Το Λείριον της Ροδόπης (Lilium Rhodopaeum)
- Porfillidou Ioanna
Ανήκει στο 60% των ειδών της χλωρίδας της Ευρώπης που βρίσκονται υπό καθεστώς σπάνιων και απειλούμενων ειδών.
Η πανέμορφη οροσειρά της Ροδόπης, που βρίσκεται στα Βόρεια των Νομών Δράμας - Ξάνθης - Ροδόπης αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας και μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιοχές της Ευρώπης καθότι δεν επηρεάστηκε από τους παγετώνες του παρελθόντος, με αποτέλεσμα πολλά είδη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης να βρουν καταφύγιο εδώ, στο Νοτιότερο άκρο εξάπλωσης τους.
Στην Ελλάδα υπάρχουν 5 είδη Κρίνων, τα περισσότερα στην Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει το ένα μέτρο.
Τα Κρίνα είναι Βολβώδη φυτά. Έχουν συνήθως ψηλό βλαστό με άνθος στην κορυφή. Το άνθος τους αποτελείται συνήθως από 6 πέταλα και είναι στραμμένο με μιά ελαφριά κλίση προς το έδαφος. Έχει έντονα χρωματισμένους κίτρινους ανθήρες. Τα περισσότερα είδη Κρίνων ανθίζουν κατά τη διάρκεια της Άνοιξης και κάποια προς το τέλος του καλοκαιριού.
Πολύ εντυπωσιακό ενδημικό είδος της χώρας μας, είναι το Λείριον της Ροδόπης (Lilium Rhodopaeum). Είναι ψηλό φυτό, με ύψος περίπου ένα μέτρο με εντυπωσιακό μεγάλο κίτρινο άνθος. Ανθίζει την περίοδο της Άνοιξης και συναντάτε μόνο στην οροσειρά της Ροδόπης.
Το είδος ανακαλύφθηκε το 1951 στην Βουλγάρικη πλευρά της Ροδόπης σε Αλπικά Ποολίβαδα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Στην Ελλάδα εμφανίζεται σποραδικά, σε υψόμετρα άνω των 1.600 μέτρων, σε διάσπαρτες ομάδες και σε εδάφη με σχιστολιθικό υπόβαθρο. Αναζητήστε τον και θαυμαστε τον το καλοκαίρι στα όρια δασών οξυάς και ερυθρελάτης, στα διάκενά τους, στα ψευδαλπικά λιβάδια του Φρακτού, αλλά και κοντά στον οικισμό του Λειβαδίτη.
Προστατεύεται από την σύμβαση της Βέρνης και από τις Εθνικές νομοθεσίες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Περιλαμβάνεται επίσης στο Κόκκινο Βιβλίο των φυτών της Ελλάδας, λόγω του ενδημικού του χαρακτήρα και των κινδύνων που αντιμετωπίζει από την ανεξέλεγκτη συλλογή.