8η πεζοπορική διάσχιση νομού Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων!!!

Τριήμερο Ιουλίου στις κορυφές του Ολύμπου.
3 January 2024
Πεζοπορικό 4ήμερο (του Αγίου Πνεύματος) στην περιοχή του Πιρίν. Ανάβαση στη κορυφή Βίχρεν.
10 October 2023

8η πεζοπορική διάσχιση νομού Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων!!!

Μία απίθανη περιπέτεια σας προσφέρει το γραφείο περιπέτειας και εναλλακτικού πολιτισμού “Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη” για συνεχόμενη χρονιά. Ελάτε να ζήσουμε 8 μέρες όσο γίνεται πιο κοντά στη Φύση. Να περπατήσουμε ατελείωτα χιλιόμετρα πάνω σε μονοπάτια και κορυφές, σε ποτάμια και δάση βελανιδιάς και οξιάς, σε χωριά προσφυγικά γεμάτα ιστορία και πέτρινα γεφύρια που υπενθυμίζουν και κρατούν ακόμη ζωντανές τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Αυτές οι 8 μέρες θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε κάθε προβληματισμό που έχετε και απασχολεί την καθημερινότητά σας.

       8 μέρες λοιπόν στη Φύση στις οποίες θα περπατήσουμε 170,2 χιλιόμετρα (105 μίλια) με 8.747 μέτρα ανόδου και 8.040 μέτρα καθόδου και θα περάσουμε από 15 οικισμούς15 κορυφές, 3 πετρόχτιστα γεφύρια, 2 ποτάμια, 1 καταρράκτη και Ιαματικά Λουτρά.

Όλοι όσοι ήρθαν στις προηγούμενες 7 Διασχίσεις έμειναν απολύτως ικανοποιημένοι και μιλούν ακόμη και σήμερα με τα καλύτερα λόγια τόσο για τη οργάνωση όσο και για την ίδια τη διαδρομή. Η διαδρομή λοιπόν ξεκινάει από τον Νέστο ποταμό φτάνει στην πόλη της Ξάνθης, από εκεί αφού περάσει από την πιο δύσκολη κορυφή του νομού μας φτάνει στον πολύ ωραίο οικισμό του Λυκοδρομίου. Στη συνέχεια αρχίζει να ανηφορίζει προς τα λιβάδια του Λειβαδίτη και αφού περάσει από τον γνωστό καταρράκτη μας οδηγεί στο Διατηρητέο μνημείο της Φύσης. Το πρόγραμμα συνεχίζει με πέρασμα από τα Ελληνό Βουλγαρικά σύνορα και από τη ψηλότερη κορυφή του ν. Ξάνθης, της Θράκης και τη δεύτερη ψηλότερη της οροσειράς της Ροδόπης, αυτή του Γυφτόκαστρου δηλαδή. Από εκεί επίσκεψη στα πομακοχώρια και πιο συγκεκριμένα σε αυτό του Ωραίου, μπάνιο και καλό φαγητό στα Ιαματικά λουτρά των Κάτω Θερμών, επίσκεψη και διανυκτέρευση στην πολύ ωραία ταβέρνα της Κοτάνης και από εκεί αφού περάσουμε από το πολύ γραφικό γεφύρι Γεντί Μπορούν καταλήγουμε στα πανέμορφα Θρακικά Μετέωρα όπου γίνεται και ο τερματισμός της πανέμορφης 8ήμερης αυτής διαδρομής.

Ας δούμε όμως αναλυτικά το πρόγραμμα ανά ημέρα.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024:

Ραντεβού στον οικισμό της Γαλάνης μπροστά στον Νέστο ποταμό όπου θα γίνει η πρώτη γνωριμία και θα ακολουθήσει ενημέρωση της διαδρομής αλλά και η διανυκτέρευσή μας σε σκηνές.

– 1η ημέρα: Σάββατο 29 Ιουνίου 2024:

Έναρξη της διάσχισης από τον οικισμό της Γαλάνης (50 μ.). Περνάμε από τον οικισμό του Κρωμνικού (515 μ.) καθώς και από τις κορυφές Μαύρο Ίσωμα (1.093μ.) και Μέλτη (973 μ.) για να καταλήξουμε στον οικισμό της Χρύσας (195 μ.) λίγο πιο έξω από την πόλη της Ξάνθης όπου θα ξεκουραστούμε και θα διανυκτερεύσουμε (με αντίσκηνα ή μόνο υπνόσακο) έξω από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής.

Συνολικά για την 1η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 26 χιλιόμετρα (25 χλμ μονοπάτι – 1 χλμ άσφαλτος).
– Άνοδος: 1.661 μ.
– Κάθοδος: 1.520 μ.
– Διάρκεια: 11 ώρες

– 2η ημέρα: Κυριακή 30 Ιουνίου 2024:

Ξεκινάμε από την εκκλησία της Χρύσας και αφού ανέβουμε από τις κορυφές Αυγό (665 μ.) και Φινέας (701 μ.) περνάμε από τον οικισμό του Μακάριου (625 μ.). Μετά από μία μικρή ξεκούραση ανεβαίνουμε την μεγάλη ανηφόρα για την κορυφή Άγιος Γεώργιος γνωστή και ως Τσαλ (1.402 μ.) και στη συνέχεια αφού περάσουμε και από την κορυφή Γαλήνη (1.145 μ.) καταλήγουμε στον οικισμό του Λυκοδρομίου (400 μ.) όπου κοιμόμαστε (με αντίσκηνα ή μόνο υπνόσακο) έξω από την εκκλησία των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης.

Συνολικά για τη 2η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 20,4 χιλιόμετρα ( 16,6 χλμ μονοπάτι – 2,3 χλμ χωματόδρομος – 1,5 χλμ άσφαλτος).
– Άνοδος: 1.605 μ.
– Κάθοδος: 1.396 μ.
– Διάρκεια: 11 ώρες

– 3η ημέρα: Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024:

Από τον οικισμό του Λυκοδρομίου ξεκινάμε νωρίς νωρίς γιατί σήμερα είναι η μέρα με τα περισσότερα χιλιόμετρα. Αφού περάσουμε από τους οικισμούς της Καλλιθέας (715 μ.) και του Μαργαριτίου (770 μ.) και τις κορυφές Χαράλαμπος Καρασακαλίδης (840 μ.) και Βράχια του Αμπάρ Καγιά (1.441 μ.) καταλήγουμε στον οικισμό του Λειβαδίτη (1.220 μ.) όπου και κοιμόμαστε έξω από το καταφύγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου του ομώνυμου οικισμού με αντίσκηνα (όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του καταφυγίου και για ύπνο θα πρέπει να το δηλώσουν κατά την επικαιροποίηση της συμμετοχής τους).

Συνολικά για τη 3η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 31,8 χιλιόμετρα (19,6 χλμ μονοπάτι – 5,6 χλμ χωματόδρομος – 6,6 χλμ άσφαλτος).
– Άνοδος: 1.833 μ.
– Κάθοδος: 991 μ.
– Διάρκεια: 12 ώρες.

– 4η ημέρα: Τρίτη 02 Ιουλίου 2024:

Μία ημέρα μικρής ξεκούρασης αφού θα πάμε στον γνωστό καταρράκτη του Λειβαδίτη (865 μ.) όπου θα έχουμε αρκετό χρόνο για να τον απολαύσουμε και να κολυμπήσουμε στα νερά του. Το απόγευμα της συγκεκριμένης ημέρας θα καταλήξουμε στο Δασικό Χωριό Ερυμάνθου (1.315 μ.) όπου θα κοιμηθούμε στα σπιτάκια του χωριού και θα κάνουμε και ένα μικρό μπάρμπεκιου μια που θα έχουμε φτάσει στη μέση της διαδρομής.

Συνολικά για την 4η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 12 χιλιόμετρα (9,8 χλμ μονοπάτι – 0,7 χλμ χωματόδρομος – 1,5 χλμ άσφαλτος).
– Άνοδος: 652 μ.
– Κάθοδος: 572 μ.
– Διάρκεια: 5 ώρες.

– 5η ημέρα: Τετάρτη 03 Ιουλίου 2024:

Ξεκινάμε από το Δασικό χωριό πρωί πρωί με τη δροσούλα. Η διαδρομή μας σήμερα περιλαμβάνει δύο κορυφές την Μαύρη Πέτρα (1.588 μ.) και τα Μαλλιά (1.699 μ.) και με τις δύο να ανήκουν στον Ν. Δράμας. Στη συνέχεια θα περάσουμε από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και πιο συγκεκριμένα από την πυραμίδα 66 (1.660 μ.) και θα καταλήξουμε στο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης μπροστά σε μια φοβερή πηγή με παγωμένο κρυστάλλινο νερό (1.470 μ.). Στο χώρο αυτό στήνουν πρόχειρο καταυλισμό και οι υλοτόμοι της περιοχής οπότε θα κάνουμε παρέα όλοι μαζί το βράδυ και θα έχετε την ευκαιρία να τους γνωρίσετε και να μάθετε περισσότερα πράγματα για τον τρόπο που ζουν και εργάζονται μέσα στα δάση της Ροδόπης.

Συνολικά για την 5η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 20,2 χιλιόμετρα ( 12 χλμ μονοπάτι – 8,2 χλμ χωματόδρομος).
– Άνοδος: 908 μ.
– Κάθοδος: 759 μ.
– Διάρκεια: 9 ώρες.

– 6η ημέρα: Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024:

Από τον καταυλισμό των υλοτόμων ξεκινούμε πρωί πρωί για να περάσουμε από τις κορυφές Τσίχλα (1.752 μ. τη δεύτερη ψηλότερη του Ν. Ξάνθης), το Γυφτόκαστρο (1.828 μ. τη ψηλότερη κορυφή του Ν. Ξάνθης και της Θράκης) και αφού περπατήσουμε περίπου 3 χιλιόμετρα πάνω στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα περάσουμε από τις κορυφές Θερμό (1.619 μ.) και Κούλα (1.607 μ.) για να καταλήξουμε στον οικισμό του Ωραίου (700 μ.), το πρώτο πομακοχώρι που θα δούμε στην διαδρομή μας. Αφού πιούμε το καφεδάκι μας φεύγουμε με λεωφορείο για τον οικισμό των Κάτω Θερμών (470 μ.) όπου θα κάνουμε μπάνιο στα ιαματικά λουτρά της περιοχής, θα φάμε πολύ ωραίο φαγητό και θα κοιμηθούμε στον ξενώνα ” Καλεμτζής “ .

Συνολικά για την 6η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 23,6 χιλιόμετρα (19 χλμ μονοπάτι – 4,6 χωματόδρομος).
– Άνοδος: 828 μ.
– Κάθοδος: 1.640 μ.
– Διάρκεια: 12 ώρες.

– 7η ημέρα: Παρασκευή 05 Ιουλίου 2024:

Σήμερα έχει χαλαρό ξύπνημα. Ωραίο πρωινό με καφεδάκι χαλαρό, μπάνιο ξανά στα λουτρά, επίσκεψη στη βραχογραφία του Μίθρα και ξεκινάμε κατά τις 12 το μεσημέρι τη σημερινή διαδρομή περνώντας από τον οικισμό της Μέδουσας (330 μ.) για να καταλήξουμε έξω από την πανέμορφη ταβέρνα της Κοττάνης (310 μ.). όπου θα γευματίσουμε άλλη μια μέρα με πολύ ωραίο και πλούσιο γεύμα και θα κάνουμε τη τελευταία διανυκτέρευση της Διάσχισης πάλι στα αντίσκηνά μας.

Συνολικά για την 7η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 10,5 χιλιόμετρα.
– Άνοδος: 133 μ.
– Κάθοδος: 272 μ.
– Διάρκεια: 3 ώρες.

– 8η ημέρα: Σάββατο 06 Ιουλίου 2024:

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ δύσκολη κυρίως συναισθηματικά, καθότι αυτό το παρεάκι που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες 7 ημέρες για χάρη της οροσειράς της Ροδόπης θα περπατήσει για τελευταία ημέρα. Αν και τελευταία μην νομίζετε πάντως ότι είναι και εύκολη. Πρωί πρωί λοιπόν θα περάσουμε από τον οικισμό της Κοτάνης (325 μ.) του Κούνδουρου (350 μ.), του Τσαλαπετεινού (230 μ.) και θα καταλήξουμε στο γεφύρι Γεντί Μπορούν (165 μ.) το γεωγραφικό σύνορο των νομών Ξάνθης και Ροδόπης. Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής διαδρομής γίνεται παράλληλα με τον ποταμό Κομψάτο. Από δω και πέρα η διαδρομή μέχρι τον τερματισμό γίνεται στα γεωγραφικά όρια του νομού Ροδόπης και έτσι θα περάσουμε από τον οικισμό του Εύθυμου (455 μ.) για να αρχίσουμε να περπατάμε στα πανέμορφα Θρακικά Μετέωρα ανάμεσα στα βράχια που θυμίζουν πολύ τα βράχια της Καππαδοκίας, θα περάσουμε από την ομώνυμη κορυφή (560 μ.) πριν καταλήξουμε στον οικισμό του Πολύαρνου (560 μ.) όπου θα γίνει και ο τερματισμός αυτής της πανέμορφης 8ήμερης διαδρομής.

Συνολικά για την 8η ημέρα θα γίνουν τα εξής:

– Συνολικό μήκος πεζοπορίας: 25,7 χιλιόμετρα.
– Άνοδος: 1.127 μ.
– Κάθοδος: 890 μ.
– Διάρκεια: 12 ώρες.

Από εκεί θα μας περιμένουν αγροτικά όπου θα μας κατεβάσουν στον Ίασμο το πρώτο πολιτισμικό σοκ μετά από 8 μέρες περπατήματος όπου θα κάνουμε το τελευταίο γεύμα μας σε χώρο έκπληξη με αποχαιρετιστήρια εκδήλωση έκπληξη, όπου θα γίνει και η τελευταία διανυκτέρευσή μας. Την άλλη μέρα το πρωί κατόπιν συνεννοήσεως ανεβαίνουμε στα αυτοκίνητα που θα μας συνοδεύουν και σας επιστέφουμε στο πάρκινγκ της Γαλάνης εκεί όπου είχατε παρκάρει τα δικά σας οχήματα από τη μέρα της συναντήσεως πριν ξεκινήσουμε τη διάσχιση.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα παραπάνω έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

– Συνολικό ανάπτυγμα διαδρομής: 170,2 χιλιόμετρα – 105 μίλια (130 χλμ μονοπάτια, 30 χλμ χωματόδρομος, 15 χλμ άσφαλτος).
– Συνολική υψομετρική διαφορά: 8.747 μ.
– Συνολικά μέτρα καθόδου: 8.040 μ.
– Κορυφές: 15
– Οικισμοί: 15
– Γεφύρια: 3

       Επομένως όσοι θα θελήσετε να συμμετέχετε θα πρέπει να είστε σε πολύ καλή φυσική κατάσταση. Θα πρέπει να γνωρίζετε να περπατάτε σε όλα τα τερέν (χώμα, πέτρα κλπ). Οι διαδρομές είναι μεγάλες κοντά στα 12ώρα (εκτός από 2 μέρες) οπότε τα διαλλείματα μικρά και ακόμη πιο λίγος ο χρόνος για φωτογραφίες. Είναι καλύτερα να φτάνουμε νωρίς στους χώρους διανυκτέρευσης για να προλαβαίνουμε να ξεκουραζόμαστε.

Για του λόγου το αληθές μπορείτε να δείτε εδώ την ταινία που δημιούργησε για λογαριασμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο σκηνοθέτης – ορειβάτης Παύλος Τσιαντός το καλοκαίρι του 2020. Κάνετε κλικ στον τίτλο για να δείτε την ταινία: CROSSING THE MOUNTAINS OF CENTRAL RHODOPE RANGE (Full movie)

Η τιμή για όλο αυτό το πακέτο των 8 ημερών είναι 490,00 ευρώ.  Για να πραγματοποιηθεί η διάσχιση θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον 10 άτομα. 

Σε όλους εσάς που αρέσει η εκδήλωση και θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε θέση θα πρέπει πρώτα να έρθετε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους διοργανωτές:

– Πορφυλλίδου Ιωάννα – Γεωργιάδης Βασίλης (+30 6989 47 48 44)

και στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσετε 150,00 ευρώ προκαταβολικά στον λογαριασμό με ΙΒΑΝ GR87 0110 4350 0000 4350 1699 607 της Εθνικής Τράπεζας και δικαιούχο την εταιρεία μας “Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη”. Στην αιτιολογία θα πρέπει να βάλετε το ονοματεπώνυμό σας και την ονομασία της εκδήλωσης “8η Διάσχιση Ξάνθης”. Η κατάθεση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 για να επικυρωθεί η θέση σας στην δράση.

  • Σε περίπτωση ακύρωσης μια βδομάδα πριν τη δράση (δηλαδή από την ημέρα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 και μετά) η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Μόλις κάνετε την κατάθεση στείλτε μας το αντίγραφο του καταθετηρίου στο email: nes.rod.th@gmail.com

Το πακέτο λοιπόν για τον κάθε ένα από εσάς περιλαμβάνει τα εξής:

– Έμπειρους και καλούς γνώστες της περιοχής, οδηγούς.
– Ημερήσιο πλουσιοπάροχο γεύμα με σαλάτα, τυρί και ψωμί (σύνολο 9 γεύματα).
– Πρωινό και δεκατιανό και για τις 8 ημέρες πεζοπορίας (2 μαργαρίτες με ζαμπόν κασέρι και 2 μαργαρίτες με μέλι και ταχίνι 3 μπανάνες και 2 ροδάκινα).
– 2 νέα κάθε φορά μεγάλα εμφιαλωμένα νερά για κάθε μέρα της 8ήμερης πεζοπορίας.
– Μεταφορά σε καθημερινή βάση του δεύτερου σακιδίου σας στους χώρους των διανυκτερεύσεων.
– Μεταφορά με αγροτικό όχημα την 8η ημέρα.
– Μεταφορά με λεωφορείο από τον οικισμό του Ωραίου στον οικισμό των Κάτω Θερμών.
– Απεριόριστο μπάνιο στα Ιαματικά Λουτρά των Κάτω Θερμών.
– Ενοικίαση του καταφυγίου του Πολιτιστικού συλλόγου του Λειβαδίτη, του Δασικού χωριού Ερυμάνθου και δωμάτια σε ξενώνα στις Κάτω Θέρμες.

Από τα προαναφερόμενα βγαίνει το συμπέρασμα ότι θα πρέπει να έχετε δύο σακίδια μαζί σας, ένα θα είναι αυτό που θα έχετε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μαζί σας και το δεύτερο αυτό που θα έχετε πράγματα τα οποία θα σας χρειάζονται μόνο κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης. Να λοιπόν τι θα πρέπει να έχουν τα δύο σακίδια σας για να είστε πλήρεις:

Απαραίτητα σακιδίου καθημερινής χρήσης:

  • Καπέλο
  • Γυαλιά Ηλίου
  • Αντηλιακό
  • Fenistil ή Μελισσόχορτο για τα τσιμπήματα
  • Αναβράζοντα δισκία (για πονοκέφαλο ή κάποιο άλλο πόνο)
  • Αδιάβροχο (καλύτερα πόντσο που σε σκεπάζει ολόκληρο μαζί με το σακίδιο)
  • Φωτογραφική ή κάμερα
  • Σουγιάς
  • Μωρομάντηλα

Απαραίτητα δεύτερου (βοηθητικού) σακιδίου:

  • Αντίσκηνο
  • Υπνόσακος
  • Υπόστρωμα
  • Φακός με καινούριες μπαταρίες
  • Μπαταρίες καινούριες ως αναπληρωματικές
  • Ρούχα, κάλτσες και εσώρουχα (μέσα σε σακούλες νάιλον)
  • Φορτιστές για φωτογραφικές, κάμερες και κινητά
  • Αντικουνουπικό οπωσδήποτε για τα κουνούπια – στούκας
  • Δεύτερο ζευγάρι παπούτσια
  • Σαγιονάρες ή πέδιλα (για να ξεκουράζονται τα πόδια όταν θα σταματάμε το περπάτημα).


Επίσης από την μέχρι τώρα εμπειρία μας μπορούμε να σας προτείνουμε να έχετε μαζί σας πούδρα (ταλκ) την οποία θα βάζετε στα αρβυλάκια σας πριν το ξεκίνημα της πεζοπορίας για την απορρόφηση της δυσοσμίας των ποδιών όταν θα τα βγάζετε στο τέλος της ημέρας καθώς και κρέμα ποδιών (εμείς χρησιμοποιούμε της Gehwol που μπορείτε να την βρείτε στα φαρμακεία) την οποία επίσης θα βάζετε πριν το ξεκίνημα της πεζοπορίας για να αποφύγετε τις φουσκάλες στα πόδια σας.

Αν καταφέρατε και φτάσατε την ανάγνωση μέχρι εδώ κάτω μάλλον θέλετε πολύ να έρθετε. Εμείς είμαστε έτοιμοι λοιπόν και σας περιμένουμε άλλη μία χρονιά από τις 29 Ιουνίου μέχρι και τις 06 Ιουλίου 2024 για να σας γνωρίσουμε τα μέρη μας. Ξεκινήστε προπονήσεις και βάλτε ως έναν από τους πεζοπορικούς σας στόχους του 2024 την


8η ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΟΥ Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ!!!