Από το Γυφτόκαστρο στη Θάλασσα κάνοντας τρίαθλο (Πεζοπορία, Ποδήλατο, Kayak).

Πεζοπορικό 4ήμερο (του Αγίου Πνεύματος) στην περιοχή του Πιρίν. Ανάβαση στη κορυφή Βίχρεν.
10 October 2023
Λιτόχωρο – Κορυφή Γκόλνα – Ντελή – Αή Γιάννης – Λιτόχωρο!!!
15 April 2024

Από το Γυφτόκαστρο στη Θάλασσα κάνοντας τρίαθλο (Πεζοπορία, Ποδήλατο, Kayak).

Το σούπερ πεζοπορικό 5μηνο της εταιρείας μας το ξεκινάμε με μια από τις πιο όμορφες, άγριες και δυνατές δράσεις που συνδυάζει 3 αθλήματα. Την πεζοπορία, το ποδήλατο και το kayak στον Νέστο ποταμό. Επίσης ξεκινάμε με μια σούπερ συνεργασία η οποία όπως λέμε επανειλημμένως είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πάμε τον τόπο μας μπροστά αλλά και να τον αναδείξουμε. Όλοι μας αγαπάμε τα ιερά αυτά χώματα και τη Φύση της Ξάνθης, όλοι αγαπάμε αυτό που κάνουμε αλλά από μόνοι μας δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτά που χρειάζεται ο τόπος μας για την ανάδειξή του. Ένας κούκος δεν αρκεί για να φέρει την Άνοιξη όπως λέει και ο λαός μας. Έτσι λοιπόν κάνουμε το πρώτο βήμα και ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία τον Μιχαηλίδη και τους υπαλλήλους της εταιρίας του RIVERLAND για αυτή την συνεργασία. Μακάρι να υπάρξουν και άλλες στο μέλλον.

Από τη ψηλότερη κορυφή της Θράκης λοιπόν και του νομού Ξάνθης, το Γυφτόκαστρο και τα 1828 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα ξεκινήσουμε τη συγκεκριμένη δράση με την οποία αφού κάνουμε 63 χιλιόμετρα πεζοπορία, 39 χιλιόμετρα ποδήλατο και 4 ναυτικά μίλια (2,5 ώρες) καγιάκ θα μας οδηγήσουν στη θάλασσα για να υποδεχθούμε το καλοκαίρι του 2024 με αυτόν τον υπέροχο τρόπο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 με μεγάλη επιτυχία, αντοχή και κούραση ταυτόχρονα από τους συμμετέχοντες και μεγάλο θαυμασμό στο τέλος για ότι είχαμε καταφέρει να επιτύχουμε.

Το ραντεβού μας δίνεται στις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 24 Μαίου στους Τοξότες για να αφήσουμε τα ποδήλατά μας στα γραφεία της Riverland. Στη συνέχεια όσοι είστε από περιοχές εκτός Ξάνθης θα μας ακολουθήσετε στο πάρκινγκ της Γαλάνης για να παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας και από εκεί με οχήματα δικά μας θα ανέβουμε στο Δασικό Χωριό Ερυμάνθου. Η διαδρομή από το Δασικό Χωριό μέχρι το Γυφτόκαστρο είναι 10.3 χιλιόμετρα και θα χρειαστούμε περίπου 3 ώρες για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη κορυφή που όπως προ είπαμε είναι η ψηλότερη κορυφή της Ελληνικής (Δυτικής) Θράκης. Εκεί υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε στις 19.00 το απόγευμα και μέχρι τις 21.00 που ξεκινάει η εκδήλωση και να μετράμε το 40ώρο, θα ξεκουραστούμε.

Πρέπει να πούμε ότι η εκδήλωση επίτηδες γίνεται τις συγκεκριμένες ημερομηνίες επειδή είναι ακριβώς μία μέρα μετά την πανσέληνο του Μαίου και θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να περπατήσουμε βράδυ στα βουνά της Ροδόπης και να χαρούμε έτσι το φως της πανσελήνου που θα είναι ακόμη έντονο.

Ας μιλήσουμε όμως αναλυτικά για τη δράση που όπως προείπαμε χωρίζεται σε 3 αθλήματα: Την πεζοπορία, το ποδήλατο και το kayak.

1ο Άθλημα : Πεζοπορία
Συνολικό ανάπτυγμα: 63 χιλιόμετρα

Θα υπάρχει ένα μοτίβο στο κομμάτι της πεζοπορίας δηλαδή χωρίζουμε σε τρία τμήματα τη διαδρομή των 21 χιλιομέτρων περίπου:

– Γυφτόκαστρο – Λειβαδίτης (χωριό)
– Λειβαδίτης (χωριό) – Σταυρούπολη
– Σταυρούπολη – Γαλάνη

Για κάθε τμήμα θα περπατάμε 21 χιλιόμετρα σε 8 ώρες και θα ξεκουραζόμαστε 4, μια που όπως καταλάβατε δεν υπάρχει η δυνατότητα για διανυκτέρευση. Ας δούμε όμως πιο κάτω, αναλυτικά πως χωρίζουμε το κάθε άθλημα και πως θα περνάμε την κάθε ώρα της δράσης.

Ακολουθεί ο χάρτης της διαδρομής για να έχετε και μία καλύτερη άποψη αυτών που θα περάσετε.

– 1ο τμήμα:
Γυφτόκαστρο – Λειβαδίτης (21,7 χλμ).

Όπως προείπαμε η εκδήλωση δηλαδή το πρώτο άθλημα θα ξεκινήσει στις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής 24 Μαίου 2024 από την κορυφή του Γυφτόκαστρου. Θα περπατήσουμε τις πρώτες 8 ώρες από τις οποίες θα περάσουμε από το Δασικό χωριό Ερυμάνθου, τον καταρράκτη και μέχρι τις 05.00 τα ξημερώματα αναμένεται να φτάσουμε στο χωριό του Λειβαδίτη όπου θα ακολουθήσει 4ωρη ξεκούραση.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι από το Δασικό χωριό Ερυμάνθου και μετά θα περπατήσουμε ανάποδα τη διαδρομή του Nestos Rodopi Trail της διαδρομής Πολιτισμού που έχουμε στην περιοχή μας. Έτσι θα περπατήσετε ένα μεγάλο μέρος των μονοπατιών που υπάρχουν στην περιοχή της Ξάνθης που μαζί με αυτά της Διάσχισης που πραγματοποιούμε κάθε καλοκαίρι τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αποτελούν το 90% των μονοπατιών που υπάρχουν στον Νομό Ξάνθης.

Συνολικά θα περπατήσουμε 21,7 χιλιόμετρα με 503 μέτρα ανόδου και 1.043 μέτρα καθόδου. Θα ξεκουραστούμε στο μαγαζί όπου κάποτε υπήρχε η ταβέρνα του Καππαδόκα και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης θα φάμε και ένα καλό πρωινό.

– 2ο τμήμα:
Λειβαδίτης – Σταυρούπολη (20,3 χλμ).

Στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου 25 Μαίου 2024 ξεκινάμε για να περπατήσουμε το δεύτερο τμήμα της διαδρομής όπου θα μας οδηγήσει στην Σταυρούπολη. Σε αυτό το δεύτερο 8ωρο περπατήματος θα περάσουμε από τον οικισμό του Κάτω Καρυοφύτου πριν φτάσουμε Σταυρούπολη.

Συνολικά θα περπατήσουμε 20,3 χιλιόμετρα με 616 μέτρα ανόδου και 1.680 μέτρα καθόδου. Θα καταλήξουμε στο γήπεδο της Σταυρούπολης όπου θα ξεκουραστούμε για τις επόμενες 4 ώρες και θα φάμε το γεύμα της ημέρας που δεν θα είναι άλλο από μακαρόνια με κιμά.

– 3ο τμήμα:
Σταυρούπολη – Γαλάνη (21 χλμ).

Στις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου 25 Μαίου 2024 ξεκινάμε για το τελευταίο 8ωρο περπάτημα. Θα περάσουμε από τα Κομνηνά και το Κρωμνικό και θα καταλήξουμε στο πάρκινγκ της Γαλάνης εκεί όπου θα είναι παρκαρισμένα και τα αυτοκίνητα.

Σε αυτό το τμήμα θα περπατήσουμε 21 χιλιόμετρα με 605 μέτρα ανόδου και 745 μέτρα καθόδου. Θα ακολουθήσει ξεκούραση μέχρι τις 07.00 το πρωί οπότε θα μας έρθουν και τα ποδήλατα για να ξεκινήσουμε το δεύτερο άθλημα.

Συνολικά όσον αφορά την πεζοπορία θα περπατήσουμε 63 χιλιόμετρα με 1.724 μέτρα ανόδου και 3,468 μέτρα καθόδου.

2ο Άθλημα: Ποδηλασία.
Γαλάνη – Χρυσούπολη – Δέλτα Νέστου.
Συνολικό ανάπτυγμα: 39 χιλιόμετρα.

Στις 07.00 το πρωί της Κυριακής 26 Μαίου 2024 θα ξεκινήσουμε το δεύτερο άθλημα της δράσης που θα είναι αυτό της ποδηλασίας. Θα περάσουμε από τους οικισμούς του Παραδείσου και της Χρυσούπολης, και μετά το χωριό και ακολουθώντας έναν χωματόδρομο θα καταλήξουμε στο Δέλτα του Νέστου όπου θα μας περιμένουν οι άνθρωποι της Riverland για να τους παραδώσουμε τα ποδήλατα και να μας δώσουν τα καγιάκ. Υπολογίζουμε ότι περίπου στις 10.00 το πρωί της Κυριακής θα έχουμε τελειώσει και με το άθλημα της ποδηλασίας.

3ο Άθλημα: Καγιάκ.
Δέλτα Νέστου – Θρακικό πέλαγος (παραλία καλύβες των ψαράδων).
Συνολικό ανάπτυγμα (4 ναυτικά μίλια).

Το αργότερο στις 10.30 θα έχουμε ξεκινήσει το καγιάκ πάνω στον Νέστο ποταμό όπου μετά από 2,5 ώρες θα μας οδηγήσει στο σημείο όπου ενώνεται με την Θάλασσα για να κάνουμε έτσι την βουτιά υποδεχόμενοι με αυτό τον μάχιμο τρόπο το καλοκαίρι του 2024. Αν μας βγουν οι ώρες και το πρόγραμμα έτσι όπως τα έχουμε υπολογίσει ακριβώς στις 40 ώρες θα είμαστε στη Θάλασσα για τη βουτιά μας.

Το κόστος συμμετοχής λοιπόν σε αυτό το τρίαθλο είναι 150,00 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει:

– Μεταφορά με οχήματα της εταιρίας μας στο Δασικό χωριό Ερυμάνθου από το πάρκινγκ της Γαλάνης πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.
– Το κάθε 8ώρο θα έχετε 2 σάντουιτς, νερό εμφιαλωμένο και 3 μπανάνες.
– Γεύμα το απόγευμα του Σαββάτου και 2 πρωινά το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί.
– Αποθήκευση των ποδηλάτων σας στις εγκαταστάσεις της Riverland.
– Όποιος δεν έχει ποδήλατο μπορεί να το νοικιάσει από τη Riverland την εταιρία που θα μας δώσει και τα καγιάκ.
– Ενοικίαση καγιάκ και οδηγό για 2,5 ώρες πάνω στο ποτάμι.
– Μεταφορά των καγιάκ, των ποδηλάτων και εσάς των ίδιων στην Γαλάνη όταν τελειώσει η εκδήλωση.

Για να κλείσετε θέση πρέπει να προκαταβάλλεται το ποσό των 75,00€ στον λογαριασμό με ΙΒΑΝ GR87 0110 4350 0000 4350 1699 607 της Εθνικής Τράπεζας και δικαιούχο την εταιρία “Δράση και Ενέργεια Νέστος Ροδόπη Θράκη”. Για να πραγματοποιηθεί το τριήμερο πρέπει να έχουμε συμμετοχές 8 ατόμων. Αφού προκαταβάλλεται τα χρήματα τηλεφωνήστε μας στο 6989 47 48 44 (Πορφυλλίδου Ιωάννα – Γεωργιάδης Βασίλειος) για να μας επικυρώσετε και επισήμως τη συμμετοχή σας αλλά και για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία τυχόν έχετε.

  • Σε περίπτωση ακύρωσης μια βδομάδα πριν τη δράση (δηλαδή από την ημέρα Παρασκευή 17 Μαίου 2024 και μετά) η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Εσείς τι θα πρέπει να έχετε:

– Πολύ καλή φυσική κατάσταση.
– Φακό κεφαλής ο οποίος θα συνοδεύεται από καινούριες μπαταρίες.
– Αδιάβροχο.
– Κάριματ με υπνόσακο (διότι κατά τη διάρκεια των 4ώρων της ξεκούρασης θα μπορούμε και να κοιμόμαστε).
– Καπέλο.
– Γυαλιά Ηλίου και αντηλιακή.
– Φλις ή ελαφρύ μπουφανάκι για τα μεγάλα υψόμετρα και τις βραδινές ώρες πεζοπορίας ή στην περίπτωση που πέσουμε σε άσχημο καιρό.

Αυτό ήταν λοιπόν. Το σχεδιάσαμε, το οργανώσαμε, το ανακοινώσαμε και σας περιμένουμε για ένα αξέχαστο τριήμερο δοκιμάζοντας τα όριά σας σε τρία αθλήματα και κάνοντας μια υπέροχη διαδρομή από την ψηλότερη κορυφή της Δυτικής Θράκης στην θάλασσα για ένα δροσερό μπανάκι.

Σας περιμένουμε, έρχεστε?