Μήκος διαδρομής: 4,25 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ανάβαση: 566 μέτρα.  Κατάβαση: 20 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.   

        Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να λέγεται, ότι η πόλη της Ξάνθης είναι η πόλη με τα χίλια χρώματα λόγω των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κατά περιόδους. Εμείς θα λέγαμε πάνω από όλα ότι είναι μια 'ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΗ" πόλη στην οποία ο καθένας από μας που ψάχνεται πραγματικά μπορεί να βρει και να του δοθεί η ευκαιρία να ακολουθήσει οποιοδήποτε χόμπυ ή άθλημα επιθυμεί. Είναι μια πόλη που συνδυάζει την θάλασσα με το Βουνό, το τρέξιμο με την Πεζοπορία, την ποδηλασία με την Ορειβασία. Για μας είναι η "Πόλη με τα Χίλια Μονοπάτια".

       Τη συγκεκριμένη διαδρομή που προτείνουμε σε αυτήν εδώ την περιγραφή, μπορείτε να την κάνετε μόνοι σας ή με τα παιδιά σας (όχι καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο - Σεπτέμβριο αν έχετε παιδιά μαζί σας, λόγω ύπαρξης φιδιών) και να περάσετε μέσα από τα τείχη της Βυζαντινής Ξάνθειας αλλά και να περπατήσετε ένα μέρος του κλασικού μονοπατιού που ανεβαίνει για την κορυφή Στ. Τσακίρης (γνωστό και ως Αβγό) αλλά και μέρος της διαδρομής που φεύγει για την κορυφή Αγ. Γεώργιος (γνωστή και ως Τσαλ). Αν είστε έτοιμοι λοιπόν πάρτε σακίδιο ρίξτε νερό, φρούτα και αδιάβροχο (γιατί τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες οι μπόρες είναι ξαφνικές και ιδιαίτερα πάνω στο βουνό και δυνατές) και ξεκινάτε για την σημερινή σας περιπέτεια.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 4 χιλιομέτρων και 250 μέτρων όλα σε μονοπάτι με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 566 μέτρα. Η διάρκειά της είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν ταμπελάκια πάνω σε δέντρα και αργότερα κόκκινη μπογιά σε δέντρα και πέτρες ενώ σήμα από τηλεφωνικές εταιρείες υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 15 ετών.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

  Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc
    

      Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 Ειδικότερα:

       Ξεκινάτε από το parking της καφετέριας Ξανθίππη, υψόμετρο 160 μέτρα (Εικόνα 1) και αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας περπατάτε προς την πόλη για περίπου 50 μέτρα μέχρι που να συναντήσετε μια άσπρη βρύση και να δείτε τα πρώτα σημάδια της διαδρομής δεξιά μέσα στο δάσος (ταμπελάκια πάνω σε δέντρα) τα οποία σας υποδυκνείουν την διαδρομή μέχρι το γήπεδο - αλάνα από όπου ξεκινάει το κλασικό μονοπάτι για την ανάβαση στην κορυφή Στ. Τσακίρης. 

Εικόνα 1


        Αφού περπατήσετε 550 μέτρα (10 λεπτά περίπου) και σε υψόμετρο 240 μέτρων θα δείτε διασταύρωση και ταμπελάκια που σας υποδυκνείουν να προτιμήσετε ή την αριστερή ή την δεξιά διαδρομή (Εικόνα 2). Και οι δυο θα σας οδηγήσουν στον ίδιο σημείο (στο γήπεδο που λέγαμε νωρίτερα), απλά αν πάτε αριστερά βγαίνετε κατευθείαν εκεί ενώ αν στρίψετε δεξιά θα περάσετε από τα τείχη της Βυζαντινής Ξάνθειας και θα ομορφήνετε ακόμη πιο πολύ την ήδη ωραία διαδρομή που αποφασίσατε να περπατήσετε.

Εικόνα 2


       Μετά από 10 λεπτά περίπου και αφού διανύσετε άλλα 600 μέτρα σε υψόμετρο 250 μέτρων, φτάνετε στο γήπεδο - αλάνα για το οποίο έγινε λόγος νωρίτερα (Εικόνα 3) και από το οποίο ξεκινάει η κλασική διαδρομή για την κορυφή Στ. Τσακίρης (Αβγό) μέρος της οποίας θα χρειαστεί να περπατήσετε για να φτάσετε στο σημερινό σας στόχο - κορυφή που είναι αυτή του Φινέα.

Εικόνα 3


       Περπατήστε περίπου 10 λεπτά πάνω στο μονοπάτι για 450 μέτρα και βγαίνετε σε ένα πρώτο ξέφωτο σε υψόμετρο 325 μέτρα (Εικόνα 4) στο οποίο έχετε θέα 360 μοιρών και από το οποίο μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα της Ξάνθης και των υπόλοιπων βουνών που την περιτρυγυρίζουν.

Εικόνα 4

 
       Μετά από άλλα 450 μέτρα (περίπου 14 λεπτά αργότερα) το μονοπάτι σας οδηγεί σε ένα δεύτερο ξέφωτο (Εικόνα 5) σε υψόμετρο 420 μέτρων από το οποίο έχετε πανοραμική θέα και μέχρι και την κορυφή του όρους Άθως μπορείτε να δείτε από εκεί αν είστε τυχεροί και έχει καθαρή ατμόσφαιρα. Πάντως το μόνο σίγουρο έιναι ότι θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο διαφορετική φαίνεται η κορυφή Στ. Τσακίρης καθώς πλησιάζετε.

Εικόνα 5

 

      Συνεχίζετε το περπάτημα για άλλα 350 μέτρα πάνω στο κλασικό μονοπάτι οπότε φτάνετε στην μέση του περίπου, μετά από 8 λεπτά και σε υψόμετρο 465 μέτρων. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει διασταύρωση (Εικόνα 6)και οι ταμπελίτσες που υπάρχουν σας ενημερώνουν ότι αν συνεχίσετε ευθεία (αριστερά δηλαδή) φεύγετε για την κορυφή Στ. Τσακίρης ενώ αν στρίψετε δεξιά ακολουθείτε την διαδρομή για Μακάριο και Τσαλ. Όπως καταλάβατε ενημέρωση για την κορυφή Φινέας δεν υπάρχει, να γνωρίζετε όμως ότι είστε στον σωστό δρόμο.

Εικόνα 6

 

      Από τη διασταύρωση και μετά περπατάτε άλλο 1 χιλιόμετρο, σε περίπου 20 λεπτά και σε υψόμετρο 585 μέτρων το μονοπάτι κάνει μια στροφή αριστερή (κάτι σαν "μύτη" σκεφτείτε το) και αρχίζουν να φαίνονται από την απέναντι πλαγιά τα χωριά και το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμού (Εικόνα 7).  

Εικόνα 7

 

       Από εκείνο το σημείο και μετά δεν συνεχίζετε άλλο στο μονοπάτι (το οποίο αν το ακολουθήσετε σας βγάζει στον εγκατελλειμένο οικισμό του Μακάριου κάτι που δεν σας ενδιαφέρει γιατί άλλος είναι ο στόχος σας). Να θυμάστε ότι από εκείνο το σημείο που θα δείτε το μοναστήρι στρίβετε και ανεβαίνετε την πλαγιά που έχετε στο αριστερό σας χέρι και η οποία θα σας οδηγήσει κατευθείαν στην κορυφή (Εικόνα 8).

Εικόνα 8

 

       Σε 18 λεπτά περίπου ανεβαίνετε τα τελευταία 800 μέτρα της σημερινής σας περιπέτειας. Σε υψόμετρο 701 μέτρων βρίσκεται η κορυφή του Φινέα από την οποία έχετε πανοραμική θέα και επαφή με τις αξιόλογες γειτονικές κορυφές του (Εικόνα 9).

Εικόνα 9

 

       Κάπως τόσο διαφορετικά φαίνεται και το "Αβγό" και η πόλη της Ξάνθης από δω πάνω (Εικόνα 10)...

Εικόνα 10

 

       Χρειαστήκατε λοιπόν 1 ώρα και 30 λεπτά με πολύ χαλαρό περπάτημα, για να απολαύσετε την Φύση του Νομού Ξάνθης από μεγάλο υψόμετρο. Να έχετε οπωσδήποτε τα υλικά σας για καφέ, γιατί ο καφές εκειί επάνω είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΩΡΑΙΟΣ

       Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, την Τρίτη 3 Μαίου 2016 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.