Μήκος διαδρομής: 11 χιλιόμετρα και 470 μέτρα

Διάρκεια: 4 ώρες

Υψομετρική κλίση: 476 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στα βουνά.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι.  

       Μια πανέμορφη διαδρομή - διάσχιση που θα σας αφήσει έκπληκτους με την ομορφιά της, οποιαδήποτε εποχή του έτους και αν την κάνετε. Μια διαδρομή μέσα στην ορεινή Ροδόπη εξάλλου, ποτέ δεν άφησε αδιάφορο κανέναν.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων και 470 μέτρων και πιο συγκεκριμένα, 9 χιλιομέτρων και 35 μέτρων μονοπατιού, 800 μέτρων αγροτικού δρόμου και 1 χιλιομέτρου και 635 μέτρων ασφάλτου με υψομετρική κλίση 476 μέτρων και κατάβασης 558 μέτρων, αν σκεφτείτε ότι ξεκινάτε από το Δ.Χ Ερυμάνθου με υψόμετρο 1.315 μέτρων και καταλήγετε στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη με υψόμετρο 1.240 μέτρων. Η διάρκειά της είναι περίπου 4 ώρες. Στην αρχή του μονοπατιού θα διακρίνετε πάνω στα δέντρα σημάδια του μαραθώνιου "Rodopi Ultra Trail", ενώ στο μονοπάτι που θα σας ανεβάσει στο χωριό θα δείτε μικρές πινακίδες του Διεθνούς μονοπατιού Ε6 (είναι όμως λίγες και θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα να μη χάσετε το μονοπάτι). Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμα για καμιά από τις τηλεφωνικές εταιρίες. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας λόγω των πολλών χιλιομέτρων και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά, ηλικίας άνω των 10 ετών.

 

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                                  199

- ΕΚΑΒ:                                                                  166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:              25423-50000 

 

          Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη: 

Powered by Wikiloc
 

       Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n     

 

Ειδικότερα:

          Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε το δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στη συνέχεια, αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο, καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στο δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα ήταν να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μία ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.

 

          Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό (υψόμετρο 1.250μ.) του Ν. Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.

 

          Αμέσως μετά τον Λειβαδίτη (8χλμ) φτάνετε στο Δ.Χ. Ερυμάνθου (υψόμετρο 1.315 μ.). Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αφήνετε το αυτοκίνητό σας και ξεκινάτε το περπάτημα. Θα πρέπει στην αρχή να περπατήσετε προς τα πίσω, να περπατήσετε δηλαδή πάνω στην άσφαλτο.

 

          Αφού περπατήσετε λοιπόν 335 μέτρα πάνω στην άσφαλτο, στο δεξί σας χέρι θα δείτε να τελειώνει και η περίφραξη του Δασικού χωριού και στην άσφαλτο ένα "φάγωμα", λίγο πριν την πρώτη αριστερή στροφή του δρόμου. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι.

 

          Ξεκινάτε να περπατάτε μια υπέροχη διαδρομή, μέσα σε δασική Πεύκη. Στο δεξί σας χέρι έχετε τον Αντάλοφο και περπατάτε στην απόλυτη ησυχία, απολαμβάνοντας ότι πιο ωραίο προσφέρει η Ροδόπη και η Φύση που την περιβάλλει. Αν είστε τυχεροί (ανάλογα με το τι εποχή θα κάνετε τη διαδρομή), μπορεί να πέσετε πάνω σε υλοτόμους που φροντίζουν για την ξυλεία του επόμενου χειμώνα.

 

          Αν κάνετε τη διαδρομή τον Μάιο, όπως την κάναμε εμείς, θα απολαύσετε τα δώρα της Άνοιξης και δε θα χορταίνει το μάτι σας ομορφιά.

 

          Στα 2 χιλιόμετρα και 900 μέτρα από το Δ.Χ. και σε χρονικό διάστημα 50 περίπου λεπτών με υψόμετρο 1200 μέτρων θα περάσετε ακριβώς δίπλα από πηγή, οπότε αν διαπιστώσετε ότι ξεχάσατε να πάρετε νερό, είναι η ευκαιρία να διορθώσετε το λάθος σας.

 

          Μετά από 400 μέτρα περπατήματος (περίπου 10 λεπτά περπατήματος) και σε υψόμετρο 1.130 μέτρων, θα βγείτε σε αγροτικό δρόμο. Είναι ο δρόμος που οδηγεί στο σύντομο μονοπάτι. Μόλις βγείτε λοιπόν, στρίβετε δεξιά, για να φτάσετε στην θέση parking.

 

          Ακολουθείτε τον αγροτικό δρόμο για άλλα 800 μέτρα και μετά από ένα δεκάλεπτο φτάνετε στην θέση "Parking" σε υψόμετρο 1.160 μέτρων.

          Οκ λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνουμε μια σύνοψη της διαδρομής. Έχετε περπατήσει μέσα από δάσος Πεύκης, έχετε δει την Άνοιξη και το πόσο ωραίες εικόνες προσφέρει μέσα από ποικίλους χρωματισμούς και αρώματα. Ξεκινήσατε από το Δ.Χ. σε υψόμετρο 1.315 μέτρων και φτάσατε σε 1 ώρα και 10 λεπτά στο κιόσκι, από το οποίο ξεκινάει το σύντομο μονοπάτι, σε υψόμετρο 1.160 μέτρων και αφού περπατήσατε 335 μέτρα ασφάλτου, 2 χιλιόμετρα και 965 μέτρα υπέροχου μονοπατιού και 800 μέτρα χωματόδρομου. Θα συνεχίσετε...τι λέτε; 

          

           Αμέσως μετά τα ξύλινα κάγκελα ξεκινάει το μονοπάτι. Μέσα σε μια διαδρομή γεμάτη οξιές (σημύδες) απολαμβάνετε σε κάθε σας βήμα τα δώρα που χαρίζει η Φύση και κυρίως αισθάνεστε άνθρωποι. Όσο κατεβαίνετε, συναντάτε ταμπέλες, οι οποίες ενημερώνουν τόσο για τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όσο και για να παραμείνει καθαρό το μονοπάτι, καθώς και παγκάκια που είναι τοποθετημένα σε θέσεις με ωραία θέα. Περίπου κανένα εικοσάλεπτο αφού ξεκινήσατε το μονοπάτι (ήδη έχετε περπατήσει 1 χιλιόμετρο και 30 μέτρα), συναντάτε ένα σπιτάκι σε υψόμετρο 1.010 μέτρα, το οποίο σας υποδεικνύει ότι έχετε περπατήσει το μισό μονοπάτι.

         

          Για να συνεχίσετε το δρόμο σας προς τον καταρράκτη, θα πρέπει να περάσετε το σπιτάκι και να συνεχίσετε την κάθοδό σας. Από δω και κάτω μέχρι τον καταρράκτη (δηλαδή άλλα 25 λεπτά) περπατάτε τα τελευταία 970 μέτρα του διεθνούς μονοπατιού Ε6, το οποίο ξεκινάει από το χωριό του Λειβαδίτη. Κάτι τέτοιο το επιβεβαιώνει και ταμπελάκι Ε6 καρφωμένο πάνω σε δέντρο. Θα αρχίσετε να αισθάνεστε κοντά στον προορισμό σας, όταν θα συναντήσετε ένα ξύλινο γεφυράκι (υψόμετρο 865 μέτρων), πολλά τρεχούμενα νερά και το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου (το οποίο χτίστηκε στη μνήμη του Τηλέμαχου Σαμουρίδη, ενός από τους πρώτους ανθρώπους που ανέδειξαν το μονοπάτι και τον καταρράκτη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980). 

         

          Απομένει μια μικρή ανηφορίτσα για το "μπαλκονάκι", από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε τον καταρράκτη σε υψόμετρο 885 μέτρων... Πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει ύψος 40 μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά την ποσότητα και τον όγκο τρεχούμενου νερού.

          Όσες φωτογραφίες και να βγάλετε, όση ώρα και να καθίσετε να τον απολαύσετε, ποτέ δεν είναι αρκετά, για να σας ικανοποιήσουν. Κάθε φορά προσφέρει διαφορετικά συναισθήματα και σκέψεις.

 

         Μια απλή συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε για την ώρα της επιστροφής και την οποία ακολουθούν όλοι οι μεγάλοι ορειβάτες, προκειμένου να έχουν αντοχή και απόδοση στο πέρπατημά τους, είναι η εξής: Όταν έχουμε πρώτο το αριστερό πόδι, εισπνέουμε αέρα. Όταν έχουμε πρώτο το δεξί πόδι, εκπνέουμε. Σας φαίνεται ότι τα λέμε ανάποδα αλλά έτσι είναι πραγματικά. Δοκιμάστε το και στην καθημερινότητά σας, για να εξοικειωθείτε. Όταν λοιπόν πρέπει να ανέβετε ανηφόρες, να τη θυμάστε πάντα αυτή τη συμβουλή, γιατί θα σας βοηθήσει και εσάς στο να ανεβαίνετε όσο γίνεται πιο γλυκά και ξεκούραστα τις ανηφόρες. Εννοείται φυσικά ότι δε θα αναπνέετε τόσο γρήγορα όσο θέλετε να περπατήσετε, αλλά θα συμβιβάσετε την αναπνοή σας και θα την συγχρονίσετε με ένα απλό και αργό βάδισμα. Στις ανηφόρες το σημαντικότερο είναι να πιάσετε ένα συγκεκριμένο ρυθμό και να τον ακολουθήσετε. Γυρνάμε όμως τώρα πίσω στην περιγραφή μας.

          Στόχος επετεύχθη. Έχετε περπατήσει μέχρι τον στόχο σας 6 χιλιόμετρα και 100 μέτρα, σε 1 ώρα και 55 λεπτά περίπου με πολύ χαλαρό περπάτημα, για να απολαμβάνετε και τη Φύση. Ηρθε η ώρα της επιστροφής λοιπόν. Η διαδρομή μέχρι το σπιτάκι είναι ξανά η ίδια. Εμείς όμως προτείνουμε λίγο πριν φτάσετε στο σπιτάκι να περάσετε από τη θέση θέας. Είναι το τελευταίο άνοιγμα, 100 μέτρα πριν φτάσετε στο σπιτάκι και 960 μέτρα από το μπαλκονάκι του καταρράκτη, μετά από 25 λεπτά περπατήματος. Απο κει αν ακολουθήσετε τις ταινίες σήμανσης που υπάρχουν πάνω στα δέντρα, θα οδηγηθείτε πάνω σε ένα βράχο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, από τον οποίο θα έχετε φοβερή θέα. Όταν θα ανέβετε, πίσω σας θα έχετε τα βουνά της Δράμας ενώ μπροστά σας, θα δείτε έναν μικρότερο καταρράκτη, ο οποίος δημιουργείται από τα νερά που έρχονται από το χωριό του Λειβαδίτη.

   

          Αφού θαυμάσετε και αυτήν την θέα, συνεχίζετε την ανηφόρα για άλλα 100 μέτρα (5 λεπτά περπατήματος), για να ξαναφτάσετε στο σπιτάκι. Τώρα στη διασταύρωση των δύο μονοπατιών ακολουθείτε το δεξιό (από το αριστερό κατεβήκατε) και συνεχίζετε το περπάτημά σας, πάνω στο διεθνές μονοπάτι Ε6.

 

          Η διαδρομή από δω και μετά είναι κατηφορική για τα επόμενα 230 μέτρα, (10 λεπτά περπατήματος) και θα σας οδηγήσει στο γνωστό γεφυράκι (υψόμετρο 970 μέτρα), το οποίο θα σας βοηθήσει να περάσετε απέναντι, αποφεύγοντας έτσι τα ορμητικά νερά του ρέματος και να συνεχίσετε το περπάτημά σας πάνω στο μονοπάτι, χωρίς προβλήματα.

 

          Από αυτό το σημείο και μετά, αρχίζει η ανηφόρα η καλή για το χωριό του Λειβαδίτη. Μετά από 530 μέτρα, σε υψόμετρο 1.010 μέτρων και αφού έχετε περπατήσει άλλα 15 λεπτά, θα φτάσετε σε ένα σημείο, στο οποίο θα παρατηρήσετε μια σκουριασμένη, πακτωμένη στο έδαφος σωλήνα. Θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία και να θυμηθείτε ότι πρέπει να στρίψετε αριστερά, για να συνεχίσετε πάνω στο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στον προορισμό σας.

 

          Μετά από 400 μέτρα (15 λεπτά περίπου) και λίγο πιο ψηλά, σε υψόμετρο 1.090 μέτρων, θα συναντήσετε για πρώτη φορά αγροτικό δρόμο που δημιουργήθηκε από το Δασαρχείο, για να εξυπηρετεί ανάγκες υλοτόμων. Τον διασχίζετε κάθετα και συνεχίζετε ακριβώς απέναντι του, για να βρείτε το μονοπάτι.

 

          20 λεπτά αργότερα και αφού έχετε διανύσει άλλα 920 μέτρα μονοπατιού, σε υψόμετρο 1.195 μέτρων, συναντάτε για δεύτερη φορά τον ίδιο αγροτικό δρόμο. Ακολουθείτε την ίδια διαδικασία. Τον διασχίζετε κάθετα και ακριβώς απέναντι από κει που κόβεται το μονοπάτι, βρίσκετε τη συνέχειά του.

         

       Μετά από άλλα 280 μέτρα (5 λεπτά περίπου) σε υψόμετρο 1.215 μέτρων, συναντάτε για τρίτη και τελευταία φορά τον αγροτικό δρόμο και ακολουθείτε την γνωστή πλέον διαδικασία, για να συνεχίσετε τη διαδρομή σας πάνω στο μονοπάτι.

 

          Κάτι μου λέει όμως τώρα, ότι τα βάσανά σας αρχίζουν και τελειώνουν. Θέλετε άλλα 650 μέτρα μονοπατιού (12 λεπτά περίπου), για να συναντήσετε την άσφαλτο σε υψόμετρο 1.220 μέτρων, η οποία θα σας οδηγήσει στον οικισμό του Λειβαδίτη.

 

          Μόλις βγείτε στην άσφαλτο, στρίβετε δεξιά και ακολουθείτε τον δρόμο μέχρι το χωριό. Εκεί θα βρίσκεστε μετά από 1 χιλιόμετρο και 300 μέτρα (περίπου μετά από 15 λεπτά). Ωχ σας βλέπουμε κουρασμένους και ενθουσιασμένους ταυτόχρονα. Φαίνεται, ότι κάτι τριβελίζει το μυαλό σας...τι να είναι αυτό άραγε; Θέλετε να φάτε μήπως; Θέλετε να κοιμηθείτε; Εδώ είναι η "Diana" όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.

- Ταβέρνα "Ο Καππαδόκας" για το φαγητό σας.

- Καταφύγιο Πολιτιστικού Συλλόγου του Λειβαδίτη για τον ύπνο σας.

Διαλέξτε και πάρτε:

 

          Εμείς συνεχίσαμε την πορεία μας μέχρι τα γραφεία της Λέσχης μας, όπου και την τερματίσαμε. "Αν δεν παινέψεις τα ρούχα σου, θα πέσουν να σε πλακώσουν", έτσι δεν είναι;

 

          Τελειώνοντας την περιγραφή αυτής της πανέμορφης διαδρομής, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα.

- Τη διαδρομή την περπατήσαμε την Κυριακή 10 Μαίου 2015. Άλλο να σας περιγράφουμε μέσα από εικόνες και λέξεις αυτό που είδαμε και νιώσαμε κατά τη διάρκεια του περπατήματος και άλλο να το βιώνετε μόνοι σας.

- Για τον καταρράκτη έχουμε να πούμε τα εξής: Γεωγραφικά ανήκει στον Νομό Δράμας. Όμως επειδή από τη Δράμα δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση με μονοπάτι (κάτι που ήταν πιο εύκολο από την πλευρά του Λειβαδίτη), ο καταρράκτης έγινε περισσότερο γνωστός ως καταρράκτης του Λειβαδίτη. Αν ακούσετε να κάνουν λόγο για κάποιον καταρράκτη "Τραχωνίου", να γνωρίζετε ότι πρόκειται για τον ίδιο, απλά είναι έτσι γνωστός από την πλευρά της Δράμας, επειδή το Τραχώνι είναι το τελευταίο Δραμινό χωριό, πριν φτάσει κανείς σε αυτόν. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει άλλωστε και από την μεριά της Ξάνθης με τον οικισμό του Λειβαδίτη.

- Όταν φτάσετε στο σημείο με την "πακτωμένη σωλήνα στο έδαφος" θα πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα. Μπορεί κάποια στιγμή να συναντήσετε πάνω στα δέντρα χαρτονάκια που απεικονίζουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα να τρέχει. Αυτά τα χαρτονάκια μπορεί να φεύγουν ευθεία και όχι αριστερά, όπως αναφέρουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να τα ακολουθήσετε. Είναι σημάδια κάποιου από τους μαραθώνιους που γίνονται στην περιοχή, είναι χωρίς επιστροφή και σας οδηγούν για τα καλά, μέσα στην καρδιά της Δραμινής Φύσης. Σίγουρα πάντως δε θα σας οδηγήσουν στον προορισμό σας, που είναι ο Λειβαδίτης.

- Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί με τις φωτογραφίες μπορείτε να τις τυπώσετε. Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετές σελίδες, αλλά αν τις έχετε μαζί σας, έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μην χαθείτε και να κάνετε μια πολύ ωραία και ευχάριστη βόλτα. Περιμένουμε τις απόψεις σας και τη γνώμη σας για το αν είμαστε εύστοχοι στην περιγραφή της διαδρομής. Μπορείτε να μας στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και να μας πείτε τις απόψεις σας ή οτιδήποτε άλλο θέλετε όχι μόνο για αυτήν τη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη σας ενδιαφέρει μέσα από το νομό μας.

 

         Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρεθούμε στα μονοπάτια των βουνών μας και να γνωριστούμε και από κοντά.

          Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.