Ανάπτυγμα διαδρομής: 170,2 χιλιόμετρα (105 μίλια).

Διάρκεια: 8 ημέρες.

Ανάβαση: 8.747 μέτρα.  Κατάβαση: 8.040 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Δύσκολη.

Προτείνεται: Σε άτομα με μεγάλη εμπειρία στα βουνά.

Περίοδος: Καλοκαιρινούς μήνες.

* Δεν πρόκειται για κυκλική διαδρομή. Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, είναι μόνο για να πάτε.

       Αισθανόμουν την ανάγκη τον τελευταίο καιρό να γράψω ένα άρθρο για τη διάσχιση μια που έχω να γράψω από το 2017 (από την πρώτη διάσχιση) και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε μέχρι τώρα. Στην αρχή είπα θα γράψω για την τελευταία, αυτή που έγινε δηλαδή το καλοκαίρι του 2021 αλλά καθώς περνούσαν οι μέρες και σκεφτόμουν τι να γράψω άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι θα ήταν άδικη μια τέτοια προσέγγιση για όλο τον κόσμο που συμμετείχε στην 2η, 3η και 4η χρονιά. Έτσι χωρίς να θέλω να προσβάλω με αυτό το σκεπτικό μου τους συμμετέχοντες της 5ης διάσχισης αποφάσισα να κάνω μια αναφορά, ένα άρθρο στο οποίο να αναφέρομαι και στις 5 χρονιές, στους συμμετέχοντες και των 5 διασχίσεων διότι για εμάς ως διοργανωτές κάθε χρονιά μας προσέφερε διαφορετικά συναισθήματα. Κάθε συμμετέχοντας ήταν και μια διαφορετική ιστορία. Κάθε συμμετέχοντας είχε και κάτι διαφορετικό να μας πει, να μας διδάξει και στη προσωπική μας ζωή αλλά και στο πως θα μπορούσε να γίνει καλύτερη και πιο επιθυμητή από περισσότερο κόσμο η συγκεκριμένη διαδρομή. Όλες οι απόψεις έχουν γίνει δεκτές, τις φιλτράρουμε και ανάλογα με το τι θέλουμε να προβάλλουμε και να δώσουμε στον κόσμο, ανάλογα κάνουμε και τις όποιες αλλαγές θεωρούμε απαραίτητες και ότι πρέπει να γίνουν. Βασικό μας μέλημα ήταν, είναι και θα παραμείνει η Θράκη μας. Θέλουμε ο καθένας από σας που ήρθε και όλοι εσείς που θέλετε να έρθετε στο μέλλον να μάθετε τι σημαίνει Θράκη. Να πάρετε μια γεύση από τη ζεστασιά, τη φιλοξενία και τον αγνό τρόπο ζωής που μπορούν να σας προσφέρουν οι Θρακιώτες. Να περπατήσετε σε παρθένα μέρη, σε παρθένα Φύση που μόνο η Θράκη και η οροσειρά της Ροδόπης μπορεί να σας προσφέρει. Ο συνδυασμός των δύο τελευταίων εγγυάται πόσο ωραία θα περάσετε πάντως και δε χρειάζεται να το σκεφτείτε και πολύ για να δηλώσετε συμμετοχή. Όταν θα φεύγετε θα σας έχει μείνει ως εμπειρία, μια υπέροχη γεύση Θράκης που θα την αναπολείτε ως μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής σας.

       Όπως προανέφερα και πιο πάνω όλες οι διασχίσεις για εμάς είναι και μια εμπειρία, ένα μάθημα ζωής και γι αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεχωρίζουμε τη μία ή την άλλη ως καλύτερες. Βέβαια σίγουρα δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την πρώτη χρονιά το 2017 που λέγαμε όταν τελείωσε ότι το τολμήσαμε, το κάναμε και δε θα το ξανακάνουμε αλλά για κοιτάξτε τελικά, ήδη πάμε στην 6η συνεχόμενη χρονιά. Ο κόσμος από την πρώτη στιγμή την αγκάλιασε και αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζουμε και για το καλοκαίρι του 2022. Επίσης και η 4η διάσχιση αυτή που έγινε το καλοκαίρι του 2020 ίσως λίγο να την ξεχωρίζουμε παραπάνω λόγω του προιόντος και του αποτελέσματος που μας έφερε. Η συνύπαρξη και η πεζοπορία με τον Παύλο Τσιαντό όλη την εβδομάδα αλλά και με τη Βανέσσα Αρχοντίδου και τον σύζυγό της Κοσμά Ραπτόπουλο ήταν σίγουρα μία δυνατή εμπειρία αλλά το αποτέλεσμα που μας άφησε ο Παύλος, δηλαδή η ταινία του ήταν αυτό που δε θα μπορέσουμε να ξεχάσουμε διότι δίνει μια μικρή γεύση όλων των παραπάνω που σας προανέφερα σχετικά με την Θράκη και την οροσειρά της Ροδόπης. Αν έχετε και εσείς κάτι παρόμοιο να κάνετε στο μυαλό σας και θέλετε να το κινηματογραφήσετε ο Παυλάρας είναι η πιο σωστή επιλογή για να σας βοηθήσει να το πραγματοποιήσετε.

Εδώ μπορείτε να δείτε την ταινία που μας άφησε ο επαγγελματίας σκηνοθέτης, ορειβάτης και διεθνής οδηγός βουνού Τσιαντός Παύλος

CROSSING THE MOUNTAINS OF CENTRAL RHODOPE RANGE

       38 άτομα μέχρι τώρα και στις 5 διασχίσεις από νησιά και την ηπειρωτική χώρα ακολούθησαν το όραμά μας και ήρθαν και περπάτησαν στα μονοπάτια της περιοχής μας. Ανάμεσα τους ο Κώστας από Θεσσαλονίκη, ο Θανάσης από Λάρισα, ο Γιάννης από Αθήνα και ο Νίκος από Ξάνθη ξεχωρίζουν λίγο παραπάνω μια που ήρθαν δύο χρονιές να περπατήσουν τη διαδρομή. Από ότι μας είπαν οι ίδιοι δεν ήρθαν μόνο για την διαδρομή αλλά και για αυτά που περνάμε καθημερινά όλες αυτές τις ώρες που περπατάμε σαν παρέα και ενωνόμαστε μεταξύ μας, μια που μπορεί στην αρχή να είμαστε όλοι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων αλλά στο τέλος γινόμαστε από τα καλύτερα ορειβατικά παρεάκια που μας ενώνει το ίδιο το βουνό. Εκτός από τους 4 που προανέφερα υπάρχουν επίσης και οι:

- Μαριάννα από Χίο

- Μάκης από Ηράκλειο Κρήτης

- Ζαφειρία, Δημήτρης και Βασίλης από Πάτρα

- Βανέσσα, Ζωή, Κυριακή, Παύλος, Κοσμάς, Χάρης, Μάκης, Θανάσης, Θάνος, Νίκος, Αντώνης, Χρήστος, Στέφανος, Βασίλης, Ηλίας από Αθήνα

- Έρικ και Δήμος από Βόλο

- Γιώργος, Δημήτρης από Γρεβενά

- Θόδωρος, Νίκος, Δημήτρης από Κατερίνη

- Αλέξανδρος και Χάρης από Θεσσαλονίκη

- Νάντια, Δημήτρης και Θανάσης από Κιλκίς

- Άγγελος από Κομοτηνή και 

- Μιχάλης από Ξάνθη

      Η συμμετοχή όλων αυτών των ατόμων από 11 διαφορετικά μέρη της χώρας μας επιβεβαιώνει και τον σκοπό που ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτή τη διαδρομή και δεν είναι άλλος από το ότι δίνουμε την ευκαιρία να έρθουν να περπατήσουν και να γνωρίσουν μια άγνωστη Ξάνθη, φυσιολάτρες και πεζοπόροι που τους αρέσει η ζωή στη Φύση αλλά μένουν μακριά και ένα διήμερο δε τους φτάνει για να το πράξουν αλλά στο τέλος και αυτοί συμφωνούν μαζί μας ότι η Ξάνθη εκτός από την πόλη με τα χίλια χρώματα, έχει γίνει πλέον και η πόλη με τα χίλια μονοπάτια. Θέλουμε λοιπόν να σας ευχαριστήσουμε θερμά και να σας ενημερώσουμε ότι αισθανόμαστε βαθύτατα ευγνώμονες που βρίσκουμε άτομα σαν και εσάς με τα ίδια μυαλά και τους ίδιους στόχους και η συμμετοχή σας σε αυτόν τον πραγματικό άθλο και σε αυτή τη διάσχιση μας γεμίζει ευθύνη απέναντί σας. Αυτή τη στιγμή η διαδρομή αποτελεί τη μεγαλύτερη σε ανάπτυγμα, διαδρομή στη χώρα μας και έχει γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα χάρη στη δική σας συμμετοχή και επιθυμία να 'ρθείτε και να την περπατήσετε.

       Ας έρθουμε όμως σιγά σιγά στο ζουμί της υπόθεσης. Υπάρχει μια διαφορά όσον αφορά την ταινία. Μέχρι το 2020 την είχαμε 7ήμερο. Το 2021 όμως προσθέσαμε μια ημέρα ακόμη διότι νομίζουμε ότι είναι απαραίτητη στο να ξεκουραστούν οι μύες τους σώματός μας προκειμένου να βγει σχετικά εύκολα και η τελευταία ημέρα της διάσχισης η οποία είναι και πολύ ωραία. Κατά τα άλλα η διαδρομή περνάει από: 

- 15 κορυφές

- 15 οικισμούς

- 3 πέτρινα γεφύρια

- 2 ποτάμια

- 1 καταρράκτη και 

- Ιαματικά λουτρά

Περνάει επίσης από:

- 3 Νομούς (Ξάνθης, Δράμας και Ροδόπης)

- 5 Δήμους (Τοπείρου, Ξάνθης, Παρανεστίου, Μύκης και Ιάσμου)

- 2 χώρες (Ελλάδα Βουλγαρία) αφού όταν φτάνουμε στην ψηλότερη κορυφή της Θράκης και της Ξάνθης το Γυφτόκαστρο είμαστε στα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα και όποιος θέλει περπατάει και από την πλευρά της Βουλγαρίας να δει τα πράγματα με άλλο μάτι, έτσι όπως φαίνονται δηλαδή από τη σκοπιά της γειτονικής χώρας.

       Πλέον ρέει στο αίμα μας (όχι μόνο εμάς των μεγάλων) αλλά και των παιδιών μας αφού κάθε φορά μόλις τελειώσει η μία διάσχιση αρχίζουμε όλοι μαζί και μετράμε αντίστροφα για την επόμενη και χάρη στη δική σας συμμετοχή και με την προυπόθεση ότι θα έχουμε την υγειά μας, ελπίζουμε να είμαστε σε αυτή τη διαδικασία και για την επόμενη, την μεθεπόμενη και για πολλές ακόμη χρονιές.

Όλα τα παραπάνω που προανέφερα συνοψίζονται στον παρακάτω χάρτη: 

 

       Πριν ξεκινήσουμε την περιγραφή της κάθε ημέρας είναι το καλύτερο σημείο για να ευχαριστήσουμε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες της περιοχής μας που έχουν πιστέψει σε εμάς και αυτό που θέλουμε να κάνουμε και μας βοηθούν κάθε χρόνο. Ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ είναι λίγο θα έλεγα και ελπίζουμε να τους το ανταποδώσουμε κάποια στιγμή έτσι όπως τους αξίζει!!!

 

Ημέρα 1η: Γαλάνη - Κρωμνικό - Κορυφή Μαύρο Ίσωμα - Κορυφή Μέλτη - Χρύσα.

Το βάπτισμα του Πυρρός...καλό ή όχι εσείς αποφασίζετε!!!

 

 Μήκος διαδρομής: 26 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 11 ώρες.

Ανάβαση: 1.661 μέτρα.  Κατάβαση: 1.520 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας.

        Αυτήν την ημέρα την περιμένω με ανυπομονησία. Από την προηγούμενη ημέρα που μαζευόμαστε στο πάρκινγκ της Γαλάνης και γνωριζόμαστε είμαστε λίγο μαζεμένοι αλλά ταυτόχρονα και ανυπόμονοι να ξεκινήσουμε την μεγάλη περιπέτεια. Από την ώρα που μαζεύουμε τα αντίσκηνα τα ξημερώματα μέχρι την ώρα που ξεκινάμε είμαι έντονα συναισθηματικά φορτισμένος. Άλλη μια χρονιά ξεκινάει μια διαδρομή που ξεκίνησε σαν μία απλή σκέψη και άλλη μία χρονιά αυτή τη σκέψη την υιοθέτησαν συμπατριώτες μας από διάφορα μέρη της χώρας και ήρθαν να τιμήσουν τη Φύση και τα μονοπάτια της Ξάνθης. Όλα αυτά μας γεμίζουν με μεγάλη ευθύνη απέναντί σας. Αυτά σκέφτομαι καθώς και τη μεγάλη διαδρομή που πρόκειται να περπατήσουμε όλες αυτές τις μέρες καθώς και πόσο πολύ θέλω να δείξω στους συμμετέχοντες τις ομορφιές του τόπου μας που οι σκέψεις με βυθίζουν για λίγο στον κόσμο μου για να εκτιναχθώ λίγο αργότερα σαν λάβα από ηφαίστειο μετά την έκρηξη να συγκεντρωθώ στα πρώτα βήματα της διαδρομής και να πω... ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ, ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΣΟΥΠΕΡ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΡΑ. ΚΟΣΜΕ ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Η ΦΥΣΗ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΕΦΙΑ. Είμαι πραγματικά υπερήφανος που μπορώ και σας παρουσιάζω τη Ξάνθη με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε πραγματικά υπερήφανοι που αποφασίσατε να έρθετε και να περπατήσετε μαζί μας και να δεχτείτε αυτόν τον τρόπο με τον οποίο έχουμε οργανώσει τα πράγματα.

Από το πόσο καλά ενημερωμένοι είναι οι συμμετέχοντες και διαβάζουν κάθε email που τους στέλνουμε ως διοργανωτές από τη στιγμή που θα επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους, φαίνεται και πόσο καλά θα πάει η ημέρα. Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι που συμμετέχουν έρχονται από μακριά και έχουν ταξίδι την προηγούμενη ημέρα καθώς και το ότι πάντα δεν είναι καλός ο ύπνος όταν την επόμενη ημέρα υπάρχει μια άγνωστη γι αυτούς δράση. Γι αυτό είναι απαραίτητο να γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τη διαδρομή η οποία δεν είναι και μικρή. 26 χιλιόμετρα χρειάζονται τη πρώτη ημέρα για να πάμε από το πάρκινγκ της Γαλάνης (ποταμός Νέστος) στη Χρύσα (συνοικία έξω από την Ξάνθη) όπου γίνεται η πρώτη μας διανυκτέρευση. 

Η αρχή εντυπωσιακή αφού για περίπου 2 ώρες περπατάμε ακριβώς δίπλα στο ποτάμι μέχρι που να βγούμε στις γραμμές του τρένου και από εκεί να βρούμε το μονοπάτι που οδηγεί στον εγκαταλελειμμένο πλέον οικισμό του Κρωμνικού σε υψόμετρο 515 μέτρων όπου κάνουμε και τη πρώτη μας στάση ύστερα από άλλο ένα 2ωρο (εικόνα 1)...  

Εικόνα 1: οικισμός Κρωμνικού.

       

Από εκεί ακολουθεί ανηφορίτσα δυνατή όπου μας βγάζει στην κοιλάδα της Αχλάδας έχοντας περπατήσει άλλο ένα 2ωρο, και φτάνουμε σε ποτίστρα με καθαρό πόσιμο νερό από γεώτρηση σε υψόμετρο 770 μέτρων, που μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκουραστούμε πριν συνεχίσουμε το υπόλοιπο της διαδρομής (εικόνα 2)...  

Εικόνα 2: Στην κοιλάδα της Αχλάδας.

 

Από τη ποτίστρα και μετά θέλουμε μία ώρα περπάτημα για την κορυφή Μαύρο Ίσωμα με υψόμετρο 1.093 μέτρα (εικόνα 3)... 

Εικόνα 3: Κορυφή Μαύρο Ίσωμα.

 

...και άλλη μία ώρα για τη κορυφή Μέλτη με υψόμετρο 973 μέτρα από την οποία φαίνεται και όλη η Ξάνθη (εικόνα 4)... 

Εικόνα 4: Κορυφή Μέλτη.

       

Από την τελευταία κορυφή  θέλουμε περίπου 2 1/2 ώρες για να φτάσουμε στην συνοικία της Χρύσας σε υψόμετρο 195 μέτρων λίγο έξω από την πόλη της Ξάνθης όπου στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής γίνεται και η πρώτη μας διανυκτέρευση. Εκεί ξαφνικά εμφανίζεται η σύζυγος Γιάννα με το γεύμα της ημέρας και όλα τα άλλα διαθέσιμα προιόντα προς κατανάλωση. Όσο περνάει η ώρα όμως τόσο γρήγορα τα βλέφαρα αρχίζουν και κλείνουν. Ο υπνόσακοι είναι ήδη στρωμένοι και όποιος δεν έχει δύναμη πηγαίνει με την καρέκλα του μέχρι τον υπνόσακο και αφήνετε στην αγκαλιά του Μορφέα (εικόνα 5)...  

Εικόνα 5: Η πρώτη μας διανυκτέρευση στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στον οικισμό της Χρύσας.

 

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: Ποταμός Νέστος και η θέα της πόλης της Ξάνθης από την κορυφή της Μέλτης.

Πεδίο: Περπατάμε όλη την ημέρα σε πέτρινο πεδίο.

 

 

Ημέρα 2η: Χρύσα - κορυφή Αυγό - κορυφή Φινέας - Μακάριο - κορυφή Άγιος Γεώργιος (Τσαλ) - κορυφή Γαλήνη - Λυκοδρόμιο.

Το "γρανάζι" γυρνάει σαν τρελό και στάζει ιδρωμένο!!!

 

Μήκος διαδρομής: 20,4 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 10 ώρες.

Ανάβαση: 1.605 μέτρα.  Κατάβαση: 1.396 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή δύσκολη.

Το ξύπνημα σήμερα είναι λιγάκι δύσκολο και βάρβαρο. Το ξυπνητήρι πάλι στις 05.00. Οι πρώτοι προλαβαίνουν και κάνουν καφεδάκι και το απολαμβάνουν μέχρι που να έρθει η ώρα να φύγουμε. Ήδη έχουν αρχίσει να θυμούνται ξεχασμένα μέρη του σώματός τους λόγω του πιασίματος. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του παππά Θωμά κατά τη διάρκεια της 1ης διάσχισης "κανονικά θα έπρεπε να σας κρατήσω να ψάλλεται και μετά να σας αφήσω να φύγετε αλλά τέλος πάντων, έχει χάρη που έχτε δύσκολη ημέρα μπροστά σας". Η διαδρομή τη σημερινή ημέρα ξεκινάει γλυκά αλλά σύντομα μπαίνουμε στο μενού. Ανηφόρα και κορυφές στο φουλ. Το ωραίο είναι ότι ήδη έχουμε αρχίσει και δένουμε σαν ομάδα. Δεν είναι μια διάσχιση που είναι αποκλειστικά στα βουνά. Αν γινόταν μόνο σε βουνά και κρατούσε πάλι 8 μέρες όταν θα τελειώναμε θα είμασταν σε ημιάγρια κατάσταση και όχι τίποτα άλλο άντε μετά να γυρίσεις στην Αθήνα ή στις άλλες πόλεις της Ελλάδας όντας ημιάγριος. Το ότι περνάμε από μέρη που κατοικούνται και έχουμε επαφή κάθε μέρα με ανθρώπους δίνει άλλη αίσθηση στη συγκεκριμένη διαδρομή. Αφού μαζέψουμε λοιπόν τα "κομμάτια" μας ξεκινάμε για την πρώτη κορυφή αυτή του Αβγού με υψόμετρο 665 μέτρα, για την οποία χρειαζόμαστε περίπου 1 1/2 ώρα περπατήματος (εικόνα 6)...

Εικόνα 6: Κορυφή Αβγό.

 

Μετά από 40 λεπτά φτάνουμε στη δεύτερη κορυφή της ημέρας αυτή του Φινέα με υψόμετρο 701 μέτρα (εικόνα 7)...  

Εικόνα 7: Κορυφή Φινέας.

 

και μετά από 20 λεπτά στον οικισμό του Μακάριου με υψόμετρο 625 μέτρα (εικόνα 8)... 

Εικόνα 8: Οικισμός Μακάριου.

 

Από το Μακάριο και μετά θέλουμε περίπου 3 1/2 ώρες για να φτάσουμε στην κορυφή του Αγίου Γεωργίου γνωστή και ως Τσαλ στη περιοχή μας με υψόμετρο 1.402 μέτρα. Πρόκειται για μια "ανηφορίτσα" 800 υψομετρικών που αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες διαδρομές της περιοχής μας (εικόνα 9)... 

Εικόνα 9: Κορυφή Άγιος Γεώργιος γνωστή ως Τσαλ.

 

Αφού ξεκουραστούμε στη κορυφή συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και περνάμε από τη τελευταία κορυφή της σημερινής ημέρας αυτή της Γαλήνης με υψόμετρο 1.145 μέτρα μετά από 1 1/2 ώρα περπατήματος (εικόνα 10)... 

Εικόνα 10: Κορυφή Γαλήνη.

 

Από την κορυφή της Γαλήνης υπολείπονται 2 1/2 ώρες ακόμη για να φτάσουμε στον οικισμό του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 400 μέτρων όπου κάνουμε τη δεύτερη διανυκτέρευση της διαδρομής. Ο πολιτιστικός σύλλογος του συγκεκριμένου χωριού μας έχει πάντα την καλύτερη υποδοχή και ο πρόεδρος του ο Άνθιμος χαίρεται όταν μας βλέπει να περνάμε κάθε χρόνο από εκεί Κοιμόμαστε έξω από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης με μια τόσο γλυκιά κούραση αλλά και γεμάτοι αγωνία για την εξέλιξη της διαδρομής τις επόμενες ημέρες. Εν τω μεταξύ άλλη μία φορά η Γιάννα με τα πολεμοφόδια έρχεται για να μας βοηθήσει να αναπληρώσουμε τα μεγάλα κενά που έχουνε δημιουργηθεί από άλλη μία πολύωρη πεζοπορία (εικόνα 11).... 

Εικόνα 11: Οικισμός Λυκοδρομίου η δεύτερη διανυκτέρευσή μας.

 

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: η ανηφόρα για τη κορυφή του Αγίου Γεωργίου.

Πεδίο: Περπατάμε όλη την ημέρα σε πέτρινο πεδίο.

 

 

Ημέρα 3η: Λυκοδρόμιο - Καλλιθέα - Μαργαρίτι - κορυφή Χαράλαμπος Καρασακαλίδης - κορυφή Βράχια του Αμπάρ Καγιά - Λειβαδίτης.

Αρχίζουμε και παίρνουμε οξυγόνο στην αγκαλιά της οροσειράς της Ροδόπης!!!

 

Μήκος διαδρομής: 31,8 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 11 ώρες.

Ανάβαση: 1.833 μέτρα.  Κατάβαση: 991 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή δύσκολη.

        Πραγματικά αν για τρίτη ημέρα συνεχιζότανε η διαδρομή πάνω σε πέτρινο πεδίο όπως τις δύο πρώτες ημέρες ούτε καν θα περνούσε από το μυαλό μου να κάνω αυτή τη διάσχιση. Όλων πλέον τα σώματα πονάνε. Το μάζεμα των πραγμάτων φαντάζει κομματάκι δύσκολο αλλά το χαμόγελο παραμένει με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα φτιάξουν τα πράγματα...και ως δια μαγείας τσουουουπ να το το μονοπατάκι το χωμάτινο. Επιτέλους και όχι μόνο αυτό, αλλά αρχίζει και "μυρίζει" Ροδόπη ρε φίλε!!!! Μπορεί η σημερινή διαδρομή να είναι μεγαλούτσικη αυτό όμως δεν επηρεάζει τη διάθεση της ομάδας διότι:

1ον: τα σώματά μας έχουν αρχίσει και συνηθίζουν τις πολύωρες διαδρομές,

2ον: όλων η διάθεση αλλάζει λόγω και του νέου πεδίου στο οποίο αρχίζουμε και περπατάμε και 

3ον: από σήμερα αρχίζουμε και περπατάμε στην οροσειρά της Ροδόπης

       Έτσι λοιπόν από το πρωί φαίνεται η αλλαγή της διάθεσης. Πρώτα φτάνουμε στον οικισμό της Καλλιθέας σε υψόμετρο 715 μέτρων μετά από 4 ώρες πεζοπορίας (Εικόνα 12)...  

Εικόνα 12: Οικισμός Καλλιθέας.

       

Επόμενη στάση είναι ο οικισμός του Μαργαριτίου σε υψόμετρο 770 μέτρων μετά από 2 1/2 ώρες περπατήματος (εικόνα 13)... 

Εικόνα 13: Οικισμός Μαργαριτίου.

       

Ας πιάσουμε καμιά κορυφή και σήμερα κρίμα είναι και έτσι η πρώτη μπροστά μας είναι αυτή του Χαράλαμπου Καρασακαλίδη σε υψόμετρο 845 μέτρων μετά από μισή ώρα από το Μαργαρίτι (εικόνα 14)... 

Εικόνα 14: Κορυφή Χαράλαμπος Καρασακαλίδης.

       

Τέλος λίγο πριν φτάσουμε στον Λειβαδίτη περνάμε και από την κορυφή "Βράχια του Αμπάρ Καγιά" σε υψόμετρο 1.441 μέτρων αφού χρειαστεί να περπατήσουμε άλλο ένα 3ωρο (εικόνα 15)... 

Εικόνα 15: Κορυφή "Βράχια του Αμπάρ Καγιά".

       

Αφού τελειώσουμε και από αυτή την κορυφή μας μένει άλλη 1 ώρα για να καταλήξουμε στον οικισμό του Λειβαδίτη με υψόμετρο 1.250 μέτρων όπου γίνεται και η διανυκτέρευση της σημερινής και της επόμενης βραδιάς (εικόνα 16)... 

Εικόνα 16: Οικισμός Λειβαδίτη (διανυκτέρευση στο παλιό σχολείο του χωριού).

 

Σήμερα όμως υπάρχουν οι εξής αλλαγές: 

1ον: Κοιμόμαστε σε καταφύγιο όπου υπάρχει και ντουζιέρα αλλά και στρώμα (βέβαια όποιος θέλει συνεχίζει και κοιμάστε στο αντίσκηνό του που μπορεί να το στήσει στον προαύλιο χώρο του καταφυγίου και 

2ον: Τρώμε ακριβώς δίπλα στο καταφύγιο στο μαγαζί που κάποτε η δούλευε η γνωστή ταβέρνα του "Καππαδόκα"...πολιτισμένα πράγματα δηλαδή.

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: επιτέλους αρχίζουμε και περπατάμε στα δάση της οροσειράς της Ροδόπης ανάμεσα σε δέντρα οξιάς.

Πεδίο: Περπατάμε όλη την ημέρα σε χωμάτινα μονοπάτια.

 

Εκτός από τη δική μας άποψη για τη διάσχιση μπορείτε να δείτε πως την είδε ένας από τους συμμετέχοντες ο Δημήτρης Ζευγόλης από την Πάτρα το καλοκαίρι του 2019 (3η Διάσχιση): Ορεινή Διάσχιση νομού Ξάνθης

 

 

Ημέρα 4η: Λειβαδίτης - καταρράκτης Λειβαδίτη - Δασικό Χωριό Ερυμάνθου.

Χαλαρή πορεία για ξεκούραση!!!

 

Μήκος διαδρομής: 12 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 11 ώρες.

Ανάβαση: 652 μέτρα.  Κατάβαση: 572 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή εύκολη. 

Το ευεργετικό ντους της προηγούμενης ημέρας δίνει φτερά στον κόσμο που συμμετέχει στην διαδρομή. Την επόμενη ημέρα το πρωί όλοι φρεσκαδούρα και με χαμόγελα ξανά μαζευόμαστε στο μαγαζί για ένα πλουσιοπάροχο πρωινό. Η Γιάννα και τα παιδιά μας, δίνουν τα ρέστα τους για να μην έχει κανένας παράπονο (εικόνα 17)... 

Εικόνα 17: Πλουσιοπάροχο πρωινό στην αυλή της παλιάς ταβέρνας του "Καππαδόκα".

 

Η διαδρομή τη σημερινή ημέρα είναι πολύ χαλαρή, ξεκούραστη θα έλεγα. Με τη φόρα που έχουμε πάρει κιόλας δε μας σταματάει κανείς και τίποτα. Έτσι ξεκινάμε και πιο αργά αλλά και με μαγιό στην τσάντα διότι πηγαίνουμε στον καταρράκτη του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 860 μέτρων για τον οποίο θα χρειαστούμε 1 1/2 για να φτάσουμε (εικόνα 18)... 

Εικόνα 18: Στον καταρράκτη του Λειβαδίτη.

 

Μετά την απαραίτητη στάση και βουτιά στα κρύα νερά του θέλουμε άλλο ένα 2ωρο για να φτάσουμε στο Δασικό χωριό Ερυμάνθου σε υψόμετρο 1.315 μέτρων όπου θα μας περιμένει αγροτικό για να ξανά γυρίσουμε στον Λειβαδίτη και στο καταφύγιο όπου θα γίνει η διανυκτέρευση και τη σημερινή ημέρα. Άλλη μία ξεκούραστη βραδιά περιμένει όλους τους πεζοπόρους. Ήδη βρισκόμαστε στα 90 χιλιόμετρα σε 4 μέρες και υπολείπονται άλλα 80. Ήδη έχουν καταλάβει όμως την ομορφιά της διαδρομής και η επόμενη ημέρα θα τους επιβεβαιώσει αυτά που υποψιάζονται ήδη. Ότι η οροσειρά της Ροδόπης είναι πανέμορφη (εικόνα 19)... 

Εικόνα 19: Επιστροφή στον οικισμό του Λειβαδίτη από το δασικό χωριό Ερυμάνθου.

  

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: Όλη η διαδρομή είναι πανέμορφη.

Πεδίο: Περπατάμε όλη την ημέρα σε μαλακά χωμάτινα μονοπάτια.

 

 

Ημέρα 5η: Δασικό Χωριό Ερυμάνθου - κορυφή Μαύρη Πέτρα - κορυφή Μαλλιά - ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα - Διατηρητέο μνημείο της Φύσης.

Αλλαγή νομού και χώρας έστω και για λίγο!!!

 

Μήκος διαδρομής: 20,2 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 8 ώρες.

Ανάβαση: 908 μέτρα.  Κατάβαση: 759 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας.

Επιστρέφουμε στις παλιές καλές συνήθειες των πρωινών εγερτηρίων. Από τις 06.00 το πρωί στο πόδι. Ανεβαίνουμε ξανά στο αγροτικό και επιστρέφουμε στο Δασικό χωριό για να ξεκινήσουμε το σημερινό περπάτημα (εικόνα 20)... 

Εικόνα 20: Ξεκίνημα από το δασικό χωριό Ερυμάνθου.

 

Σήμερα είναι σημαντική ημέρα καθότι (όχι ότι θα το καταλάβουμε βέβαια) αλλά θα αλλάξουμε νομό καθότι θα μπούμε για λίγες ώρες στον νομό Δράμας για να κάνουμε τις κορυφές του σημερινού προγράμματος. Θα χρειαστούμε ένα 3ωρο περίπου για να φτάσουμε στην πρώτη κορυφή αυτή της Μαύρης Πέτρας με υψόμετρο 1.588 μέτρα (εικόνα 21)... 

Εικόνα 21: Κορυφή Μαύρη Πέτρα.

     

Μετά από ένα 2ωρο περπατήματος φτάνουμε στην επόμενη κορυφή του προγράμματος αυτής των Μαλλιών με υψόμετρο 1.699 μέτρα (εικόνα 22)... 

Εικόνα 22: Κορυφή Μαλλιά.

   

  ...και θα χρειαστούμε άλλη 1 ώρα για να φτάσουμε για πρώτη φορά στα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα και πιο συγκεκριμένα στην πυραμίδα 66 σε υψόμετρο 1.660 μέτρα  (εικόνα 23)... 

Εικόνα 23: ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα. Πυραμίδα 66.

       

Από την πυραμίδα 66 περπατάμε άλλες 2 ώρες το τελευταίο κομμάτι της σημερινής διαδρομής που θα μας οδηγήσει σε μια πηγή στο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης σε υψόμετρο 1.465 μέτρα όπου θα κάνουμε και τη σημερινή διανυκτέρευση ακριβώς δίπλα στον καταυλισμό των υλοτόμων. Τη σημερινή ημέρα πραγματικά θα είμαστε στην αγκαλιά της οροσειράς της Ροδόπης αφού θα κοιμηθούμε μέσα στο δάσος δίπλα σε γάργαρο νερό και σαν παραμύθια για νανούρισμα θα έχουμε να ακούμε τις ιστορίες των υλοτόμων που ζουν κυριολεκτικά μέσα στα δάση (εικόνα 24)... 

Εικόνα 24: Διανυκτέρευση στο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης.

 

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από τη ζωή του, άραγε αφού μέχρι και μακαρονάδα με κιμά ζεστή ζεστή θα έχουμε ως γεύμα. Τονωτική μέχρι εκεί που δεν πάει (εικόνα 25)... 

Εικόνα 25: Μακαρονάδα με κιμά έχει το μενού.

 

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: Η πρώτη επαφή με την γειτονική χώρα της Βουλγαρίας και τη χαρακτηριστική σιδερένια σκοπιά που υπάρχει ακριβώς στο σύνορο.

Πεδίο: Περπατάμε όλη την ημέρα σε χωμάτινα μονοπάτια και χωματόδορομους.

 

 

Ημέρα 6η: Διατηρητέο μνημείο της Φύσης - κορυφή Τσίχλα - κορυφή Γυφτόκαστρο - κορυφή Θερμό - κορυφή Κούλα - Ωραίο - Κάτω Θέρμες.

Η πιο μαγευτική ημέρα της διάσχισης και πέρασμα από τη ψηλότερη κορυφή της Θράκης!!!

 

Μήκος διαδρομής: 23,6 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 10 ώρες.

Ανάβαση: 828 μέτρα.  Κατάβαση: 1.640 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας.

Όλα είναι πανέμορφα, από το πρωινό ξύπνημα των πουλιών μέσα στο δάσος μέχρι την ετοιμασία των σακιδίων. Αρχίζει και βαραίνει τουλάχιστον η δική μου διάθεση λόγω του ότι οι μέρες τελειώνουν σιγά σιγά. Είναι πολύ άδικο όταν περνάς καλά να περνάν οι μέρες γρήγορα. Ξεκινάμε άλλη μία ημέρα το περπάτημά μας μέσα στο δάσος πολύ νωρίς. Πρέπει να φτάσουμε στην περιοχή των πομακοχωρίων και πιο συγκεκριμένα στο Ωραίο. Η διαδρομή μεγάλη και σήμερα αλλά και σήμερα περπατάμε μέσα στην φύση της οροσειράς της Ροδόπης. Θέλουμε περίπου 1 1/2 ώρα για τη πρώτη κορυφή της ημέρας αυτή της Τσίχλας με υψόμετρο 1.752 μέτρα που είναι και η δεύτερη ψηλότερη του ν. Ξάνθης (εικόνα 26)... 

Εικόνα 26: Κορυφή Τσίχλα.

 

Μία ώρα αργότερα βρισκόμαστε στο Γυφτόκαστρο, τη ψηλότερη κορυφή του νομού Ξάνθης, τη ψηλότερη της Θράκης και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ή αλλιώς στη πυραμίδα 62 με υψόμετρο 1.828 μέτρα. Η ξεκούραση απαραίτητη και αν έχει καλό καιρό και καθαρή ατμόσφαιρα φαίνεται και η απόσταση που έχουμε διανύσει μέχρι τώρα με τα πόδια και όσοι συμμετέχουν παθαίνουν ένα σχετικό σοκ, "αν είναι δυνατόν" λένε, "τι έχουμε περπατήσει ρε συ"...και όμως όταν ο άνθρωπος θέλει όλα τα μπορεί (εικόνα 27)... 

Εικόνα 27: Κορυφή Γυφτόκαστρο. ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα.

 

Από εκεί ακολουθούμε το σύνορο για ένα δίωρο ακόμη μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη κορυφή (πυραμίδα 60) που ονομάζεται Θερμό με υψόμετρο 1.619 μέτρα (εικόνα 28)... 

Εικόνα 28: Κορυφή Θερμό.

 

Μπορεί η διαδρομή σε κάποιο σημείο να μην είναι και τόσο ευδιάκριτη, σύντομα όμως την βρίσκουμε και συνεχίζουμε την πορεία μας για άλλες 2 ώρες μέχρι την επόμενη κορυφή με την ονομασία Κούλα και υψόμετρο 1.607 μέτρα (εικόνα 29)... 

Εικόνα 29: Κορυφή Κούλα.

 

Από την τελευταία κορυφή της σημερινής ημέρας μένουν άλλες 3 1/2 ώρες περίπου για να φτάσουμε στον οικισμό του Ωραίου στην περιοχή των πομακοχωρίων σε υψόμετρο 700 μέτρων. Το καφεδάκι είναι απαραίτητο στη πλατεία του χωριού όπως επίσης και μια μικρή ξεκούραση. Εδώ πρέπει να πούμε ότι κάθε μέρα μετά το τέλος της κάθε διαδρομής έρχονται οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μας ρωτάνε αν έχουμε κάποιον τραυματισμό για να μας βοηθήσουν να τον αντιμετωπίσουμε προκειμένου να συνεχίσουμε τη διαδρομάρα μας (εικόνα 30)...

Εικόνα 30. Ξεκούραση στο χωριό του Ωραίου και έλεγχος από τους Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της κατάστασης μας.

 

Από δω και μετά η μέρα κυλάει ήρεμα καθότι περιμένουμε να έρθει το λεωφορειάκι να μας πάρει για να μας πάει στον επόμενο οικισμό αυτόν των Κάτω Θερμών σε υψόμετρο 440 μέτρων όπου θα διανυκτερεύσουμε το σημερινό βράδυ σε ξενώνα της περιοχής και θα κάνουμε και το μπανάκι μας στην ιδιωτική μικρή πισίνα που διαθέτει (εικόνα 31)... 

Εικόνα 31: Μπάνιο στα ιαματικά λουτρά των Κάτω Θερμών.

 

 Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: Η ψηλότερη κορυφή της Θράκης και η σάρα λίγο πριν φτάσουμε στον οικισμό του Ωραίου που θέλει προσοχή.

Πεδίο: Περπατάμε όλη την ημέρα σε χωμάτινα πανέμορφα μονοπάτια αλλά και σε κάποιο σημείο με σάρα.

 

Εκτός από τη δική μας άποψη για τη διάσχιση μπορείτε να δείτε πως την είδε ακόμη ένας από τους συμμετέχοντες ο Κώστας Κουκουρής από την Θεσσαλονίκη το καλοκαίρι του 2021 (5η Διάσχιση): Η διάσχιση ορεινής Ξάνθης στην Κεντρική Ροδόπη.

 

 

Ημέρα 7η: Κάτω Θέρμες - Μέδουσα - Κοτάνη (ταβέρνα του τζεμήλ)!!!

Ημέρα ξεκούρασης και χαλάρωσης των μυών!!!

 

Μήκος διαδρομής: 10,5 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 3 ώρες.

Ανάβαση: 133 μέτρα.  Κατάβαση: 272 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή εύκολη.

Την επόμενη ημέρα ξεκινάει άλλη μία ημέρα με χαλαρό ξύπνημα και αφού φάμε καλό πρωινό και κάνουμε άλλο ένα πρωινό μπανάκι ξεκινάμε τη χαλαρή διαδρομή που έχουμε στο σημερινό πρόγραμμα. Θα περπατήσουμε 5 χιλιόμετρα σε 1 1/2 περίπου πάνω σε άσφαλτο για να φτάσουμε στον οικισμό της Μέδουσας σε υψόμετρο 330 μέτρων (εικόνα 32)... 

Εικόνα 32: Οικισμός Μέδουσας.

 

Μετά από άλλα 5,5 χιλιόμετρα σε χωματόδρομο που θα χρειαστεί να κάνουμε σε άλλη 1 1/2 ώρα θα φτάσουμε έξω από την παραδοσιακή ταβέρνα - μουσείο του Τζεμήλ στην Κοτάνη σε υψόμετρο 330 μέτρων, όπου θα στήσουμε τα αντίσκηνά μας στο χώρο που έχει ορίσει ως πάρκινγκ, θα φάμε τα υπέροχα εδέσματα του και θα δεχθούμε την φιλοξενία του (εικόνα 33)... 

Εικόνα 33: Κατασκηνώνουμε έξω από την ταβέρνα του τζεμήλ στην Κοτάνη.

 

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: Το μπάνιο στα Λουτρά των Κάτω Θερμών και η επίσκεψη στο μουσείο - ταβέρνα του Τζεμήλ.

Πεδίο: Χαλαρή διαδρομή σε άσφαλτο και χωματόδρομο.

 

 

Ημέρα 8η: Κοτάνη (ταβέρνα του τζεμήλ) - Κούνδουρος - Τσαλαπετεινός - Γεφύρι Γεντί Μπορούν - Εύθυμο - κορυφή Θρακικών Μετεώρων - Πολύαρνο!!!

Τελευταία ημέρα του προγράμματος...εμπρός λοιπόν καλά μου ποδάρια!!!

 

Μήκος διαδρομής: 25,7 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 10 ώρες.

Ανάβαση: 1.127 μέτρα.  Κατάβαση: 890 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας.

 Οι φωνές του χότζα από το χωριό της Κοτάνης είναι το ξυπνητήρι μας τη τελευταία αυτή ημέρα της διάσχισης. Όλοι έχουν ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μία είναι ανυπόμονοι να ξεκινήσουμε για να γεμίσουν τα μάτια τους με νέες εικόνες όπως έγινε και τις προηγούμενες 7 ημέρες αλλά από την άλλη ξέρουν ότι με το τέλος της σημερινής ημέρας τελειώνει αυτό το μαγευτικό 8ήμερο που προσέφερε τόσα πολλά συναισθήματα και θαυμασμό που τους προσέφερε η οροσειρά της Ροδόπης και τα δάση της. Όταν ξεκινάμε το πρωί είμαστε όλοι σφιγμένοι. Σύντομα όμως ξεχνιόμαστε και αφηνόμαστε στη διαδρομή της τελευταίας ημέρας η οποία γίνεται σε χαμηλά σχετικά υψόμετρα. Στα 10 πρώτα λεπτά περνάμε μέσα από το χωριό της Κοτάνης σε υψόμετρο 340 μέτρων για να βρούμε το μονοπάτι (εικόνα 34)... 

Εικόνα 34: Αναχώρηση από Κοτάνη για τη σημερινή τελευταία μέρα της διάσχισης.

 

Χρειαζόμαστε άλλα 50 λεπτά για να φτάσουμε στον επόμενο οικισμό αυτόν του Κούνδουρου σε υψόμετρο 350 μέτρων (εικόνα 35)... 

Εικόνα 35: Οικισμός Κούνδουρου.

 

Και από εκεί ακολουθώντας τον ποταμό Κομψάτο βρισκόμαστε μετά από 2 ώρες περπατήματος στον επόμενο οικισμό αυτόν του Τσαλαπετεινού σε υψόμετρο 230 μέτρων (εικόνα 36)...

Εικόνα 36: Οικισμός Τσαλαπετεινού.

 

Απομένει άλλη 1 1/2 ώρα που θα περπατάμε μέσα στον νομό Ξάνθης μέχρι να φτάσουμε δηλαδή στο γεφύρι Γεντί Μπορούν σε υψόμετρο 175 μέτρων που στην πομάκικη διάλεκτο σημαίνει 7 μύτες και από ότι πιθανολογούν οι κάτοικοι της περιοχής ίσως να προέρχεται από το γεγονός ότι γύρω γύρω υπάρχουν 7 βουνοκορφές (εικόνα 37)...

Εικόνα 37: Γεφύρι Γεντί Μπορούν...τα γεωγραφικά όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

 

Όταν περάσουμε το γεφύρι έχουμε μπει πλέον στον νομό Ροδόπης όπου θα κάνουμε τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής. Μετά από ένα 2ωρο φτάνουμε στον εγκαταλειμμένο οικισμό του Εύθυμου με υψόμετρο 470 μέτρων (εικόνα 38)... 

Εικόνα 38: Οικισμός Εύθυμου.

 

 Θα χρειαστούμε 1 ώρα πεζοπορίας για να μπούμε στα Θρακικά Μετέωρα και άλλη 1 για να φτάσουμε στην κορυφή των Θρακικών Μετεώρων με υψόμετρο 560 μέτρων (εικόνα 39)... 

Εικόνα 39: Κορυφή Θρακικών Μετεώρων.

 

Από τη κορυφή και μετά περπατάμε το τελευταίο 2ωρο που θα μας οδηγήσει στον οικισμό του Πολύαρνου με υψόμετρο 560 μέτρων που σημαίνει και το τέλος της διαδρομής (εικόνα 40)...  

Εικόνα 40: Οικισμός Πολύαρνου. Το τέλος της διαδρομής.

 

Στα χαρακτηριστικά της ημέρας: Το γεφύρι Γεντί Μπορούν, τα Θρακικά Μετέωρα και η έκπληξη στο τέλος της διαδρομής που κάθε χρόνο είναι διαφορετική.

Πεδίο: Περπατάμε όλη την ημέρα σε πέτρινο πεδίο και χαμηλά υψόμετρα.

 

Άλλη μια υπέροχη εμπειρία έχει τελειώσει. Εννοείται ότι φροντίζουμε να σας μείνει αξέχαστο και το τέλος οπότε κάθε χρόνο για το φινάλε ετοιμάζουμε και διαφορετική εκδήλωση. Θέλουμε όπως είπα και πιο πάνω να σας μείνει αξέχαστο αυτό το 8ήμερο και όταν θα φεύγετε να έχετε μαζί σας μια ΓΕΥΣΗ ΘΡΑΚΗΣ...και αυτό θα συνεχίσουμε, ελπίζουμε για πολλά χρόνια ακόμη....ελπίζουμε να μη σας κουράσαμε αλλά να σας ανοίξαμε την όρεξη για να την βάλετε στην ατζέντα σας και κάποια στιγμή να προσπαθήσετε να την κάνετε!!! 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!