Κορυφή "Γυφτόκαστρο" με υψόμ. 1.828 μ. (Κορυφή νο 8).
- Porfillidou Ioanna
- Μονοπάτια για τις κορυφές της Ροδόπης
Μήκος διαδρομής: 10 χιλιόμετρα και 500 μέτρα
Διάρκεια: 3 ώρες
Υψομετρική κλίση: 1. Ανάβαση: 590 μέτρα 2. Κατάβαση: 97 μέτρα
Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας
Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στα βουνά.
Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι.
* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, είναι μόνο για να πάτε.
Μια πανέμορφη διαδρομή που θα σας οδηγήσει στην ψηλότερη κορυφή του Νομού μας και θα σας αφήσει έκπληκτους με την ομορφιά της, οποιαδήποτε εποχή του έτους και αν την κάνετε. Μια διαδρομή μέσα στην ορεινή Ροδόπη εξάλλου, ποτέ δεν άφησε αδιάφορο κανέναν.
Γενικές πληροφορίες:
Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 10 χιλιομέτρων και 500 μέτρων και πιο συγκεκριμένα, 7 χιλιομέτρων μονοπατιού και 3 χιλιομέτρων και 500 μέτρων αγροτικού δρόμου με υψομετρική κλίση 590 μέτρων και κατάβασης 97 μέτρων. Η διάρκειά της είναι περίπου 3 ώρες. Στην αρχή του μονοπατιού (μετά το κιόσκι) θα διακρίνετε πάνω στα δέντρα σημάδια του μαραθώνιου "Rodopi Ultra Trail" καθώς και κόκκινα σημάδια πάνω σε δέντρα. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμα για καμιά από τις τηλεφωνικές εταιρίες παρά μόνο πάνω στην κορυφή. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας λόγω των πολλών χιλιομέτρων και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά, ηλικίας άνω των 10 ετών.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
- Πυροσβεστική: 199
- ΕΚΑΒ: 166
- Κ. Υγείας Σταυρούπολης: 25423-50000
Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:
Κάνετε "κλικ" πάνω στην λέξη "wikiloc" στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσευτε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n
Ειδικότερα:
Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε το δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στη συνέχεια, αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο, καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στο δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα ήταν να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μία ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.
Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό (υψόμετρο 1.250μ.) του Ν. Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.
Αμέσως μετά τον Λειβαδίτη (8χλμ) φτάνετε στο Δ.Χ. Ερυμάνθου (υψόμετρο 1.315 μ.). Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αφήνετε το αυτοκίνητό σας και ξεκινάτε το περπάτημα. Θα δείτε στο δεξιό σας χέρι, μόλις φτάσετε ένα εκκλησάκι δεξιά του οποίου ξεκινάει ένας αγροτικός δρόμος (αν έχετε πλάτη το Δ.Χ. εκεί που θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας, στο σημείο που τελειώνει η άσφαλτος δηλαδή κοιτάξτε απλά δεξιά σας και θα δείτε και το εκκλησάκι αλλά και τον αγροτικό δρόμο). Η σημερινή σας περιπέτεια, λοιπόν ξεκινάει από τον αγροτικό δρόμο.
Στα 700 περίπου μέτρα πάνω στον αγροτικό δρόμο και σε υψόμετρο 1.365 μέτρων, θα συναντήσετε διασταύρωση και δύο δέντρα στα οποία υπάρχουν κόκκινα σημάδια, ενώ λίγο πιο μέσα θα διακρίνετε την ύπαρξη άσπρου κτηρίου (πρόκειται για δεξαμενή από την οποία υδροδοτείται το δασικό χωριό). Δεν θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από αυτό το σημείο, γιατί θα σας οδηγήσει στην κορυφή της Χαιντού.
Συνεχίζετε κανονικά πάνω στον αγροτικό δρόμο για άλλα 2 χιλιόμετρα οπότε φτάνετε σε ένα κιόσκι από το οποίο ξεκινάν 3 χωματόδρομοι. Εσείς δεν ακολουθείτε κανέναν διότι αν προσέξετε καλά ακριβώς πίσω από το κιόσκι ξεκινάει το πρώτο μέρος του μονοπατιού και θα το καταλάβετε εντοπίζοντας τα κόκκινα σημάδια που υπάρχουν πάνω στα δέντρα σε πολύ κοντινή απόσταση από το κιόσκι. Μόλις έχετε περπατήσει, λοιπόν τα πρώτα 2 χιλιόμετρα και 700 μέτρα σε 35 περίπου λεπτά και βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Μια πολύ καλή προθέρμανση για την δύσκολη συνέχεια της διαδρομής.
Το κομμάτι αυτό που ξεκινάει πίσω από το κιόσκι είναι το πρώτο μέρος του μονοπατιού καθότι μετά από 2 χιλιόμετρα και 40 περίπου μέτρα, θα σας ξαναβγάλει στον αγροτικό δρόμο μετά από περίπου 35 λεπτά περπατήματος και σε υψόμετρο 1.430 μέτρων. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας ότι από το κιόσκι ο δρόμος που λέει προς "Γυφτόκαστρο" (μεσαίος) θα σας βγάλει ξανά στο ίδιο σημείο που σας βγάζει και το μονοπάτι μόνο που είναι κατά 1 χιλιόμετρο και 240 μέτρα πιο μεγάλος σε σχέση με το μονοπάτι. Πάντως είναι στην επιλογή σας αν θα τον περπατήσετε όταν θα ανεβαίνετε ή όταν θα κατεβαίνετε από την κορυφή και πάντα σε συνάρτηση φυσικά από το πόσο κουρασμενοί νιώθετε.
Αφού ξαναβγείτε λοιπόν στον αγροτικό δρόμο στρίβετε αριστερά και περπατάτε πάνω του για άλλα 800 μέτρα, οπότε θα δείτε την ύπαρξη σκαλοπατιών και από αριστερά και δεξιά να φεύγουν πάλι δύο αγροτικοί δρόμοι. Δεν ακολουθείτε κανέναν από αυτούς, κάνετε ένα μικρό διάλλειμα για ξεκούραση και ετοιμάζεστε να συνεχίσετε την πορεία σας από τα σκαλοπάτια πάνω από τα οποία ξεκινάει το δεύτερο και τελευταίο μέρος του μονοπατιού, το οποίο θα σας οδηγήσει στην κορυφή του Γυφτόκαστρου. Μέχρι εδώ έχετε περπατήσει 5 χιλιόμετρα και 540 μέτρα (3,5 χιλιόμετρα αγροτικού δρόμου και 2 χιλιόμετρα και 40 μέτρα μονοπατιού) σε 1 ώρα και 25 λεπτά και από τα 1.315 μέτρα υψόμετρο που είναι το σημείο που αφήσατε το αυτοκίνητό σας έχετε ανέβει 160 μέτρα υψομετρικά και τώρα βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.475 μέτρων.
Από τα πρώτα κιόλας μέτρα της διαδρομής που ξεκινάει μετά τα σκαλοπάτια φαίνεται η "ενοχλητικά ανοδική" κλίση που θα έχει το μονοπατι από δω και πέρα. Πρόκειται να ανέβετε περίπου 140 υψομετρικά σε 1 χιλιόμετρο και θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά για να το πετύχετε. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από 2 ανηφόρες, η μία στην αρχή και η άλλη στο τέλος. Την πρώτη ανηφόρα την έχετε ανέβει κιόλας. Η διαδρομή από δω και πέρα γίνεται πιο βατή με μικρές εύκολες ανηφόρες. Σχεδόν αμέσως με το που θα τελειώσει η ανηφόρα θα δείτε στο βάθος έναν λόφο. Δεν πρόκειται για την κορυφή του "Γυφτόκαστρου" αλλά για αυτήν της "Τσίχλας". Το μονοπάτι δεν περνάει από αυτήν την κορυφή (βέβαια αν το θέλετε εσείς, μπορείτε να το κάνετε να περάσει με μια πολύ μικρή απόκλιση) αλλά περνάει από πίσω και συνεχίζει ακριβώς από κάτω της.
Από την ώρα που τελειώνει η ανηφόρα μέχρι που να φτάσετε δίπλα από την κορυφή της "Τσίχλας" θέλετε περίπου άλλο 1 χιλιόμετρο και 460 μέτρα σε 30 λεπτά και θα βρεθείτε σε υψόμετρο 1.730 μέτρων. Πεσμένο δέντρο με ταινία σήμανσης επάνω του θα σας δείξει ότι φτάσατε στην διασταύρωση για τις δύο κορυφές. Εσείς συνεχίζετε να περπατάτε ακολουθώντας αριστερή διαδρομή και βλέποντας σύντομα κόκκινα σημάδια πάνω στα δέντρα.
Περίπου κανά 10λεπτο αφού αφήσετε την διασταύρωση θα έχετε την πρώτη σας επαφή με την κορυφή.
Από την διασταύρωση και μετά συνεχίζετε πάνω σε ευδιάκριτο μονοπάτι για άλλο 1 χιλιόμετρο και 820 μέτρα περπατάτε δηλαδή άλλα 25 λεπτά και θα αρχίσετε να πλησιάζετε στα σύνορα με την Βουλγαρία. Αυτό θα το καταλάβετε από τις λεγόμενες πυραμίδες που παλιά ήταν το διακριτικό των συνόρων και των δύο χωρών. Οι πυραμίδες υπάρχουν ακόμη, και την πρώτη θα την συναντήσετε μέσα σε δασομένο μονοπάτι. Μόνο που θα πρέπει να προσέξετε γιατί θα πρέπει να βγείτε κάποια στιγμή από το κεντρικό μονοπάτι και να πάτε δεξιά πάνω σε μικρό δασάκι. Ένα μικρό δέντρο μόνο του, πάνω στο μονοπάτι θα σας υποδείξει πότε θα πρέπει να στρίψετε και όταν το κάνετε αυτό, στο βάθος θα δείτε την ύπαρξη κόκκινων σημαδιών τα οποία θα σας υποδείξουν πως συνεχίζει το μονοπάτι.
Ένα δυο λεπτά περπατήματος μέσα στο δασάκι και έχετε φτάσει στην πρώτη χαρακτηριστική πυραμίδα με το νούμερο 63. Μάλιστα η αρίθμηση και τα χαρακτηριστικά των χωρών υπάρχουν ακόμη στην συγκεκριμένη πυραμίδα υποδυκνείοντας σε ποιά πλευρά είναι η χώρα μας, η ΕΛΛΑΔΑ και σε ποιά η Βουλγαρία. Είστε ήδη σε υψόμετρο 1.715 μέτρων.
Από δω και πέρα ξεκινάει η δεύτερη μεγάλη ανηφόρα που σας αναφέραμε σε προηγούμενο σημείο της περιγραφής μας. Υψομετρικά έχετε να ανέβετε 113 μέτρα και να διανύσετε 680 μέτρα χιλιομετρικής απόστασης. Όλο αυτό θα γίνει σε περίπου 20 λεπτά. Αν είστε λίγο παρατηρητικοί θα δείτε και την σήμανση από αντίστοιχους ορειβατικούς συλλόγους της Βουλγαρίας.
Το τέλος αυτής της ανηφόρας θα σας οδηγήσει στην πιο ψηλή και χαρακτηριστική κορυφή του Νομού μας, το "Γυφτόκαστρο" με υψόμετρο 1.828 μέτρα.
Πάνω στην κορυφή θα δείτε ότι υπάρχει ένα σπιτάκι σαν καταφύγιο ανάγκης στο οποίο μπορείτε να μπείτε και να προφυλαχθείτε από άσχημες καιρικές συνθήκες. Βέβαια λόγω της πολυκαιρίας και του πολύ χιονιού που πέφτει στην κορυφή την περίοδο του χειμώνα έχει κάποιες φυσιλογικότατες φθορές και γι αυτό θα ήταν καλό να προσέχετε και μέσα στο σπιτάκι. Επίσης θα δείτε ότι υπάρχει μια μεγάλη κεραία την οποία έχουν τοποθετήσει με το Ελληνοβουλγαρικό πρόγραμμα για την προστασία της Ροδόπης το Interreg και χρησιμεύει για μετεωρολογικούς κυρίως σκοπούς. Τέλος λίγο πιο κάτω θα δείτε το γνωστό πλέον ορόσημο-πυραμίδα νούμερο 62που συνεχίζει κατά μήκος των συνόρων.
Τελειώνοντας την περιγραφή αυτής της πανέμορφης διαδρομής, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα.
- Τη διαδρομή την περπατήσαμε το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015. Άλλο να σας περιγράφουμε μέσα από εικόνες και λέξεις αυτό που είδαμε και νιώσαμε κατά τη διάρκεια του περπατήματος και άλλο να το βιώνετε μόνοι σας. Πιστεύουμε ότι είναι σίγουρα η πιο όμορφη διαδρομή που μπορείτε να κάνετε στον Νομό Ξάνθης και από την προσωπική μας εμπειρία πιστεύουμε ότι είναι και από τις πιο όμορφες όλης της χώρας μας. Για την πληροφόρησή σας και μόνο να σας αναφέρουμε ότι το μονοπάτι από τα σκαλοπάτια και μετά είναι δουλειά του Δασαρχείου Ξάνθης.
- Η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι από το οποίο ανεβήκατε στην κορυφή.
- Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί με τις φωτογραφίες μπορείτε να τις τυπώσετε. Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετές σελίδες, αλλά αν τις έχετε μαζί σας, έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μην χαθείτε και να κάνετε μια πολύ ωραία και ευχάριστη βόλτα. Περιμένουμε τις απόψεις σας και τη γνώμη σας για το αν είμαστε εύστοχοι στην περιγραφή της διαδρομής. Μπορείτε να μας στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και να μας πείτε τις απόψεις σας ή οτιδήποτε άλλο θέλετε όχι μόνο για αυτήν τη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη σας ενδιαφέρει μέσα από το νομό μας.
Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρεθούμε στα μονοπάτια των βουνών μας και να γνωριστούμε και από κοντά.
Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.