Γνωρίστε την παλιά πόλη της Ξάνθης μέσα από τη διαδρομή που σας προτείνουμε και θα ευχαριστηθείτε ένα τρίωρο περπάτημα μέσα στα σοκάκια και τα κύρια σημεία εδιαφέροντος της "Αρχόντισσας της Θράκης".

       Πολλές φορές όταν πηγαίνουμε να κάνουμε μια βόλτα στην παλιά Ξάνθη ως οικογένεια βλέπουμε επισκέπτες - τουρίστες να περπατούν στα σοκάκια της "στα χαμένα" χωρίς να ξέρουν που να πάνε και τι να δούνε. Πολλές φορές κάνουν μια απλή βόλτα και φεύγουν. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε μια διαδρομή με τα καλύτερα σημεία που θα ήθελε κάποιος να επισκεφθεί. Δε χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ για να μπει στο κλίμα και στον πολιτισμό που επικρατούσαν πριν μερικές δεκαετίες στα συγκεκριμένα σοκάκια. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας σήμερα αποθηκεύετε τη διαδρομή στο φορητό gps σας ή στο κινητό σας τηλέφωνο και κάνετε 4 χιλιόμετρα περπατήματος (περίπου ένα τρίωρο) στα πανέμορφα σοκάκια της "Αρχόντισσας της Θράκης".

       Παρακάτω παραθέτουμε τον χάρτη της διαδρομής:

Powered by Wikiloc

       Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στη πάνω δεξιά γωνία του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής έχει γίνει με τη βοήθεια του gps Montana 650t της Garmin

       * Στο τέλος της περιγραφής παραθέτουμε ονόματα ξεναγών, που έχουν έδρα στην πόλη της Ξάνθης, με τα τηλέφωνά τους με τους οποίους μπορείτε να έρθετε σε επαφή για μια πιο "επαγγελματική" ξενάγηση.

       Η διαδρομή μας λοιπόν ξεκινάει από το κέντρο της πόλης, από το ρολόι της πλατείας και αφού περάσετε αριστερά από το Δημαρχείο (διεύθυνση Μιχ. Βόγδου) και την Μητρόπολη της του "Θεού Σοφίας" εκκλησία, διασταυρώνεστε με την οδό Βενιζέλου.

      

       Ακολουθείτε ανάποδα τη ροή των αυτοκινήτων και μετά από 150 μέτρα φτάνετε σε κτήριο που υπάρχει από το 1900. Πρόκειται για κτήριο που κάποτε ήταν επιπλοποιείο (στον κάτω όροφο) ενώ στον επάνω ήταν κατοικία. Και σήμερα κάπως έτσι είναι τα πράγματα αφού στον επάνω όροφο εξακολουθεί και είναι κατοικία ενώ στον κάτω υπάρχει το βιβλιοπωλείο με την ονομασία "2".

 

       Μετά από άλλα 50 περίπου μέτρα φτάνετε στο Σπίτι του Μάνου Χατζηδάκη (του γνωστού Έλληνα συνθέτη) που κάποτε ήταν και το Φρουραρχείο της Ξάνθης.

 

       Ακριβώς απέναντι βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Βλασίου που κτίστηκε το 1828 σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με προεξέχοντα νάρθηκα και υπερκείμενο γυναικωνίτη.

                                

         Συνεχίζεται τη διαδρομή σας πάνω στην Βενιζέλου και στα δεξιά σας θα δείτε το κτήριο του Ερυθρού Σταυρού.

                    

       Ενώ ακριβώς απέναντι βρίσκεται το κτήριο του Λυκείου Ελληνίδων.  

                           

        Η Βενιζέλου κάποια στιγμή συναντιέται με την κεντρική οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου. Όταν φτάσετε, στρίβετε αριστερά και βγαίνετε στην πλατεία Αντίκα.

 

       Ακολουθώντας τον πεζόδρομο της Μαλετσίδου και την οδό Μαυρομιχάλη φτάνετε στο κτήριο της Φ.Ε.Ξ. Κτίστηκε το 1900 με εισφορές πλούσιων Ξανθιωτών για να χρησιμοποιηθεί ως λέσχη τους. Αργότερα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου λειτούργησε σαν Λέσχη Αξιωματικών ενώ σήμερα στεγάζει τις περισσότερες από τις δραστηριότητες της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης (Φ.Ε.Ξ.).

 

         Συνεχίζετε τον περίπατό σας από τις οδούς Ορφέως και Ιωακείμ Σγουρού και φτάνετε στο Σπίτι της Σκιάς.

 

       Η Ιωακείμ Σγουρού θα σας οδηγήσει στην Πυγμαλίωνος Χρηστίδη στην οποία θα πρέπει να στρίψετε αριστερά (κάτω) και θα περάσετε από το μόνο ξενοδοχείο που υπάρχει στην παλιά πόλη, με την ονομασία "1905".

 

       Ακολουθώντας τον δρόμο (Δημάρχου Χασιρτζόγλου) στο τέλος του θα σας οδηγήσει στην είσοδο του περιαστικού άλσους Ξάνθης. Υπάρχει μέρος στο οποίο μπορείτε να καθίστε και να ξεκουραστείτε σε περίπτωση που έχετε κουραστεί ή να κάνετε μια βόλτα στο δάσος που ξεκινάει από εκεί.

 

       Στη συνέχεια αφού επιστρέψετε 70 περίπου μέτρα, ακολουθείτε τις οδούς Βιζυηνού και Φιλίππου για να αρχίσετε να ανεβαίνετε σιγά σιγά όπως φαίνεται και από τα δύο μεγάλα σπίτια (μπλε και ασπροκόκκινο) που θα περάσετε ανάμεσά τους.

 

       Αυτές οι οδοί θα σας οδηγήσουν σε ένα στενάκι στην οδό Φιλίππου...

 

       η οποία θα σας οδηγήσει στην εκκλησία του Ακάθιστου Ύμνου...Η μοναδική εκκλησία με αυτή την ονομασία. Πριν χτιστεί λέγεται ότι υπήρχε στην ίδια θέση ένα παρεκκλήσι, το οποίο χτίστηκε επί τουρκοκρατίας μέσα σε πέντε μέρες. Το παρεκκλήσι αυτό καταστράφηκε από τους σεισμούς το 1829 ανακαινίστηκε το 1861 και κάηκε εν μέρει το 1912. Ο ναός είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με δώδεκα κίονες που υποβαστάζουν τον τρούλο. Στην κορυφή τους υπάρχουν οι εικόνες των Δώδεκα Αποστόλων, ως δείγμα στερέωσης της Χριστιανοσύνης. Εξαιρετικό είναι το τέμπλο και οι εικόνες του. Η εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι έχει κάποια σχέση με τον Απόστολο Λουκά και χρονολογείται γύρω στα 600 μ.Χ. και το πρωτότυπό της βρίσκεται στο Άγιο Όρος μαζί με άλλες δώδεκα παραστάσεις του Ακάθιστου Ύμνου. Αποτελεί χρονικά τον τελευταίο από τους πέντε ναούς της παλιάς πόλης. Διαθέτει ανεξάρτητο, ίσως μεταγενέστερο κωδωνοστάσιο και πύλη με κατοικία πορτάρη.

 

       Στην συνέχεια ξανά βγαίνετε στην Πυγμαλίωνος Χρηστίδη (στρίβετε δεξιά κάτω) για μόλις δέκα μέτρα και στη συνέχεια στρίβετε αριστερά στην οδό Αντίκα και στη συνέχεια στην οδό Σταλίου από όπου θα περάσετε από μια γνώριμη παλιότερη εικόνα καθότι το συγκεκριμένο παράθυρο (σαχνισί) είχε γίνει κάποτε το σήμα κατατεθέν της παλιάς πόλης της Ξάνθης σε καρτ ποστάλ...

 

       Ακολουθείτε την οδό και θα βγείτε στην πλατεία Μητροπόλεως...

 

       αφού πρώτα περάσετε από παραδοσιακή κατοικία που σήμερα ανήκει στη Μητρόπολη Ξάνθης και περιθεωρίου. Κτίστηκε το 1886 και παρουσιάζει ταυτόχρονα λόγια και παραδοσιακά στοιχεία...

 

       αλλά και από το πρώτο Δημοτικό σχολείο που κάποτε ονομαζόταν "Ματσίνειος Σχολή"...

 

       Τέλος στη πλατεία υπάρχει ο μητροπολιτικός ναός του Ιωάννη του προδρόμου που κτίστηκε το 1839 και είναι τρίκλιτη βασιλική. Πρόκειται για λιθόκτιστο μονώροφο κτήριο με περίτεχνη ξυλοκατασκευή στη στέγη.

 

       Συνεχίζοντας τη διαδρομή σας επί της οδού Αντίκα περνάτε από το Λαογραφικό μουσείο. Αποτελείτε από δύο όμοια διώροφα κτήρια που κατασκευάστηκαν από Ηπειρώτες τεχνίτες την περίοδο 1860-1862 ενώ ως το 1866 ολοκληρώθηκαν οι τοιχογραφίες από Ξανθιώτες και Βαυαρούς καλλιτέχνες. Τα κτήρια ανήκαν στους αδελφούς Κουγιουμτζόγλου, μέλη οικογένειας καπνεμπόρων με ιδιαίτερα φιλότεχνες ιδέες.

 

       Στο τέλος του δρόμου βρίσκεται από τη μία πλευρά (δεξιά) το Αρχοντικό Καλούδη διώροφο διατηρητέο κτήριο κτισμένο το 1877. Διαθέτει μοναδικές εξωτερικές τοιχογραφίες και στις δύο όψεις του, οι οποίες αποκαλύφθηκαν και συντηρήθηκαν παράλληλα με την αποκατάσταση των εσωτερικών χώρων.

 

       Από την άλλη μεριά του δρόμου υπάρχει η Δημοτική Πινακοθήκη "Χρήστος Παυλίδης" χαρακτηριστικό δείγμα Δυτικομακεδονικής - Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Από τα παλιότερα κτίσματα της πόλης που χρονολογείτε στα μέσα του 19ου αιώνα. Χαρακτηριστικά είναι τα σαχνισιά του ορόφου που φαίνονται εξωτερικά ενώ εσωτερικά υπάρχει πλούσιος ξύλινος και ξυλόγλυπτος διάκοσμος.

 

       Στη συνέχεια βγαίνετε στην οδό Πινδάρου και φτάνετε στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής από το οποίο αν θέλετε συνεχίζετε τη διαδρομή που σας προτείνουμε, διαφορετικά κατεβαίνετε τον δρόμο που υπάρχει δεξιά της εκκλησίας και φτάνετε στη καφετέρια του Κυβερνείου και των άλλων καφετεριών που αποτελούν την ονομαζόμενη "Παραλία της Ξάνθης" ακριβώς απέναντι από το κτήριο του Πολυτεχνείου.

 

       Από τις οδούς Σηλυβρίας και Ορφέως καταλήγετε στη συνοικία του Καβακίου και στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών κτισμένη το 1834 σε ρυθμό τρίκλιτο βασιλικό από τον Μητροπολίτη Ευγένιο μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1829 και σε θέση όπου υπήρχε ναός από την Βυζαντινή εποχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικόνες του ξυλόγλυπτου τέμπλου.

 

       Τέλος ακολουθείτε τις οδούς Ευρυπίδου και Αριστείδου και καταλήγετε σε ένα από τα "τεχνικά" φυσικά διαμάντια της πόλης μας, που δεν είναι άλλο από το μονοπάτι της ζωής.

       

       Πρόκειται για μια ωραία διαδρομή 500 μέτρων παράλληλα με τον Κόσυνθο ποταμό που καταλήγει στο εκκλησάκι του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

 

       Και στην οποία διαδρομή συναντάμε και τον ύμνο στην Ξάνθη...

 

       Τέλος αφού επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή καταλήγετε απέναντι από το θεματικό πάρκο του Δήμου Ξάνθης και επιλέγετε πως θα τελειώσετε την υπέροχη βόλτα που πραγματοποιήσατε.

 

       Για δικό σας όφελος πάντως εμείς έχουμε υποχρέωση να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και ξεναγοί με αντικείμενο την ξενάγηση στην παλιά πόλη και στην "ιστορία της Ξάνθης" όπως είναι η Νατάσα Μιχαηλίδου (τηλ. επικοινωνίας: 6976 478 073), η Μαρία Μπαμπαλιού (τηλ. επικοινωνίας: 6944 578 607) και ο Πασχάλης Ξανθόπουλος (τηλ. επικοινωνίας: 6937 120 986) ο διευθυντής του Λαογραφικού και ιστορικού Μουσείου Ξάνθης τους οποίους αν θέλετε μια βόλτα και έχετε διάθεση να γνωρίσετε τι γινόταν παλιά στην πόλη της Ξάνθης, μπορείτε άνετα να τους εμπιστευθείτε.

      Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι την διαδρομή την κάναμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολύ λίγα τα σημεία τα οποία πρέπει να περάσετε δύο φορές (και αν εξαιρέσετε το μονοπάτι της ζωής και λίγα μέτρα όταν φτάνετε στο περιαστικό άλσος δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άλλο τέτοιο σημείο).

 Τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη διαδρομή που σας προτείνουμε περνάει επίσης από:

- 1 Ζαχαροπλαστείο

- 1 Βιβλιοπωλείο

- 1 Κρεπερί

- 4 φούρνους

- 4 Bar

- 7 ταβέρνες

- 9 εκκλησίες

- 12 καφετέριες

       Υπάρχουν και άλλες επιχειρήσεις παρόμοιου χαρακτήρα μέσα στην παλιά πόλη, απλά σας αναφέρουμε αριθμητικά αυτές μόνο που θα συναντήσετε πάνω στην διαδρομή και είναι όλες εγγυημένες καθότι προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες χρόνια τώρα, στον Έλληνα τουρίστα - επισκέπτη και όχι μόνο.

Σας ευχόμαστε μια υπέροχη μέρα να έχετε και να περάσετε όσο γίνεται καλύτερα στην πόλη μας, ότι εποχή και αν αποφασίσετε να έρθετε!!!