Κορυφή "Μαύρο Ίσωμα" με υψόμ. 1.093μ. (Κορυφή νο 18). Ανάβαση από την Χρύσα.
- Porfillidou Ioanna
- Μονοπάτια εντός Νομού Ξάνθης
Μήκος διαδρομής: 15,8 χιλιόμετρα.
Διάρκεια: 6 ώρες και 40 λεπτά.
Ανάβαση: 1.000 μέτρα. Κατάβαση: 1.000 μ.
Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας
Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.
Περίοδος: Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο.
* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω αφορούν κυκλική διαδρομή.
Όπως είναι γνωστό, η πόλη της Ξάνθης και γενικότερα ολόκληρος ο Νομός περιβάλλεται από ορεινούς όγκους με πολλές κορυφές, από τις οποίες οι περισσότερες θεωρούνται "αδικημένες", καθότι μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να περπατιούνται.
Δύο από αυτές τις κορυφές είναι η Μέλτη με υψόμ. 973 μ. (πιο γνωστή και ως Μισκίν Τε Πε) και το Μαύρο Ίσωμα με υψόμ. 1.093μ.
Σίγουρα η περιοχή μας και γενικώτερα η Θράκη δεν χαρακτηρίζεται από ψηλές κορυφές. Μπορεί όμως κάποιος, που είναι πραγματικός "εραστής της Φύσης" και Φυσιολάτρης, να βρει διαδρομές και μονοπάτια που οδηγούν σε πραγματικούς Παραδείσους. Μια τέτοια Παραδεισένια διαδρομή, θα σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε μέσα από αυτό εδώ το άρθρο. Μια διαδρομή που συνιστούμε ανεπιφύλακτα, σε ορειβατικούς συλλόγους αλλά και σε μεμονωμένους ορειβάτες, να την περπατήσουν, για να γνωρίσουν έτσι το μεγαλείο της Φύσης που απλόχερα έχει δοθεί από τον "Δημιουργό" στην περιοχή μας, αλλά και να γίνουν, έστω και για λίγο ένα με την ιστορία, καθώς η επιστροφή από το "Ρέμα της Χρύσας" εξακολουθεί να γίνεται από ένα πετρόχτιστο μονοπάτι, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί μας, γαι να μεταβαίνουν από τα χωριά τους, στην πόλη της Ξάνθης και να επιστρέφουν πίσω.
Γενικές πληροφορίες:
Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και 800 μέτρων, εκ των οποίων τα 15 χιλιόμετρα είναι μονοπάτι και τα 800 μέτρα αγροτικός δρόμος. Υψομετρική κλίση (ανηφόρα) έχει 1.000 μέτρα και διάρκεια με πολύ χαλαρό περπάτημα να υπολογίζετε 6 ώρες και 40 λεπτά περίπου. Γενικώς χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας και η μόνη δυσκολία που υπάρχει εντοπίζεται στην μεγάλη διάρκειά της και στα πολλά χιλιόμετρα και όχι σε κάποια τεχνικά σημεία. Η διαδρομή μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά, εφηβικής όμως ηλικίας.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης: 112
- Πυροσβεστική: 199
- ΕΚΑΒ: 166
Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:
Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n
Ειδικότερα:
Ξεκινάτε από την πόλη της Ξάνθης και ακολουθείτε τον δρόμο που σας οδηγεί στον οικισμό της Χρύσας. Στρίβετε δεξιά στον δρόμο αμέσως μετά την εκκλησία και φτάνετε στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, εκεί όπου τελειώνει και ο δρόμος. Από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Υπάρχει χώρος στάθμευσης (υψόμετρο 215) των αυτοκινήτων σας και αριστερά και δεξιά του δρόμου.
Ακολουθείτε τον χωματόδρομο που υπάρχει αριστερά για 400 περίπου μέτρα, (οπότε θα δείτε να ξεκινάει η σηματοδότηση ενός μονοπατιού που κατεβαίνει σε μια χαράδρα). Πολύχρωμα πανάκια, κυρίως κίτρινα, πάνω σε δέντρα και θάμνους θα είναι τα φιλαράκια σας από δω και πέρα και για τις επόμενες 6 περίπου ώρες. Εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα και με ομίχλη τα πανάκια φαίνονται από μακρυά.
Μόλις περάσετε τη χαράδρα και αρχίσετε να ανεβαίνετε, θα δείτε διασταύρωση στο αριστερό σας χέρι, 15 λεπτά αφού ξεκινήσατε το περπάτημα και σε υψόμετρο 230 μέτρων. Τη διασταύρωση την υποδυκνείουν τα πανάκια. Αριστερά οδηγεί στην κορυφή Μέλτη, ενώ αν συνεχίσετε ευθεία, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι του "Ρέματος της Χρύσας", μονοπάτι από το οποίο θα γίνει η επιστροφή.
Η πορεία από δω και πέρα είναι αργή και βασανιστική. Με αργό ρυθμό όχι μόνο για να ανέβετε ευχάριστα, αλλά και για να βλέπετε πίσω σας την πόλη της Ξάνθης, από ψηλά, αλλά και γειτονικές κορυφές δεξιά σας όπως η "Τρύφαινα" και η κορυφή Στ. Τσακίρης (γνωστή και ως Αυγό). Με αυτό το τέμπο, και με τα διαλείμματά σας, δεν θα χρειαστείτε πάνω από δυο ώρες, για να ανέβετε τα 760 υψομετρικά που απαιτούνται για να φτάσετε στην κορυφή "Μέλτη"σε υψόμετρο 973 μέτρων και να περπατήσετε 3 χιλιόμετρα και 400 μέτρα από το σημείο που αφήσατε τα αυτοκίνητά σας. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε φτάσει εκεί από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που υπάρχει πάνω στην κορυφή. Θαυμάστε τη θέα από εκεί επάνω, ξεκουραστείτε λίγο και ξεκινήστε για την επόμενη κορυφή.
Από την Μέλτη και μετά ακολουθείτε για ένα περίπου χιλιόμετρο το μονοπάτι το οποίο σας κατεβάζει υψομετρικά στα 910 περίπου μέτρα. Έχετε περπατήσει από την κορυφή άλλα 25 λεπτά και συναντάτε διασταύρωση με ένα δέντρο, πάνω στο οποίο έχει ζωγραφισμένα στοιχεία για τα μονοπάτια και είναι κάπως έτσι:
Από το δέντρο αυτό και μετά αρχίζει μια μεγάλη ανηφόρα, η οποία θα σας οδηγήσει στην κορυφή "Μαύρο Ίσωμα". Μετά απο 750 μέτρα περπατήματος και 183 υψομετρικά σε 35 λεπτά βρίσκεστε στην κορυφή "Μαύρο Ίσωμα" με υψόμετρο 1.093 μέτρων.
Όταν φτάσετε στην κορυφή, καθήστε να το απολαύσετε γιατί τα δύσκολα έχουν τελειώσει. Σε ένα τρίωρο έχετε κατακτήσει δύο κορυφές, ανεβήκατε 880 υψομετρικά και περπατήσατε 5 χιλιόμετρα και 150 μέτρα. Από δω και πέρα ξεκινάει η επιστροφή και είναι μόνο κατηφόρα.
Όταν αποφασίσετε λοιπόν να ξεκινήσετε για την επιστροφή, ακολουθείτε διαδρομή αριστερά από το ορόσημο. Μέχρι εδώ τα πανάκια σας οδηγούν στον προορισμό σας χωρίς να έχετε στο μυαλό σας ότι θα τα χάσετε και το ίδιο θα κάνουν και στην επιστροφή. Ακολουθείτε λοιπόν το μονοπάτι, για άλλο 1 χιλιόμετρο και 850 μέτρα και θα σας οδηγήσει σε μια πλαγιά (περιοχή Αχλάδας) με χαρακτηριστική μια λαμαρινένια καλύβα, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ως καταφύγιο ανάγκης σε περίπτωση που σας πιάσει άσχημος καιρός. Είστε λοιπόν στα 7 χιλιόμετρα περπατήματος, σε υψόμετρο 835 μέτρων σε 3 ώρες και 40 λεπτά περίπου.
Μπροστά από την καλύβα υπάρχει δέντρο, το οποίο, όταν το περάσετε, ακολουθείτε διαδρομή λοξώς δεξιά και μετά από 400 περίπου μέτρα (στο τέλος της πλαγιάς) φτάνετε σε ποτίστρα με πόσιμο νερό σε περίπου 15 λεπτά.
Ακολουθείτε διαδρομή δεξιά, η οποία θα σας βγάλει μετά από 100 μέτρα (5 λεπτά) στο τέλος της ποτίστρας σε μια δεξαμενή με ένα κτήριο, στο οποία υπάρχει και σήμανση "Προς Χρύσα". Συνολικά λοιπόν έχετε περπατήσει 7,5 χιλιόμετρα, σε 4 περίπου ώρες και βρίσκεστε σε υψόμετρο 770 μέτρων και είστε έτοιμοι να μπείτε στο "Ρέμα της Χρύσας", που θα σας οδηγήσει πίσω στο σημείο από το οποίο ξεκινήσατε.
Για το επόμενο ένα χιλιόμετρο και 300 μέτρα θα περπατάτε δίπλα σε ρυάκια άλλοτε μικρά άλλοτε μεγαλούτσικα και ανάλογα με την εποχή άλλοτε ρηχά και άλλωτε φουκωμένα. Σε πυκνό δάσος βελανιδιάς και σε ένα μονοπάτι ευκολοδιάβατο. Από κάποιο σημείο και μετά αρχίζει μια μικρή ανηφορίτσα, η οποία θα σας βγάλει από το όνειρο των νερών και θα μείνετε απλά στο δάσος. 5,5 χιλιόμετρα αφού αφήσατε την δεξαμενή, περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά αργότερα και σε υψόμετρο 510 μέτρων να έχετε τον νου σας, γιατί θα συναντηθείτε με μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή "Τρύφαινα". Είναι λίγο δυσδιάκριτο στην αρχή και ίσως να μην το καταλαβετε παρά μόνο αν το ξέρετε.
Από αυτό το σημείο και μετά χρειάζεστε άλλα 2 χιλιόμετρα και 800 μέτρα, για να φτάσετε στα αυτοκίνητά σας, περίπου δηλαδή άλλη μία ώρα.
Συμπερασματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η επιστροφή χαρακτηρίζεται από τα εξής: Είναι συνολικής απόστασης 10 χιλιομέτρων και 650 μέτρων, την οποία κάνετε σε περίπου 3 ώρες και 40 λεπτά και συνολικής ανοδικής κλίσης 120 μέτρων. Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.
Ειδική Μνεία:
Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που έχουν κάνει το βουνό δεύτερο σπίτι τους. Χαίρεσαι να τους μιλάς και όταν τους συναντάς πάνω στο βουνό, ηρεμείς και απολαμβάνεις την διαδρομή, γιατί γνωρίζεις ότι ξέρουν το βουνό σπιθαμή προς σπιθαμή. Τρεις φίλοι, λοιπόν, ο Νάκης, ο Δημήτρης και ο Στάθης είναι υπεύθυνοι για την σηματοδότηση του μονοπατιού που μόλις περιγράψαμε. Έκαναν τη σηματοδότηση "Εγνατία". Ακόμη και σε ομίχλη, τα πανάκια που έχουν τοποθετήσει έχουν τέτοιο χρώμα, που φαίνονται από μακρυά. Εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε, γιατί έχουν αρχίσει και σηματοδοτούν μια περιοχή πολύ "σκοτεινή" από Ορειβατικής απόψεως, τα προηγούμενα χρόνια.
Ειδική Επισήμανση:
Επειδή η ανάβαση μέχρι την κορυφή Μέλτη, γίνεται σε πετρώδες έδαφος, καλό θα ήταν τους μήνες Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο να την αποφεύγετε, λόγω του ότι θα συναντήσετε αρκετές οχιές. Αντίθετα τους υπόλοιπους μήνες του έτους, μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας, την κατάκτηση και αυτών των κορυφών και σίγουρα θα σας ανοίξει η όρεξη και για τις υπόλοιπες του Νομού μας.
ΑΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΑΜΕ ΟΣΟ ΔΙΑΒΑΖΑΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ... ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ... ΕΣΕΙΣ ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!