Μήκος διαδρομής: 62,5 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: Κάνετε την διαδρομή χαλαρά. Ας πούμε 3 μέρες είναι καλά.

Ανάβαση: 3.277 μέτρα.    Κατάβαση: 2.059 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση - Δύσκολη.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

       Έφτασε η ώρα λοιπόν να αποκτήσουμε και εμείς το δικό μας μονοπάτι Πολιτισμού. Πρόκειται για το 15ο μονοπάτι της Ευρώπης και 11ο στην χώρα μας και έχει την ονομασία "Nestos Rodopi Trail" το οποίο συνοδεύεται και από ένα μικρό δίκτυο 4 επιπλέον μονοπατιών (3 Ορειβατικών και 1 ποδηλατικού). Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ήρθαν και πλησίασαν τους εκπροσώπους του Δήμου Ξάνθης οι άνθρωποι της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν Οκτώβριος του 2015 όταν μας ειδοποίησαν για πρώτη φορά να παρευρεθούμε σε μια συνάντηση για την οποία εκπρόσωποι διάφορων φορέων θα μιλούσαμε για την δημιουργία μιας μεγάλης διαδρομής που θα περνούσε από πολλά χωριά του νομού μας για να δώσει ζωή σε αυτά τα χωριά αλλά και να αναδείξει τις ομορφιές τους. Υπενθυμίζω όμως ότι περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα ως εκπρόσωποι της  Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης είχαμε ειδοποιήσει τους επαγγελματίες της περιοχής μας να λάβουν μέρος σε μια παρόμοια συνάντηση με σκοπό να τους αφυπνίσουμε και να τους δείξουμε πόσο πολύ προς όφελός τους θα ήταν να μας βοηθήσουν να αναδείξουμε μια διαδρομή που ξεκινούσε από την κεντρική πλατεία της Ξάνθης ενώ υπήρχε και δεύτερη είσοδος από τη μεριά της Γαλάνης (για να αναδείξουμε και τον Νέστο ποταμό) και έφτανε μέχρι τον οικισμό του Λειβαδίτη.

Ο χάρτης που πρωτοκάναμε τον Μάρτιο του 2014.

       

       Δεν καταφέραμε να τους αφυπνίσουμε τότε εμείς (τουλάχιστον είχαμε την ηθική ικανοποίηση ότι προσπαθήσαμε αν και η Λέσχη μας ήταν τότε μόλις 2 ετών) κάτι που κατάφερε αργότερα όμως η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Βλέπετε όταν έχετε λύσει το σημαντικότερο θέμα που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όλοι ξαφνικά είναι γεμάτοι καλή διάθεση να βοηθήσουν και έχουν ανοιχτά αυτιά για να ακούσουν ότι τους λες.

       Για να μη τα πολυλογούμε όμως και σας κουράζουμε τον Απρίλιο του 2016 ήρθε ένα ζευγάρι Γερμανών και μας εκπαίδευσε ως πιστοποιητές του μονοπατιού. Αμέσως μόλις έφυγαν, ξεκινήσαμε τη διαδικασία να εντοπίσουμε και να χαρτογραφήσουμε ακριβώς τη διαδρομή, που θα έπρεπε να ξεκινάει ή από την πόλη της Ξάνθης ή από τον Νέστο ποταμό και να φτάνει μέχρι την Οροσειρά της Ροδόπης (σας θυμίζει κάτι?). Δυστυχώς η τελευταία φορά που βρεθήκαμε ήταν στις 9 Δεκεμβρίου 2016 και από τότε εντελώς ξαφνικά η επικοινωνία σταμάτησε. Μειώθηκε ο αριθμός των πιστοποιητών που συμμετείχαν μέχρι τότε σε όλη αυτήν την διαδικασία και φυσικά δεν μπορούσαν να τους αντικαταστήσουν με καινούριους, χωρίς φυσικά να μας ενημερώσουν για ποιο λόγο έγινε αυτή η κίνηση. Ας πούμε ότι δεν έχει σημασία, αυτό που μετράει όμως είναι ότι η διαδρομή έγινε και σηματοδοτήθηκε. Είμαι περίεργος να δω όμως "ποιός" είναι αυτός που έβαλε την τελική υπογραφή ως πιστοποιητής (από εμένα δεν έχει ζητηθεί ούτε και έχω βάλει υπογραφή σε κάποιο έγγραφο γι αυτήν εδώ την διαδρομή και απορώ ποιος το έκανε αφού τους περισσότερους πιστοποιητές μας έδιωξαν και άρα για ποιον λόγο χρειαζόταν να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία αφού έχουν δικούς τους "συμβουλάτορες" και σωτήρες) για να γίνει αυτή η διαδρομή την οποία περπατήσαμε το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και με βάση τα δεδομένα και αυτά που συναντήσαμε εκείνο το συγκεκριμένο τριήμερο θα σας κάνουμε την περιγραφή της. Ο λόγος που έβγαλα την πιο πάνω "χολή" είναι όπως σας είπα ότι από το 2014 ήμασταν σε παρόμοια με τη συγκεκριμένη διαδρομή βήματα, μόνο που τότε δεν ένοιαζε σε κανέναν η δημιουργία μιας τέτοιας διαδρομής. Όταν όμως ήρθε η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με έτοιμη χρηματοδότηση τότε πολλοί σωτήρες εμφανίστηκαν ξαφνικά τους οποίους και χρησιμοποίησε ο Δήμος Ξάνθης. Επίσης γιατί σε άλλες περιοχές που έχουν πάρει την πιστοποίηση, όπως στο Menalon Trail όλοι οι σύλλογοι της περιοχής και οι ορειβάτες ενώθηκαν και άφησαν τις διαφορές τους προκειμένου να γίνει η διαδρομή και σε μας εδώ υπήρξε απομάκρυνση και αδιαφορία λες και τους κάναμε κάποιο κακό?

       Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η διαδρομή είναι 62,5 χιλιόμετρα με 3.277 μέτρα ανηφόρας και 2.059 μέτρα κατηφόρας (μιλάμε για τη διαδρομή που ξεκινάει από την Ξάνθη που είναι και η πιο μεγάλη). Στη συγκεκριμένη διαδρομή θα περπατήσετε 2,5 χιλιόμετρα ασφάλτου, 4 χιλιόμετρα χωματόδρομου και τα υπόλοιπα 56 είναι μονοπάτι. Γενικά κινείται σε χαμηλά υψόμετρα και όσο πλησιάζετε προς το τέλος της διαδρομής φτάνετε  και στο μεγαλύτερο υψόμετρο. Η συγκεκριμένη διαδρομή που περνάει από 7 οικισμούς (Χρύσα, Κρωμνικό, Κομνηνά, Σταυρούπολη, Καλό νερό, Κάτω Καρυόφυτο και Λειβαδίτη), έναν ποταμό, μία κορυφή και έναν καταρράκτη είναι η πιο μεγάλη και η βασική. Συνοδεύεται από τρεις μικρότερες, μία που φεύγει προς την κορυφή της Χαιντού, άλλη μία από το κάστρο της Καλύβας στο Ιωνικό και μία τελευταία στην περιοχή της Κοτάνης στα πομακοχώρια ενώ υπάρχει και μια ποδηλατική. Οι συγκεκριμένες διαδρομές πήραν την πιστοποίηση Leading Quality Trails το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019.   

      Ας έρθουμε όμως στην διαδρομή που σαν διαδρομή είναι συρραφή διάφορων μονοπατιών με την βοήθεια αγροτικών δρόμων ή και κομμάτια ασφάλτου. Κινείται στο μεγαλύτερο μέρος της σε χαμηλά υψόμετρα και έχει δύο εισόδους. Η πρώτη από την πόλη της Ξάνθης ενώ η δεύτερη από το πάρκινγκ της Γαλάνης. Αν ξεκινήσετε από την πόλη της Ξάνθης θα πρέπει να περπατήσετε 26 χιλιόμετρα (περίπου 9 ώρες) για να δείτε τον Νέστο ποταμό. Δεν δικαιολογείται και τόσο πολύ η ονομασία της διαδρομής όσον αφορά το πρώτο σκέλος (δηλαδή τον Νέστο ποταμό) και μόλις τον δείτε θα περπατήσετε δίπλα του για 3,5 περίπου χιλιόμετρα (1 ώρα δηλαδή) και αυτό ήταν. Οπότε από την αρχή σας προτείνουμε ότι σε περίπτωση που θέλετε να περπατήσετε και δίπλα στο ποτάμι θα πρέπει να επιλέξετε να ξεκινήσετε από την δεύτερη προτεινόμενη είσοδο αυτή δηλαδή της Γαλάνης που και δίπλα στο ποτάμι περπατάτε αλλά και πιο εύκολη είναι η διαδρομή σε σχέση με αυτή που σας προαναφέραμε. 

       Επίσης ένα άλλο θέμα που αντιμετωπίσαμε όταν περπατήσαμε την διαδρομή το τριήμερο της 25ης Μαρτίου ήταν τα πολλά κλαδιά που υπήρχαν πάνω στο μονοπάτι και από τον χειμώνα που είχε προηγηθεί (στην περιοχή μας όμως δεν μπορείς να πεις ότι ήταν βαρύς ο χειμώνας της περιόδου 2018 - 2019) αλλά και από τον καθαρισμό που προηγήθηκε από αυτούς που ανέλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδρομή που αντί να τα πετάνε μακρυά από το μονοπάτι τα άφηναν πάνω στο μονοπάτι με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία μέσα στη χαράδρα της Χρύσας αλλά κυρίως από το Κάτω Καρυόφυτο μέχρι την θέση θέας το μονοπάτι να χάνεται και να πατάς σε κλαδιά που σου έσκιζαν χέρια, πρόσωπο κλπ. Επίσης άλλο πρόβλημα ήταν και η ελλειπής σηματοδότηση της διαδρομής. Σε πολλά σημεία αναγκαζόμασταν και αφήναμε τα πράγματά μας και το gps για να βρούμε από που πάει η διαδρομή και να μην έχουμε λάθη στην καταγραφή της και επομένως περισσότερα χιλιόμετρα. Βέβαια από τότε μέχρι και σήμερα (8 Ιουνίου 2019) στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής από Λειβαδίτη μέχρι Δασικό Χωριό εμφανίστηκαν και κάτι ξύλινα γεφυράκια σε κάτι ρέματα πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι ίσως έχει διορθωθεί η κατάσταση σε αυτό το τρίμηνο κυρίως όσον αφορά τη σηματοδότηση. Πάντως για καλό και για κακό κάνετε αποθήκευση της διαδρομή στο gps σας για να αποφύγετε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη.

Powered by Wikiloc

 

Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

       Έχοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα προηγούμενα θα σας προτείνουμε διάφορα πρόγραμμα τα οποία μπορείτε να ακολουθήσετε είτε έχετε αρκετές μέρες μπροστά σας και δεν έχετε άγχος όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις, είτε θέλετε να την κάνετε τη διαδρομή όσο γίνεται πιο γρήγορα. Και φυσικά οι χρόνοι και οι διανυκτερεύσεις που προτείνουμε πιο κάτω αναφέρονται σε πεζοπόρους που παίρνουν το σακίδιό τους, απολαμβάνουν τη φύση και δεν τους νοιάζει που θα βραδιαστούν και πόση ώρα θα κάνουν...

 

Έναρξη διαδρομής από Γαλάνη:

- Γαλάνη - Κρωμνικό: 11 Χιλιόμετρα.

- Κρωμνικό - Κομνηνά: 4,2 χιλιόμετρα (και αφορά τα τελευταία σπίτια του χωριού).

- Κομνηνά - Νέστος - Σταυρούπολη: 6,2 χιλιόμετρα.

- Σταυρούπολη - Κάτω Καρυόφυτο: 11,4 χιλιόμετρα.

- Κάτω Καρυόφυτο - Λειβαδίτης: 10 χιλιόμετρα.

- Λειβαδίτης - Καταρράκτης - Δασικό Χωριό Ερυμάνθου: 11,2

Σύνολο χιλιομέτρων 54.

 

Έναρξη διαδρομής από Παλιά πόλη της Ξάνθης (Περιαστικό άλσος):

- Παλιά πόλη της Ξάνθης - Κρωμνικό: 19,5 χιλιόμετρα.

- Κρωμνικό - Κομνηνά: 4,2 χιλιόμετρα (και αφορά τα τελευταία σπίτια του χωριού).

- Κομνηνά - Νέστος - Σταυρούπολη: 6,2 χιλιόμετρα.

- Σταυρούπολη - Κάτω Καρυόφυτο: 11,4 χιλιόμετρα.

- Κάτω Καρυόφυτο - Λειβαδίτης: 10 χιλιόμετρα.

- Λειβαδίτης - Καταρράκτης - Δασικό Χωριό Ερυμάνθου: 11,2 χιλιόμετρα.

Σύνολο χιλιομέτρων 62,5.

 Πολύ σύντομα θα δημοσιεύσουμε προτεινόμενα προγράμματα που μπορείτε να ακολουθήσετε προκειμένου να κάνετε την διαδρομή είτε σύντομα, είτε με περισσότερες διανυκτερεύσεις.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.