Μήκος διαδρομής: 12 χιλιόμετρα και 500 μέτρα.

Διάρκεια: 4 ώρες και 20 λεπτά.

Ανάβαση: 507 μέτρα Κατάβαση: 507 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στα βουνά.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι.  

       Μια πανέμορφη διαδρομή - διάσχιση που θα σας αφήσει έκπληκτους με την ομορφιά της, οποιαδήποτε εποχή του έτους και αν την κάνετε. Πρόκειται για τον τέταρτο και τελευταίο συνδυασμό μονοπατιών που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να φτάσετε στον πανέμορφο καταρράκτη του Λειβαδίτη.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων και 500 μέτρων και πιο συγκεκριμένα, 7 χιλιομέτρων και 300 μέτρων μονοπατιών, 4 χιλιομέτρων αγροτικού δρόμου και 1 χιλιομέτρου και 200 μέτρων ασφάλτου, με υψομετρική κλίση ανάβασης και κατάβασης 507 μέτρων. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και 20 λεπτά. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμα για καμιά από τις τηλεφωνικές εταιρίες. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας λόγω των πολλών χιλιομέτρων και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά, ηλικίας άνω των 10 ετών.

 

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                                  199

- ΕΚΑΒ:                                                                  166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:              25423-50000 

 

          Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη: 

 

 

          Παραθέτουμε το link με το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Κάντε κλικ πάνω στην πράσινη γραμμή, για να συνδεθείτε στο wikiloc και να κάνετε αποθήκευση. Λειβαδίτης - Καταρράκτης (χρησιμοποιώντας το μονοπάτι που φεύγει για Τραχώνι). Επιστροφή από το Ε6.

 

Ειδικότερα:

          Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε το δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στη συνέχεια, αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο, καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στο δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα ήταν να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μία ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.

 

          Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό (υψόμετρο 1.250μ.) του Ν. Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.


 

          Η σημερινή διαδρομή ξεκινάει από τα γραφεία της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης στον Λειβαδίτη. Ακολουθείτε την ανηφόρα που φεύγει για την παταταποθήκη και στα 50 μέτρα (αμέσως μετά τα γραφφεία) στρίβετε δεξιά στον πρώτο και μοναδικό παράδρομο που θα συναντήσετε.


 

          Ο παράδρομος αυτός οδηγεί σε αγροτικό δρόμο ο οποίος θα σας οδηγήσει έξω από τον οικισμό του Λειβαδίτη. Τον ακολουθείτε για 4 χιλιόμετρα (περίπου 50 λεπτά) και στο τέλος του, θα σας οδηγήσει σε ένα κιόσκι (υψόμετρο 1.080 μέτρα). Δώστε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το σημείο για τον απλούστατο λόγο, ότι ακριβώς από μπροστά του υπάρχει μονοπάτι το οποίο και θα ακολουθήσετε. Σ Ε Κ Α Μ Ι Α  Π Ε Ρ Ι Π Τ Ω Σ Η  Δ Ε Ν  Σ Τ Ρ Ι Β Ε Τ Ε  Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α  Γ Ι Α Τ Ι  Θ Α  Κ Α Τ Α Λ Η Ξ Ε Τ Ε  Σ Τ Ο  Τ Ρ Α Χ Ω Ν Ι  Τ Η Σ  Δ Ρ Α Μ Α Σ. Μόλις φτάσετε στο κιόσκι  Σ Τ Ρ Ι Β Ε Τ Ε  Δ Ε Ξ Ι Α  για να φτάσετε στον προορισμό σας που δεν είναι άλλος από τον καταρράκτη.


 

          Μόλις στρίψετε λοπόν, το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο, θα αρχίσετε να βλέπετε σημάδια από έναν μαραθώνιο αγώνα που γίνεται στην περιοχή. Ακολουθείτε το μονοπάτι και τα σημάδια για περίπου 1 χιλιόμετρο και 400 μέτρα (περίπου 25 λεπτά) οπότε θα φτάσετε σε ένα σημείο που το μονοπάτι που ακολουθείτε, ενώνεται με το μεγάλο μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό του Λειβαδίτη κι είναι μέρος του Διεθνούς μονοπατιού Ε6. Το σημείο αυτό της ένωσης των δύο μονοπατιών θα το καταλάβετε και από έναν σιδερένιο πάσαλο (υψόμετρο 1.005 μέτρα) που υπάρχει σε εκείνο ακριβώς το σημείο.


 

          Από τον πάσσαλο συνεχίζετε ευθεία κάτω την κατηφόρα και ακολουθείτε το μονοπάτι για περίπου 450 μέτρα (10 λεπτά) οπότε και φτάνετε σε ένα ξύλινο, πρόχειρα κατασκευασμένο, γεφυράκι σε υψόμετρο 965 μέτρων. Προσοχή όταν θα το περνάτε αν είστε μεγάλη παρέα να περνάει ένας ένας και να περπατάτε στην μέση της γέφυρας γιατί όπως είπαμε είναι πρόχειρα κατασκευασμένη και κινδυνεύετε αν δεν προσέχετε.


 

          Από το γεφυράκι και μετά η πορεία σας είναι ανοδική για τα επόμενα 350 μέτρα (15 λεπτά). Θα φτάσετε σε ένα ξύλινο σπτάκι, σε υψόμετρο 1.005 μέτρων σημείο το οποίο ενώνετε το μονοπάτι που περπατάτε με το σύντομο μονοπάτι που πάει για καταρράκτη. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να περάσετε το σπιτάκι για να βρείτε την συνέχεια του μονοπατιού που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.

 


        120 μέτρα μετά το ξύλινο σπιτάκι θα συναντήσετε μια μικρή διασταύρωση. Το μονοπάτι κανονικά κατεβαίνει δεξιά. Μπορείτε όμως να προτιμήσετε να ακολούθησετε το μικρό μονοπατάκι που υπάρχει μπροστά σας το οποίο θα σας οδηγήσει σε κάτι βράχια. Ακριβώς δίπλα από τα βράχια υπάρχει μονοπατάκι το οποίο μετά από μερικά μέτρα θα σας οδηγήσει σε φανταστική θέση θέας από την οποία μπορείτε να δείτε έναν μικρότερο καταρράκτη καθώς και τα βουνά της Δράμας. Ο μικρός αυτός καταρράκτης σχηματίζεται από τα νερά που ξεκινούν από τον οικισμό του Λειβαδίτη και στο σημείο που "χύνεται" ενώνεται με τα νερά του "Στραβορέματος" άλλο "ρέμα" που έρχεται από τα βουνά της περιοχής των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων (Γυφτόκαστρο).


          

       Επιστρέφετε λοιπόν ξανά στο μονοπάτι. Σας έχουν μείνει πλέον τα τελευταία 810 μέτρα (20 λεπτά) για να φτάσετε στον προορισμό σας. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε κοντά όταν θα συναντήσετε ένα ξύλινο γεφυράκι (υψόμετρο 865 μέτρων), πολλά τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου (το οποίο χτίστηκε στη μνήμη του Τηλέμαχου Σαμουρίδη, ενός από τους πρώτους ανθρώπους που ανέδειξαν το μονοπάτι και τον καταρράκτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980). 

         

          Απομένει μια μικρή ανηφορίτσα 60 μέτρων (5 λεπτά) για το "μπαλκονάκι", από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε τον καταρράκτη σε υψόμετρο 885 μέτρων... Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ύψος 40 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ποσότητα και τον όγκο τρεχούμενου νερού.

          Όσες φωτογραφίες και να βγάλετε, όση ώρα και να καθίσετε να τον απολαύσετε, ποτέ δεν είναι αρκετά, για να σας ικανοποιήσουν. Κάθε φορά προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις.

 

         Μια απλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε για την ώρα της επιστροφής και την οποία ακολουθούν όλοι οι μεγάλοι ορειβάτες, προκειμένου να έχουν αντοχή και απόδοση στο πέρπατημά τους, είναι η εξής: Όταν έχουμε πρώτο το αριστερό πόδι, εισπνέουμε αέρα. Όταν έχουμε πρώτο το δεξί πόδι, εκπνέουμε. Σας φαίνεται ότι τα λέμε ανάποδα αλλά έτσι είναι πραγματικά. Δοκιμάστε το και στην καθημερινότητά σας, για να εξοικειωθείτε. Όταν λοιπόν πρέπει να ανέβετε ανηφόρες, να τη θυμάστε πάντα αυτή τη συμβουλή, γιατί θα σας βοηθήσει και εσάς στο να ανεβαίνετε όσο γίνεται πιο γλυκά και ξεκούραστα τις ανηφόρες. Εννοείται φυσικά ότι δε θα αναπνέετε τόσο γρήγορα όσο θέλετε να περπατήσετε, αλλά θα συμβιβάσετε την αναπνοή σας και θα την συγχρονίσετε με ένα απλό και αργό βάδισμα. Στις ανηφόρες το σημαντικότερο είναι να πιάσετε ένα συγκεκριμένο ρυθμό και να τον ακολουθήσετε. Γυρνάμε όμως τώρα πίσω στην περιγραφή μας.

          Στόχος επετεύχθη. Έχετε περπατήσει μέχρι τον στόχο σας 7 χιλιόμετρα και 250 μέτρα, σε 2 ώρες και 15 λεπτά περίπου με πολύ χαλαρό περπάτημα, για να απολαμβάνετε και τη Φύση. Ηρθε η ώρα της επιστροφής λοιπόν. Η διαδρομή μέχρι τον σιδερένιο πάσσαλο είναι ξανά η ίδια. Δηλαδή θα περπατήσετε για 1 χιλιόμετρο και 790 μέτρα πάλι σε γνώριμα για σας εδάφη (αφού τα περπατήσατε όταν κατεβαίνατε) και θα κάνετε περίπου 55 λεπτά. Δύο είναι όμως τα σημεία τα οποία θα πρέπει να δώσετε προσοχή. Πρώτον όταν φτάσετε στο σπιτάκι θα πρέπει να ακολουθήσετε το δεξιό μονοπάτι για να φτάσετε στο γεφυράκι.


       Το δεύτερο σημείο είναι αφού περάσετε το γεφυράκι και φτάσετε στον σιδερένιο πάσαλο, να μην φύγετε ευθεία αλλά να στρίψετε αριστερά για να ακολουθήσετε το μονοπάτι Ε6 το οποίο θα σας επιστρέψει στην βάση σας που δεν είναι άλλη, από τον οικισμό του Λειβαδίτη.

  

      Μετά από 400 μέτρα (15 λεπτά περίπου) και λίγο πιο ψηλά, σε υψόμετρο 1.090 μέτρων, θα συναντήσετε για πρώτη φορά αγροτικό δρόμο που δημιουργήθηκε από το Δασαρχείο, για να εξυπηρετεί ανάγκες υλοτόμων. Τον διασχίζετε κάθετα και συνεχίζετε ακριβώς απέναντι του, για να βρείτε το μονοπάτι.

 

          20 λεπτά αργότερα και αφού έχετε διανύσει άλλα 930 μέτρα μονοπατιού, σε υψόμετρο 1.195 μέτρων, συναντάτε για δεύτερη φορά τον ίδιο αγροτικό δρόμο. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Τον διασχίζετε κάθετα και ακριβώς απέναντι από κει που κόβεται το μονοπάτι, βρίσκετε τη συνέχειά του.

         

       Μετά από άλλα 280 μέτρα (5 λεπτά περίπου) σε υψόμετρο 1.215 μέτρων, συναντάτε για τρίτη και τελευταία φορά τον αγροτικό δρόμο και ακολουθείτε την γνωστή πλέον διαδικασία, για να συνεχίσετε τη διαδρομή σας πάνω στο μονοπάτι.

 

          Κάτι μου λέει όμως τώρα, ότι τα βάσανά σας αρχίζουν και τελειώνουν. Θέλετε άλλα 650 μέτρα μονοπατιού (12 λεπτά περίπου), για να συναντήσετε την άσφαλτο σε υψόμετρο 1.220 μέτρων, η οποία θα σας οδηγήσει στον οικισμό του Λειβαδίτη.

 

          Μόλις βγείτε στην άσφαλτο, στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τον δρόμο μέχρι το χωριό. Εκεί θα βρίσκεστε μετά από 1 χιλιόμετρο και 200 μέτρα (περίπου μετά από 15 λεπτά). Ωχ σας βλέπουμε κουρασμένους και ενθουσιασμένους ταυτόχρονα. Φαίνεται, ότι κάτι τριβελίζει το μυαλό σας...τι να είναι αυτό άραγε; Θέλετε να φάτε μήπως; Θέλετε να κοιμηθείτε; Εδώ είναι η "Diana" όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

- Ταβέρνα "Ο Καππαδόκας" για το φαγητό σας.

- Καταφύγιο Πολιτιστικού Συλλόγου του Λειβαδίτη για τον ύπνο σας.

Διαλέξτε και πάρτε:

 

       Τελειώνοντας την περιγραφή αυτής της πανέμορφης διαδρομής, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα.

- Τη διαδρομή την περπατήσαμε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015. Άλλο να σας περιγράφουμε μέσα από εικόνες και λέξεις αυτό που είδαμε και νιώσαμε κατά τη διάρκεια του περπατήματος και άλλο να το βιώνετε μόνοι σας.

- Για τον καταρράκτη έχουμε να πούμε τα εξής: Γεωγραφικά ανήκει στον Νομό Δράμας. Όμως επειδή από τη Δράμα δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση με μονοπάτι (κάτι που ήταν πιο εύκολο από την πλευρά του Λειβαδίτη), ο καταρράκτης έγινε περισσότερο γνωστός ως καταρράκτης του Λειβαδίτη. Αν ακούσετε να κάνουν λόγο για κάποιον καταρράκτη "Τραχωνίου", να γνωρίζετε ότι πρόκειται για τον ίδιο, απλά είναι έτσι γνωστός από την πλευρά της Δράμας, επειδή το Τραχώνι είναι το τελευταίο Δραμινό χωριό, πριν φτάσει κανείς σε αυτόν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει άλλωστε και από την μεριά της Ξάνθης με τον οικισμό του Λειβαδίτη.

- Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί με τις φωτογραφίες μπορείτε να τις τυπώσετε. Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετές σελίδες, αλλά αν τις έχετε μαζί σας, έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μην χαθείτε και να κάνετε μια πολύ ωραία και ευχάριστη βόλτα. Περιμένουμε τις απόψεις σας και τη γνώμη σας για το αν είμαστε εύστοχοι στην περιγραφή της διαδρομής. Μπορείτε να μας στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και να μας πείτε τις απόψεις σας ή οτιδήποτε άλλο θέλετε όχι μόνο για αυτήν τη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη σας ενδιαφέρει μέσα από το νομό μας.

         Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρεθούμε στα μονοπάτια των βουνών μας και να γνωριστούμε και από κοντά.

          Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.