Μήκος διαδρομής: 1 χιλιόμετρο.

Διάρκεια: 15 λεπτά.

Ανάβαση: 79 μέτρα.  Κατάβαση: 7 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Εύκολη.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.   

       Μια εύκολη διαδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί από οικογένειες με παιδιά άνω των 6 ετών. Αν σκέφτεστε πως να βγείτε στην Φύση, πως να περπατήσετε και κυρίως πως να "βγάλετε" τα παιδιά σας να περπατήσουν σε μονοπάτια και κορυφές που άφθονα προσφέρει η πόλη της Ξάνθης είναι μία από τις ιδανικές διαδρομές και η Κυριακάτικη περιπέτειά σας. Φρέκος αέρας με λίγη κούραση και ιδρώτα καθώς και με τα χαμόγελα των παιδιών δίπλα στο ορόσημο της κορυφής, είναι η καλύτερη εικόνα και ανταμοιβή που μπορεί να έχετε για την "τολμηρή" αυτή απόφαση που πήρατε να πιείτε τον καφέ σας σε μια εύκολη κορυφή και βλέποντας γυρώ γύρω μόνο δέντρα, δάση και βουνά.

 Γενικές πληροφορίες:

       Πρόκειται για μια διαδρομή 1 μόνο χιλιομέτρου από τον οικισμό του Μαργαριτίου, όλο μονοπάτι. Η διάρκειά της είναι 15 λεπτά περίπου (ο χρόνος αφορά και συμμετοχή στην συγκεκριμένη πορεία 6χρονου παιδιού). Η σήμανση αποτελείται από ταινίες σήμανσης πάνω σε δέντρα.  Σήμα για τηλεφωνική επικοινωνία υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά άνω των 6 ετών.

       ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

 - Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

 - Πυροσβεστική:                                          199

 - ΕΚΑΒ:                                                        166

       Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

       Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

Ειδικότερα:

       Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε την παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Δράμας (ακολουθείτε δηλαδή τον δρόμο για Σταυρούπολη). Αφού περάσετε λοιπόν τους οικισμούς Σταυρούπολης και Δαφνώνα στρίβετε δεξιά για Άνω Καρυόφυτο. Μόλις φτάσετε στον οικισμό του Άνω Καρυόφυτου (στις αρχές του) θα δείτε διασταύρωση πάλι δεξιά και τα μπέλες που σας ενημερώνουν να στρίψετε δεξιά για να επισκεφτείτε τους οικισμούς Κ. Καρυόφυτο, Καλό Νερό και Μαργαρίτι. Στρίβετε και 11 χιλιόμετρα μετά θα φτάσετε στον οικισμό του Μαργαριτίου. Να προσέχετε στον δρόμο διότι είναι στενός και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο θα χρειαστείτε περίπου 20-25 λεπτά για να φτάσετε. Ακολουθείτε τον δρόμο μέχρι το τέρμα του που είναι στον χώρο γύρω από την εκκλησία του Αγ. Νικολάου. Εκεί αφήνετε το αυτοκινητ'ο σας και ξεκινάτε το περπάτημα (Εικόνα 1).

Εικόνα 1

 

      Το μονοπάτι ξεκινάει από το πάρκινγκ που αφήσατε το αυτοκίνητό σας και κρατώντας μια νοητή γραμμή συννεχίζει πίσω από τον ξενώνα που υπάρχει στο χωριό (ο οποίος όμως δυστυχώς δεν λειτουργεί) και σας βγάζει στην πλαγιά που υπάρχει αμέσως νετά τον ξενώνα (Εικόνα 2).

Εικόνα 2

 

       Ακριβώς πάνω από το χωριό υπάρχει ένας χαρακτηριστικός Σταυρός και ένα εκκλησάκι χτισμένο με τα χέρια. Η διαδρομή η δική σας δεν περνάεια πό τον Σταυρό αλλά περνάει από αρκετά χαμηλά. Πάντως ο Σταυρός είναι κάπως έτσι... (Εικόνα 3).

Εικόνα 3

 

        ...ενώ έχει φοβερή θέα, βλέπεις πόσο όμορφος είναι ο οικισμός του Μαργαριτίου και πόσο χαμένος μέσα στην Φύση (Εικόνα 4).

Εικόνα 4

        Η κορυφή από το ύψος του Σταυρού φαίνεται κάπως έτσι, τόσο μικρή αλλά στην ουσία είναι τόσο μεγάλη καθότι αποτελεί το στόχο της σημερινής σας εξόρμησης (Εικόνα 5).

Εικόνα 5

 

       Η διαδρομή είναι μόλις 15 λεπτά για την κορυφή, περπατάτε μόλις ένα χιλιόμετρο και απολαμβάνετε μια θέα καταπληκτική. Βουνά βουνά βουνά...παντού βουνά και ένας οικισμός...απολαύστε τη κάθε στιγμή, πιείτε το καφεδάκι σας και κάνετε σχέδια για την επόμενη κορυφή που θα αποφασίσετε να πάτε μόνος ή με την παρέα σας ή με την οικογένειά σας (Εικόνα 6).
Εικόνα 6

 

       Εδώ θα πρέπει να κάνουμε λόγο για την πλακέτα που έχουμε βάλει στο ορόσημο. Είναι αφιερωμένη στον τελευταίο μόνιμο κάτοικο του Μαργαριτίου τον Καρασακαλίδη Χαράλαμπο ο οποίος μας βοήθησε να βρούμε και να αναδείξουμε όλη τη διαδρομή η οποία οδηγεί στον Λειβαδίτη και επομένως και τη συγκεκριμένη κορυφή. Ίσως όταν περπατούσαμε μαζί εκείνη την ημέρα στις 16 Ιουνίου 2016 μπαρμπά Χάμπο, να ήταν η τελευταία φορά που περπατούσες εκείνο το μονοπάτι, ένα μονοπάτι γεμάτο προσωπικές στιγμές και ιστορία όπως χαρακτηριστικά μου είχες πει. Εμείς πάντως είμαστε σε διαδικασία με την Γ.Υ.Σ. (Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) έτσι ώστε η συγκεκριμένη κορυφή να πάρει το όνομά σου και να γίνεις και εσύ πλέον ένα με την ιστορία της περιοχής και επισήμως (Εικόνα 7).

Εικόνα 7

 

       Είναι πολύ κρίμα να ερημώνουν τα χωριά μας και ακόμη πιο κρίμα οι τελευταίοι φύλακες να είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι αντί να είναι νέοι άνθρωποι με οικογένειες. Εύχομαι μπαρμπά Χαράλαμπε να είσαι καλά εκεί "επάνω" και να πίνεις τα τσιπουράκια σου με καλή παρέα. Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας (Εικόνα 8)!!!

Εικόνα 8

 

       Ευχαριστούμε τον φίλο Σάββα Βερβερίδη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

       Εδώ με τον φίλο του Σ. Βερβερίδη από το Άνω Καρυόφυτο... (Εικόνα 9).

Εικόνα 9

       

       Δεν είναι τυχαίο ότι τον συμπαθούσαν άτομα από όλες τις ηλικίες... (Εικόνα 10).

Εικόνα 10

 

       Να επισημάνουμε ότι η κορυφή "Καρασακαλίδης Χαράλαμπος", είναι η κορυφή νούμερο 23 που επισκεπτόμαστε στον Νομό Ξάνθης, αλλά στο προσωπικό μας κορυφολόγιο και από άποψη υψομέτρου έχει την 15η θέση. Την διαδρομή την περπατήσαμε αρκετές φορές μέχρι τώρα, η τελευταία πάντως ήταν το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 όπου κάναμε και την καταγραφή του μονοπατιού μέχρι την κορυφή και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.