Μήκος διαδρομής: 7 χιλιόμετρα και 500 μέτρα.

Διάρκεια: 2 ώρες και 30 λεπτά.

Υψομετρική κλίση: 1. Ανάβαση: 318 μέτρα. 2. Κατάβαση: 318 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στα βουνά.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

 

      Άλλη μια όμορφη διαδρομή που μας προσφέρει απλόχερα η Φύση στην περιοχή του Λειβαδίτη. Ρίξτε λίγο ιδρώτα, πάρτε και υλικά για καφέ και ελάτε στην πιο όμορφη καφετέρια που υπάρχει...

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια κυκλική διαδρομή συνολικού μήκους 7,5 χιλιομέτρων και πιο συγκεκριμένα, 4 χιλιομέτρων μονοπατιού και 3,5 χιλιομέτρων αγροτικού δρόμου με υψομετρική κλίση 292 μέτρων. Η διάρκειά της είναι 1 ώρα πάνω στον αγροτικό δρόμο και 1 ώρα και 30 λεπτά σε μονοπάτι. Κατά τη διάρκεια του μονοπατιού θα διακρίνετε πάνω στα δέντρα άσπρα και κόκκινα σημάδια, ενώ σε δύσκολα σημεία στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή υπάρχει ταινία σήμανσης. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμα για καμιά από τις τηλεφωνικές εταιρίες, πάρα μόνο πάνω στην κορυφή. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών.

 

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                                  199

- ΕΚΑΒ:                                                                  166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:              25423-50000 

 

          Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη: 

Powered by Wikiloc

          Κάνετε "κλικ" πάνω στην λέξη "wikiloc" στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσευτε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

Ειδικότερα:

          Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε το δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στη συνέχεια αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στο δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα ήταν να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μία ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.

 

          Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό (υψόμετρο 1.250μ.) του Ν. Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.

 

          Αμέσως μετά τον Λειβαδίτη (8χλμ) φτάνετε στο Δ.Χ. Ερυμάνθου (υψόμετρο 1.315μ.). Εκεί τελειώνει η άσφαλτος και ξεκινάει ένα σύμπλεγμα αγροτικών δρόμων που ο καθένας έχει και διαφορετικό προορισμό. Ξεκινάτε λοιπόν το περπάτημά σας από τον πρώτο δεξιά δρόμο.

 

          Στα 700 μέτρα και σε υψόμετρο 1.365 μέτρων (20 λεπτά περπατήματος) ο δρόμος διασταυρώνεται με το μονοπάτι (θα δείτε διασταύρωση στο δεξί σας χέρι, όπως θα ανεβαίνετε).

 

          Ακολουθείστε το μονοπάτι λοιπόν που υπάρχει (στην αρχή θα περάσετε και μια δεξαμενή) και αφού περπατήσετε 1.400 μέτρα και σε υψόμετρο 1.485μ.(μετά από 25 λεπτά), το μονοπάτι βγάζει σε νέο χωματόδρομο. Όλη η διαδρομή είναι μέσα σε δάσος οξιάς με πολύ ωραία δροσιά το καλοκαίρι και πλούσιο φύλλωμα το φθινόπωρο και τον χειμώνα πάνω στο μονοπάτι. Μόλις φτάσετε στον δρόμο, στρίβετε αριστερά και περπατάτε για άλλα 300 μέτρα, περίπου 5 λεπτά.

 

          Θα δείτε μπροστά σας μια μπάρα κατεβασμένη και στο βάθος τις παλιές εγκαταστάσεις ενός στρατοπέδου με ένα εκκλησάκι στα αριστερά σας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Στο δεξί σας χέρι θα δείτε κιόσκι, πίσω από το οποίο ξεκινάει το μονοπάτι για την κορυφή.

 

          Ύστερα από 100 μέτρα θα συναντήσετε σε δέντρο ένα βέλος το οποίο σας υποδεικνύει να συνεχίσετε αριστερά, ακολουθώντας το κανονικό μονοπάτι. Αν πάτε από την δεξιά πλευρά οδηγεί πάλι στην κορυφή, αλλά έχει πιο απότομη κλίση και επομένως μεγαλύτερη κούραση. Μετά από 700 μέτρα (25 λεπτά περπατήματος) φτάνετε στην κορυφή. Τα τελευταία 200 μέτρα (5 λεπτά) είναι κοινά με την απότομη διαδρομή. Έχετε φτάσει λοιπόν στην επίτευξη του στόχου σας, μετά από 1 ώρα και 20 λεπτά και μπορείτε να δείτε και το φυλάκιο που είναι πάνω στην κορυφή. Αν ψάχνετε για το ορόσημο, θα το εντοπίσετε ακριβώς πάνω από το παρατηρητήριο του φυλακίου, το οποίο βρίσκεται στο υψόμετρο των 1.617 μέτρων.

 

          Έφτασε όμως η ώρα της επιστροφής, η οποία θέλει αρκετή προσοχή. Όταν θα πλησιάζετε το φυλάκιο της κορυφής, θα διαπιστώσετε ότι από την αριστερή πλευρά του κτηρίου υπάρχει σκαμμένο αυλάκι (κάτι σαν όρυγμα) και από κει ξεκινάνε σημάδια ενός μαραθωνίου με την ονομασία "Χαιντού", όπως επίσης και ταινίες σήμανσης πάνω σε δέντρα.

 

          Θέλει, ειδικά στην αρχή, μεγάλη προσοχή, λόγω της μεγάλης κατηφορικής κλίσης που έχει το μονοπάτι. Με αυτόν τον τρόπο και ρυθμό θα κατέβετε σιγά σιγά, όλη την πίσω διαδρομή του βουνού, η οποία έχει μήκος 1 χιλιόμετρο και 600 μέτρα. Θα σας πάρει περίπου κανένα μισάωρο για να φτάσετε στο στέκι των κυνηγών.

 

          Όταν φτάσετε εκεί, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα δρόμων με ένα άσπρο κτήριο και ένα κιόσκι στην άκρη. Σας ενδιαφέρει ο τελευταίος αριστερά δρόμος, ο οποίος οδηγεί στο Δ.Χ. μετά από 2,5 περίπου χιλιόμετρα, δηλαδή μετά από 35-40 λεπτά. Το συγκεκριμένο μονοπάτι αποτελεί μια ευχάριστη διαδρομή, διάρκειας 2 ωρών και 30 λεπτών (πρόκειται δηλαδή για περπάτημα πάνω σε αγροτικό δρόμο για 3,5 χιλιόμετρα και άλλα 4 χιλιόμετρα ευχάριστου μονοπατιού). Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο και δεν υπάρχει φόβος να χαθείτε. Όσο για την θέα και την ομορφιά που αντικρίζετε από κει πάνω δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Έχετε μαζί σας και υλικά για καφέ, ρίξτε λίγο ιδρώτα και απολαύστε το καφεδάκι σας, από την καλύτερη και ομορφότερη καφετέρια που υπάρχει...

Την ΦΥΣΗ!!!