Μήκος διαδρομής: 4 χιλιόμετρα και 700 μέτρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά.

Ανάβαση: 240 μέτρα.    Κατάβαση: 53 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Εύκολη

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, σε οικογένειες και σε όλες τις ηλικίες.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

      Μια πολύ όμορφη διαδρομή που προτείνουμε ακόμη και σε οικογένειες να την κάνουν. Αν όμως δεν θέλετε να περπατήσετε πολύ, στα μισά της διαδρομής θα φτάσετε σε μια φάρμα διαφορετική από τις άλλες.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή 4 χιλιομέτρων και 700 μέτρων και πιο συγκεκριμένα 410 μέτρα ασφάλτου, 140 μέτρα τσιμεντένιου δρόμου, 1 χιλιομέτρου και 100 μέτρων χωματόδρομου και 3 χιλιομέτρων και 50 μέτρων μονοπατιού. Υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 240 μέτρα και κατηφόρα 53 υψομετρικά μέτρα. Διάρκεια να υπολογίζετε περίπου 1 ώρα και 50 λεπτά. Στα σημεία που πρέπει να διασχίσετε μονοπάτι, υπάρχουν ταινίες σήμανσης και κόκκινα πανάκια. Σήμα σε κινητά υπάρχει κατά διαστήματα πάνω στην διαδρομή. Γενικά χαρακτηρίζεται εύκολη διαδρομή και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 6 χρονών.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166 

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:            25423-50000

 

      Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

      Κάνετε "κλικ" πάνω στην λέξη "wikiloc" στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσευτε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

      Το πρώτο μέρος του μονοπατιού που ξεκινάει μέσα από το χωριό και ήταν γνωστό ως μονοπάτι του Μηνά, το χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι τα παλιότερα χρόνια προκειμένου να πάνε στα χωράφια τους, για να καλλιεργήσουν ή να μαζέψουν την πατάτα. Ήταν σε άσχημη κατάσταση, σχεδόν έτοιμο να κλείσει, αλλά με προσωπική εργασία καταφέραμε να το καταστήσουμε προσβάσιμο.

Ειδικότερα:

      Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε τον δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στην συνέχεια, αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στον δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα είναι να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μια ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.

 

      Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό (υψόμετρο 1.250μ.) του Νομού Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.

 

      Ξεκινάτε από τα γραφεία της Ορειβατικής Λέσχης (1.250 υψόμετρο) στον Λειβαδίτη (παλιό αστυνομικό φυλάκιο).

 

       Κατηφορίζετε προς την εκκλησία του χωριού (Αναλήψεως του Κυρίου) και μόλις την περάσετε, βλέπετε γεφυράκι (μετά από 410 μέτρα περπατήματος σε 7 λεπτά και υψόμετρο 1.210μ.), μετά το οποίο η άσφαλτος συνεχίζει αριστερά, αλλά υπάρχει και ένα τσιμεντένιο δρομάκι από την δεξιά μεριά το οποίο και ακολουθείτε.

 

      Μετά από 140 μέτρα (3 λεπτά) συναντάτε καρυδιά (δέντρο) σε υψόμετρο 1.220 μέτρων δεξιά από το οποίο ξεκινάει το μονοπάτι.

 

      Περνάτε στην αρχή ένα ρυάκι, το οποίο διασχίζει το χωριό και είναι φουσκωμένο συνήθως μετά από έντονες βροχοπτώσεις, και ανεβαίνετε την πλαγιά που έχετε μπροστά σας. Υπάρχουν ταινίες σήμανσης καθ' όλη τη διάρκεια του μονοπατιού, το οποίο ακολουθείτε για 600 περίπου μέτρα σε 17 λεπτά, οπότε και συναντάτε αγροτικό δρόμο σε υψόμετρο 1.275 μέτρων, τον οποίο πρέπει να διασχίσετε, για να περάσετε απέναντι και να ξαναβρείτε το μονοπάτι.

 

      Μετά από άλλα 15 λεπτά και αφού έχετε περπατήσει άλλα 850 μέτρα, το μονοπάτι τελειώνει και διασταυρώνεται με αγροτικό δρόμο, σε υψόμετρο 1.345 μέτρων, στον οποίο πρέπει να στρίψετε δεξιά, για να συνεχίσετε προς τον προορισμό σας.

 

      Ενώ είστε πάνω στον χωματόδρομο και αφού σε 5 λεπτά έχετε περπατήσει 350 μέτρα, θα δείτε στο αριστερό σας χέρι τη φάρμα του Δημόκριτου και της Εύας σε υψόμετρο 1.355 μέτρων. Πρόκειται για ένα ζευγάρι που απαρνήθηκε τον πολιτισμό και όλα όσα καλά προσφέρει και αποφάσισε να γίνει ένα με τη Φύση και να ζήσει με τον τρόπο που ζούσαν οι πρόγονοί μας, όταν δεν υπήρχαν οι ευκολίες του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου στη θέρμανση. Πέραν των άλλων το ζευγάρι ασχολείτε με βιολογικές καλλιέργειες και παραγωγή μαρμελάδων, ενώ ταυτόχρονα εκτρέφουν και άλογα. Μικρή προσοχή θα πρέπει να δώσετε στα σκυλιά που έχουν στην φάρμα, καθώς μπορεί να σας τρομάξουν με τα γαυγίσματά τους αλλά δε θα σας επιτεθούν.

 

      Αφού αποφασίσετε λοιπόν αν θα επισκεφθείτε ή όχι την φάρμα (προτείνουμε να το κάνετε στην επιστροφή) συνεχίζετε πάνω στον αγροτικό δρόμο για άλλα 350 μέτρα (5 λεπτά περπατήματος), οπότε θα συναντήστε μια ξύλινη πινακίδα και ένα μικρό δρομάκι να φεύγει στα αριστερά σας προς τα μέσα σε υψόμετρο 1.380 μέτρων. Ακολουθείτε το δρομάκι το οποίο μετά από 50 μέτρα σας βγάζει σε μεγαλύτερο χωματόδρομο.

 

      Ακολουθείτε τον μεγαλύτερο αγροτικό δρόμο για περίπου 10λεπτο διανύοντας άλλα 400 μέτρα. Προς το τέλος θα έχετε στο δεξί σας χέρι χωράφι με περίφραξη, στο τέλος της οποίας ξεκινάει αριστερά σας νέος μικρός δρόμος τον οποίο και πρέπει να ακολουθήσετε. Βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.370 μέτρων.

 

       Ακολουθείτε αυτόν τον μικρό δρόμο - μονοπάτι για άλλα 900 μέτρα σε 17 λεπτά περίπου οπότε φτάνετε σε μεγάλο δέντρο το οποίο είναι σημάδι ότι ξεκινάει η τελευταία ανηφόρα για την κορυφή. Βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.355 μέτρων και θα πρέπει αφού το περάσετε να στρίψετε δεξιά.

 

       Κόκκινα πανάκια σε όλη την διαδρομή θα σας δείξουν τον δρόμο μέχρι τα βράχια. Θα περπατήσετε άλλα 500 μέτρα σε 11 λεπτά περίπου και θα φτάσετε σε υψόμετρο 1.410 μέτρων. Στο σημείο εκείνο θα διαπιστώσετε την ύπαρξη βράχων τα οποία πρέπει να ανέβετε για να συνεχίσετε την πορεία σας προς την κορυφή.

 

       Μόλις ανέβετε τα βράχια περπατάτε πάνω σε αυτά (είναι εύκολο πιστέψτε μας) και ακολουθείτε τις ταινίες σήμανσης οι οποίες θα σας οδηγήσουν και στην κορυφή μετά από 10 λεπτά περίπου και αφού περπατήσετε άλλα 200 μέτρα.

 

       Όταν φτάσετε στο ορόσημο είτε καλοκαίρι είτε χειμώνα πάτε, να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε φωτογραφική μηχανή. Αυτό που θα αντικρύσετε θα είναι μοναδικό. Όλη η οροσειρά της Ροδόπης στα πόδια σας. Ατελείωτες κορυφές, Ξάνθης, Δράμας, Ελλάδας, Βουλγαρίας όλες μαζί δημιουργούν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής που τουλάχιστον μια φορά στην ζωή σας, πρέπει να τον δείτε. Ευτυχώς που αυτός ο πίνακας δεν πουλιέται. Στην επιστροφή σας μπορείτε να προσθέσετε και μια επίσκεψη στην φάρμα του Δημόκριτου και της Εύας, ε και αν τυχόν βάλετε και ένα γεύμα στην ταβέρνα του "Καππαδόκα" στον Λειβαδίτη σας υποσχόμαστε ότι αυτή η μέρα θα σας μείνει αξέχαστη.

 

ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ... ΤΙ ΛΕΤΕ???????