Επίσκεψη στο “Φεστιβάλ Ρόδων” στο Καζανλούκ της Βουλγαρίας.

Πεζοπορικό 4ήμερο (του Αγίου Πνεύματος) στην περιοχή του Πιρίν. Ανάβαση στη κορυφή Βίχρεν.
10 October 2023
Από το Γυφτόκαστρο στη Θάλασσα κάνοντας τρίαθλο (Πεζοπορία, Καγιάκ, Ποδήλατο).
23 January 2024

Επίσκεψη στο “Φεστιβάλ Ρόδων” στο Καζανλούκ της Βουλγαρίας.

Άλλη μια υπέροχη δράση προσφέρουμε σε όλους εσάς τους φανατικούς υποστηρικτές της εταιρείας μας “Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη“.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τη γειτονική χώρα της Βουλγαρίας και να παρευρεθούμε στο φεστιβάλ Ρόδων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην πόλη Καζανλούκ. Το φεστιβάλ είναι πολύ γνωστό σε όλο τον πλανήτη και τραβάει πολλούς επισκέπτες καθώς έρχονται για το συγκεκριμένο φεστιβάλ μέχρι και από Ιαπωνία.

Η περιοχή είναι διάσημη για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων, και συγκεκριμένα της τριανταφυλλιάς Δαμασκού, από τα οποία παράγεται το ροδέλαιο. Το κέντρο της παραγωγής είναι η πόλη Καζανλούκ, ενώ άλλοι σημαντικοί οικισμοί είναι το Κάρλοβο, το Σόποτ, το Κάλοφερ και η Πάβελ Μπάνια. Η περίοδος συγκομιδής διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Κατά τη διάρκειά της, μαζεύονται με το χέρι, παραδοσιακά από γυναίκες, τα άνθη και τοποθετούνται στα καλάθια και στη συνέχεια αποστέλλονται στα αποστακτήρια για να γίνει επεξεργασία τους εντός 10-15 ωρών.

Τα τριαντάφυλλα της περιοχής θεωρείται ότι προέρχονται από το Κασάν της Περσίας και μεταφέρθηκαν στην περιοχή μέσω της Δαμασκού. Ο Βενελίν Τοπάλοβ υποστηρίζει ότι η καλλιέργεια του αρωματικού τριαντάφυλλου εισήχθη στην περιοχή του Καζανλούκ από τους Οθωμανούς.

Μετά τον Β΄ΠΠ, το εμπόριο ροδέλαιου πέρασε σε κρατικό μονοπώλιο, ενώ στην κοιλάδα άρχισε η καλλιέργεια άλλων φυτών που παράγουν αιθέρια έλαια, όπως ο δυόσμος και η λεβάντα.

Το 2014, το ροδέλαιο Βουλγαρίας ανακηρύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, και από τότε η Βουλγαρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αιθέριου ελαίου λεβάντας παγκοσμίως.

Όλα τις παραπάνω πληροφορίες θα έχουμε τη δυνατότητα να τις επιβεβαιώσουμε οι ίδιοι και να πάρουμε μέρος στο φεστιβάλ που κλείνει φέτος 121 χρόνια ζωής.

Το ραντεβού μας δίνεται λοιπόν στις 06.00 το πρωί της Κυριακής 2 Ιουνίου, στη Δημοτική Αγορά απέναντι από το Εργατικό Κέντρο. Υπολογίζουμε ότι θα κάνουμε 3 – 3,5 ώρες για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη πόλη οπότε θα παρακαλούσαμε όσοι δηλώσετε συμμετοχή (περιορισμένες θέσεις μόνο 7) να είστε συνεπείς στο ραντεβού για να ξεκινήσουμε κατευθείαν και χωρίς κάποια καθυστέρηση.

Όταν θα φτάσουμε θα έχουμε τις εξής επιλογές: ή θα κάνουμε μόνο βόλτα στην πόλη για να δούμε την παρέλαση και τις συναυλίες που θα έχει στην περιοχή  ή μπορούμε να συμμετέχουμε και σε μία έξτρα εκδήλωση η οποία όμως κοστολογείται. Έτσι λοιπόν το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις 09.30 άφιξη στην πόλη του Καζανλούκ.
  • Στις 10.00 (προαιρετικά) θα πάμε σε περιοχή κοντά στο Καζανλούκ για να δούμε πως γίνεται το μάζεμα των Ρόδων.
  • Στις 12.00 θα δούμε την παρέλαση των Άνθεων που πραγματοποιείται στο κέντρο της πόλης.

Με το τέλος της παρέλασης κατά τις 14.00 και μέχρι τις 17.00 θα έχουμε ελεύθερο πρόγραμμα για να δει ο καθένας με τον δικό του τρόπο την πόλη και στις 17.00 μαζευόμαστε στο μέρος που έχουμε παρκάρει το βανάκι της εταιρείας μας για να ξεκινήσουμε για την επιστροφή στην πόλη της Ξάνθης.

Το κόστος της δράσης ανέρχεται στο ποσό των 45 ευρώ και περιλαμβάνει την μεταφορά με το μίνι βαν της εταιρείας μας (καύσιμα, διόδια κλπ).

Για να κλείσετε θέση πρέπει να προκαταβάλλεται το ποσό και των 45,00€ στον λογαριασμό με ΙΒΑΝ GR87 0110 4350 0000 4350 1699 607 της Εθνικής Τράπεζας και δικαιούχο την εταιρία “Δράση και Ενέργεια Νέστος Ροδόπη Θράκη”. Για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψή μας στο φεστιβάλ πρέπει να έχουμε συμμετοχές 7 ατόμων. Αφού καταθέσετε τα χρήματα τηλεφωνήστε μας στο 6989 47 48 44 (Πορφυλλίδου Ιωάννα – Γεωργιάδης Βασίλειος) για να μας επικυρώσετε και επισήμως τη συμμετοχή σας αλλά και για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία τυχόν έχετε.

Όσον αφορά τις εκδηλώσεις που προαναφέραμε πρέπει να σημειώσουμε πως η παρέλαση είναι δωρεάν αλλά το μάζεμα των ρόδων κοστολογείται από τους διοργανωτές με 40 λέβα δηλαδή περίπου 20 ευρώ και γι αυτό το λόγο αναφέραμε πιο πάνω ότι θα μπορούμε να επιλέξουμε αν θα πάμε. Ο καθένας είναι δεδομένο ότι θα κινηθεί ανάλογα με το πόσο του επιτρέπει η “τσέπη” του.

Αυτό ήταν λοιπόν. Το σχεδιάσαμε, το οργανώσαμε, το ανακοινώσαμε και σας περιμένουμε για μια υπέροχη χρωματιστή Κυριακή όλο άρωμα και παράδοση στο Καζανλούκ της γειτονικής Βουλγαρίας.

Σας περιμένουμε, έρχεστε?