Πεζοπορικός χάρτης Οικισμών & Κορυφών Ν. Ξάνθης. Πως να διαβάσω και να κατανοήσω τον χάρτη.
- Georgiadis Vasilis
- Πεζοπορικός Χάρτης Οικισμών και Κορυφών.
Κάνετε κλικ στον χάρτη για περισσότερες πληροφορίες:
Ε ναι λοιπόν...νομίζουμε ότι τα καταφέραμε!!! Καλύτερη δουλειά από ερασιτέχνη (στην χαρτογράφηση) και ταυτόχρονα πεζοπόρο - ορειβάτη νομίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει!!! Χωρίς να θέλουμε να περιαυτολογήσουμε νομίζουμε ότι οι χάρτες μας πλέον έχουν αρχίσει και Α Γ Γ Ι Ζ Ο Υ Ν Τ Ο Τ Ε Λ Ε Ι Ο ! ! !
Από το καλοκαίρι του 2013 οπότε και περπατήσαμε για πρώτη φορά την διαδρομή από την Ξάνθη μέχρι τον Λειβαδίτη ως μέλη της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης μας δημιουργήθηκε η εικόνα του πόσο πολύ θα έπρεπε να προβάλλουμε τη Φύση του τόπου μας και τις ομορφιές του. Κάτι τέτοιο όμως δε θα μπορούσε να γίνει μόνο από εμάς τους πεζοπόρους που αγαπάμε τη Φύση και η ανάγκη για περπάτημα στα μονοπάτια είναι κάτι που γίνεται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αλλά σε αυτήν την ιστορία θα έπρεπε να συμμετέχουν και οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό στην περιοχή μας. Έπρεπε να τους δώσουμε να καταλάβουν δηλαδή, πως αν οργάνωναν τα μονοπάτια που βρίσκοταν κοντά στις επιχειρήσεις τους και τις διαφήμιζαν μέσα από τη προβολή και ανάδειξη του τόπου τους μόνο κερδισμένοι θα μπορούσαν να βγουν από μια τέτοια προοπτική.
Από τότε ο αγώνας που κάνουμε είναι αυτός. Να αναδείξουμε δηλαδή το φυσικό πλούτο της περιοχής μας, με ότι άλλο όμορφο και ωραίο αξίζει κάποιος να δει και να επισκεφθεί και ταυτόχρονα να γνωρίζει τα πάντα για το κάθε τι, λες και έχει ξαναεπισκεφθεί τα συγκεκριμένα μέρη και όποιος (από τους ελεύθερους επαγγελματίες) θέλει, ακολουθεί. Ένα προιόν λοπόν αυτού εδώ του "αγώνα" που κάνουμε είναι και αυτός ο χάρτης που προβάλλουμε αμέσως πιο κάτω και ο οποίος περιλαμβάνει το 80% των διαδρομών που είναι καθαρές και που αξίζει κάποιος να περπατήσει... Προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό εδώ το σημείο έχουμε επισκεφθεί και περπατήσει την κάθε διαδρομή πολλές φορές. Ως βάση έχουμε τρία βήματα.
- Τον εντοπισμό
- Την καταγραφή
- Την ανάδειξη και προβολή της κάθε διαδρομής (μέσα από τον καθαρισμό και σήμανσή της)
Για τον εντοπισμό χρησιμοποιήσαμε κάθε μέσο που είχαμε και κυρίως γνωστό (μιλάμε για μόνιμους κατοίκους ορεινών οικισμών) οι οποίοι μας κατεύθυναν και μας βοήθησαν να εντοπίσουμε μονοπάτια τα οποία περπατούσαν πριν πολλά χρόνια.
Για την καταγραφή, η φορητή συσκευή gps της garmin πραγματικά έκανε πολύ δουλειά και θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν η αιτία που έχασαν τον ύπνο τους και την ησυχία τους αρκετοί μέσα στο Ν. Ξάνθης που θεωρούσαν ως δεδομένο ότι είναι μονοπώλιο.
Όσο για το τελευταίο βήμα είμαστε σε αναμονή δημιουργίας ενός μητρώου μονοπατιών για το οποίο υπεύθυνη είναι η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης και η οποία θα αναλάβει την χρηματόδοτηση για τη σήμανση τους όπως προκύπτει από τον νέο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάθε προσπάθεια σήμανσης από ιδιώτη ή σύλλογο επιφέρει κυρώσεις.
Ο πεζοπορικός αυτός χάρτης στηρίζεται σε δύο άξονες:
- Από την Ξάνθη μέχρι τον Λειβαδίτη μέσω Καλλιθέας και
- Από τη Γαλάνη μέχρι την Καλλιθέα μέσω Σταυρούπολης
Οικισμοί όπως:
- Λειβαδίτης
- Άνω Καρυόφυτο
- Κάτω Καρυόφυτο
- Καλό Νερό
- Καστανίτης
- Δαφνώνας
- Μαργαρίτι
- Καλλιθέα
- Σταυρούπολη
- Κομνηνά
- Κρωμνικό
- Άνω Λιβερά
- Κάτω Λιβερά
- Χρύσα
- Λυκοδρόμιο
- Ορεστινή
- Μέγα Εύμοιρο
- Γέρακας
- Πίλημα
- Μακάριο
Και κορυφές όπως:
- Ερμάριο ή "Βράχια του Αμπάρ καγιά" (όπως την αποκαλούν οι μόνιμοι και παλιοί κάτοικοι της περιοχής)
- Καρασακαλίδη Χαράλαμπου
- Ρήσου
- Άγιου Γεώργιου (γνωστή ως Τσαλ)
- Γαλήνης
- Φινέα
- Στ. Τσακίρη
- Τρύφαινας
- Μοναστήρι
- Μαύρου Ισώματος
- Μέλτης
είναι οι σταθμοί αυτού του χάρτη.
Μέσα στα 181,5 χιλιόμετρα περπατήματος που προτείνουμε στον κόσμο, υπάρχουν αυτοί οι 20 οικισμοί και οι 11 κορυφές που αναφέραμε πιο πάνω και έχουμε προσθέσει σε ποια σημεία μπορούν να βρουν πηγές, ταβέρνες και ξενώνες επίσης που είναι οι γραμμές του τρένου και οι εγκατελλειμένοι σιδηροδρομικοί σταθμοί κάνοντας έτσι πιο άνετη την πεζοπορία τους. Σε αυτά τα χιλιόμετρα λοιπόν υπάρχουν οι "βάσεις" (δρόμοι και μονοπάτια) για να πραγματοποιηθούν οι δραστηριότητες της πεζοπορίας, του ορεινού τρεξίματος, του ποδήλατου βουνού, των χωμάτινων διαδρομών με όχημα 4χ4 καθώς επίσης και του Αλεξίπτωτου πλαγιάς. Ανάμεσα στις διαδρομές που προτείνουμε υπάρχουν και εύκολες και δύσκολες. Γι αυτό το λόγο τις έχουμε αριθμήσει και στο υπόμνημα που υπάρχει πιο κάτω τις έχουμε ονομάσει. Οπότε ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γνωρίζει ότι η διαδρομή νο 3 π.χ. είναι η Σταυρούπολη - Καλλιθέα οπότε γνωρίζει από που πρέπει να φύγει και που θα καταλήξει.
Παρατήρηση:
Έχουμε ονομάσει και αριθμήσει 15 διαδρομές για τις οποίες μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικά σχόλια και φωτογραφίες όπως επίσης και να αποθηκεύσετε τις διαδρομές στο gps σας, μέσα από την εξής διαδρομή:
Κεντρικό μενού - Πεζοπορικοί χάρτες - Πεζοπορικός Χάρτης Οικισμών και Κορυφών ή αλλιώς πατήστε ΕΔΩ
Αυτός ο χάρτης δεν έχει όλες τις κορυφές του Νομού Ξάνθης. Θα ακολουθήσει σύντομα ο "Χάρτης Πεζοπορίας Λειβαδίτη" που συμπληρώνει τον συγκεκριμένο χάρτη ενώ κατά το καλοκαίρι θα τελειώσει και ο "Χάρτης πεζοπορίας των Πομακοχωρίων", οπότε όπως καταλαβαίνετε όλη η ορεινή ζώνη του Ν. Ξάνθης θα βρίσκεται σε 3 χάρτες. Ταυτόχρονα θα ετοιμάζονται και οι αγγλικές εκδόσεις των συγκεκριμένων χαρτών έτσι ώστε και οι ξένοι τουρίστες που θα επισκέπτονται τη πόλη μας να γνωρίζουν πως να παν και που!!!
Ο συγκεκριμένος χάρτη για να γίνει, χρειάστηκε πολύς χρόνος με πολύ κούραση και υπομονή και γι αυτό το λόγο ευχαριστούμε θερμότατα το τυπογραφείο Μουτάφης - Καλαθέρη με έδρα την πόλη της Ξάνθης.