Νυχτερινή ανάβαση στο Αυγό για να απολαύσουμε το “μπλε φεγγάρι”!!!

Ένας mini απολογισμός των δράσεων της εταιρείας μας Hiking Adventures: Nestos rodopi Thrace στους πρώτους 76 μήνες λειτουργίας της.
20 May 2026

Νυχτερινή ανάβαση στο Αυγό για να απολαύσουμε το “μπλε φεγγάρι”!!!

Ελάτε μαζί μας σε μια νυχτερινή πορεία να απολαύσουμε την δεύτερη πανσέληνο του Μαίου στην κορυφή του πιο γνωστού βουνού της πόλης μας που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της και ακούει στο όνομα Αυγό.

Την Κυριακή 31 Μαίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη πανσέληνος του Μαίου που φέρει την ονομασία “Μπλε φεγγάρι”.

Ο Μάιος μάς αποχαιρετά με μία ακόμη πανσέληνο, το λεγόμενο Μπλε Φεγγάρι.

Ο όρος δεν έχει να κάνει με το χρώμα της Σελήνης, αλλά με το πώς μετράμε τις πανσελήνους στο ημερολόγιο.

Η Σελήνη κάνει έναν κύκλο γύρω από τη Γη σε περίπου 29,5 ημέρες, δηλαδή σχεδόν έναν μήνα. Γι’ αυτό συνήθως έχουμε 12 πανσελήνους τον χρόνο. Όμως, κάποιες χρονιές «χωράνε» 13 πανσελήνους.

Όταν συμβαίνει αυτό, μία από αυτές θεωρείται Μπλε Φεγγάρι. Συγκεκριμένα, η δεύτερη πανσέληνος μέσα στον ίδιο μήνα.

Αυτό συμβαίνει φέτος, επειδή είχαμε ήδη πανσέληνο στις 1 Μαΐου- το Φεγγάρι των Λουλουδιών- και τώρα έχουμε τη δεύτερη στις 31 Μαΐου.

Μάλιστα, το Μπλε Φεγγάρι θα είναι από τα μικρότερα του έτους, γνωστή ως «μικροσελήνη», καθώς η Σελήνη θα βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόστασή της από τη Γη (αντίθετα με την υπερσελήνη, που βρίσκεται στη μικρότερη απόσταση από εμάς).

Η μικροσελήνη φαίνεται 7% μικρότερη από μια μέση πανσέληνο και 12-14% μικρότερη από μια υπερπανσέληνο. Όσον αφορά το επόμενο«Μπλε Φεγγάρι, αναμένεται στις 21 Αυγούστου 2032.

Το ραντεβού μας λοιπόν δίνεται μπροστά στην εκκλησιαστική σχολή στις 20.00 το απόγευμα της Κυριακής 31 Μαίου 2026. Για όσους δεν έχουν αυτοκίνητο στις 19.45 μπροστά στη Δημοτική αγορά (απέναντι από το εργατικό κέντρο) θα υπάρχει βανάκι (περιορισμένες θέσεις μόνον 8) που θα μπορέσει να μεταφέρει τον κόσμο και πριν και μετά τη δράση να τους επιστρέψει.

Μαζί μας θα είναι και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τμήμα Ξάνθης) για να σας παρέχουμε την καλύτερη προστασία που μπορούμε!!!

Δηλώστε συμμετοχή στο 6989474844 (Γιάννα Βασίλης).

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 15 χρονών τα οποία θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Συμμετοχή 10 ευρώ μόνο για ενήλικες. Επίσης η ίδια τιμή ισχύει ως προσφορά σε οικογένειες που θα έρθουν με τα παιδιά τους.

Τι θα πρέπει να έχετε μαζί σας.
– Φακό κεφαλής με καινούριες μπαταρίες (συνίσταται). Αν δεν έχετε κεφαλής οπωσδήποτε χεριού. Δεν γίνεται να χρησιμοποιήσετε τον φακό του κινητού.
– Σακίδιο πλάτης με νερό.
– Θα πρέπει να φοράτε ορειβατικό μποτάκι.
– Καλό είναι να έχετε μαζί σας ή αδιάβροχο ή μπουφάν για να το χρησιμοποιήσετε όταν θα είμαστε στη κορυφή.

Εκμεταλλευτείτε την αργία που υπάρχει την επόμενη ημέρα αλλά και κάνετε ένα τελευταίο διάλλειμα πριν αρχίσουν οι εξετάσεις των παιδιών σας.

Σας περιμένουμε να περάσουμε ένα διαφορετικό απόγευμα Κυριακής!!!