Μήκος διαδρομής: 3 χιλιόμετρα και 800 μέτρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Υψομετρική κλίση: 244 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Εύκολη

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, σε οικογένειες και σε όλες τις ηλικίες.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

          Ίσως η πιο εύκολη διαδρομή της περιοχής και γενικότερα της ορεινής Ξάνθης. Έχει όμως να προσφέρει πέρα από το σημαντικό υψόμετρο, την ευκαιρία σε μια οικογένεια να περπατήσουν όλα τα μέλη της σε μια πολύ ωραία και εύκολη διαδρομή που θα προσφέρει πολλές συγκινήσεις...

Γενικές πληροφορίες:

          Πρόκειται για μια διαδρομή μήκους 3 χιλιομέτρων και 180 μέτρων αγροτικού δρόμου και 620 μέτρων μονοπατιού με υψομετρική κλίση 244 μέτρων. Η διάρκειά της είναι 1 ώρα πάνω στον αγροτικό δρόμο και 30 λεπτά μονοπατιού. Κατά τη διάρκεια του μονοπατιού θα διακρίνετε πάνω στα δέντρα άσπρα και κόκκινα σημάδια, ενώ σε δύσκολα σημεία, στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή, υπάρχει ταινία σήμανσης. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμα για καμιά από τις τηλεφωνικές εταιρίες, παρά μόνο στην κορυφή. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή εύκολη και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 6 ετών.

 

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                                  199

- ΕΚΑΒ:                                                                  166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:              25423-50000 

 

           Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

          Κάνετε "κλικ" πάνω στην λέξη "wikiloc" στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσευτε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 

Ειδικότερα:

          Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε τον δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στη συνέχεια αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο, καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στο δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα είναι να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μία ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.

 

         Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό του Ν. Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.

 

          Αμέσως μετά τον Λειβαδίτη (8 χλμ) φτάνετε στο Δ.Χ. Ερυμάνθου (υψόμετρο 1.315μ.). Εκεί τελειώνει η άσφαλτος και ξεκινάει ένα σύμπλεγμα αγροτικών δρόμων που ο καθένας έχει και διαφορετικό προορισμό. Ξεκινάτε λοιπόν, το περπάτημά σας από τον τελευταίο αριστερά δρόμο.

 

          Στα 500 περίπου μέτρα και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων θα συναντήσετε διασταύρωση στο αριστερό σας χέρι. Ακολουθείστε τον δρόμο που ανηφορίζει.

 

           Αφού περπατήσετε 450 μέτρα περίπου και σε υψόμετρο 1.375 μ. ο δρόμος ανοίγει σε δύο κατευθύνσεις και πάει αριστερά και δεξιά. Ακολουθείστε την δεξιά διακλάδωση του δρόμου. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τον δρόμο αυτόν μπορείτε να τον κάνετε και με 4Χ4, αλλά μόνο μέχρι εδώ, γιατί από τις πολλές βροχές έχει ανοίξει σε πολλά και βαθιά σημεία, με αποτέλεσμα η διάσχισή του να είναι πλέον ακατόρθωτη. Αφού συνεχίσετε το περπάτημά σας για άλλα 450 μέτρα, φτάνετε σε δεξιά στροφή, από την οποία ξεκινάει και η σηματοδότηση (πρόκειται για μια οριζόντια κόκκινη γραμμή ανάμεσα σε δύο άσπρες). Τέτοια σημάδια είναι εμφανή, σε πέτρες και κυρίως δέντρα καθ΄ όλη τη διάρκεια του υπόλοιπου δρόμου, δηλαδή για άλλο 1 χιλιόμετρο και 280 μέτρα (συνολική απόσταση του αγροτικού δρόμου από το Δ.Χ. είναι 3 χιλιόμετρα και 180 μέτρα).

 

           Μόλις διανύσετε και αυτήν την απόσταση, ο δρόμος οδηγεί σε αδιέξοδο και συναντάτε 4 σημάδια και ταινίες σήμανσης, τα οποία ξεκινούν από το τέλος του δρόμου και οδηγούν αριστερά στην πλαγιά, σηματοδοτώντας και την έναρξη του μονοπατιού, σε υψόμετρο 1.480 μέτρων. 

 

          Μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας το μονοπάτι ως εξής: Στο πρώτο 10λεπτο διανύουμε τα πρώτα 310 μέτρα περίπου και από το πρώτο σημάδι η διαδρομή πάει όλο ευθεία και ανηφορικά. Μόλις διασχίσετε ένα μικρό άνοιγμα (σαν λιβαδάκι), περνάτε κάτι μεγάλα και ψηλά Πεύκα και κάνετε αμέσως στροφή δεξιά και συνεχίζετε για άλλα 5 λεπτά με την ίδια κατεύθυνση, διανύοντας 110 μέτρα χιλιομετρικής απόστασης και φτάνοντας έτσι στην βάση μιας πλαγιάς, σε υψόμετρο 1.520 μέτρων.  

 

          Το τέλος αυτής της πλαγιάς, οδηγεί στην κορυφή του Ερύμανθου (γνωστή και ως Αντάλοφου), σε υψόμετρο 1.569 μ. μετά από 15 λεπτά και 45 μέτρα υψομετρικής και 200 μέτρα χιλιομετρικής απόστασης.

 

          Το συγκεκριμένο μονοπάτι, αποτελεί μια μικρή και ευχάριστη διαδρομή, διάρκειας μια ώρας και 30 λεπτών περίπου (πρόκειται δηλαδή για περπάτημα πάνω σε αγροτικό δρόμο για 3 χιλιόμετρα και 180 μέτρα και άλλα 620 μέτρα ευχάριστου μονοπατιού). Είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο και δεν υπάρχει φόβος να χαθείτε... Όσο για τη θέα και την ομορφιά που αντικρίζετε από κει πάνω δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια... Έχετε μαζί σας και υλικά για καφέ, ρίξτε λίγο ιδρώτα και απολαύστε το καφεδάκι σας από την καλύτερη και ομορφότερη καφετέρια που υπάρχει... Τη Φ Υ Σ Η !!!