Μήκος διαδρομής: 13 χιλιόμετρα και 800 μέτρα

Διάρκεια: 4 ώρες.

Υψομετρική κλίση: 1. Ανάβαση: 597 μέτρα   2. Κατάβαση: 220 μέτρα

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στα βουνά.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους, αρκεί να μην έχει χιόνι.  

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, είναι μόνο για να πάτε.

       Μια πανέμορφη διαδρομή που θα σας οδηγήσει στην τρίτη πιο ψηλή κορυφή του Νομού μας και θα σας αφήσει έκπληκτους με την ομορφιά της, οποιαδήποτε εποχή του έτους και αν την κάνετε. Μια διαδρομή μέσα στην ορεινή Ροδόπη εξάλλου, ποτέ δεν άφησε αδιάφορο κανέναν.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 13 χιλιομέτρων και 800 μέτρων και πιο συγκεκριμένα, 10 χιλιομέτρων και 200 μέτρων μονοπατιού και 3 χιλιομέτρων και 600 μέτρων αγροτικού δρόμου με υψομετρική κλίση 597 μέτρων και κατάβασης 220 μέτρων. Η διάρκειά της είναι περίπου 4 ώρες. Στην αρχή του μονοπατιού (μετά το κιόσκι) θα διακρίνετε πάνω στα δέντρα σημάδια του μαραθώνιου "Rodopi Ultra Trail" καθώς και κόκκινα σημάδια πάνω σε δέντρα. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει σήμα για καμιά από τις τηλεφωνικές εταιρίες παρά μόνο πάνω στις κορυφές. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας λόγω των πολλών χιλιομέτρων.

 

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                                  199

- ΕΚΑΒ:                                                                  166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:              25423-50000 

 

          Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη: 

Powered by Wikiloc

          Κάνετε "κλικ" πάνω στην λέξη "wikiloc" στην επάνω δεξιά γωνία του χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσευτε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 Ειδικότερα:

          Ξεκινώντας από την πόλη της Ξάνθης, ακολουθείτε το δρόμο για την κωμόπολη της Σταυρούπολης και στη συνέχεια, αφού περάσετε τα χωριά Δαφνώνα και Άνω Καρυόφυτο, καταλήγετε, ύστερα από απόσταση 48 χιλιομέτρων, στον ορεινό οικισμό του Λειβαδίτη σε υψόμετρο 1.250 μέτρων. Ενώ είστε πάνω στο δρόμο για Σταυρούπολη και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του Λυκοδρομίου σε υψόμετρο 285 μέτρων, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει μια δεξιά διασταύρωση, η οποία καταλήγει και αυτή στον οικισμό του Λειβαδίτη, μέσω Καλλιθέας. Τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τους μήνες Νοέμβριο με Απρίλιο καλό θα ήταν να την αποφεύγετε, γιατί λόγω των συχνών χιονοπτώσεων κλείνει και είναι δύσκολο να σας οδηγήσει στον προορισμό σας (είναι δρόμος δευτερεύουσας σημασίας και δεν περνούν εκχιονιστικά μηχανήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου). Επίσης δεν υπάρχει σήμα σε όλη την διαδρομή, παρά μόνο σε μερικά σημεία. Η συγκεκριμένη επιλογή τους υπόλοιπους μήνες (Μάιο - Οκτώβριο) αποτελεί μία ευχάριστη και πολύ ωραία διαδρομή.

 

       Ο Λειβαδίτης είναι το πιο ψηλό ορεινό χωριό (υψόμετρο 1.250μ.) του Ν. Ξάνθης με μόλις 8 μόνιμους κατοίκους.

 

       Αμέσως μετά τον Λειβαδίτη (8χλμ) φτάνετε στο Δ.Χ. Ερυμάνθου (υψόμετρο 1.315 μ.). Εκεί που τελειώνει η άσφαλτος αφήνετε το αυτοκίνητό σας και ξεκινάτε το περπάτημα. Θα δείτε στο δεξιό σας χέρι, μόλις φτάσετε ένα εκκλησάκι δεξιά του οποίου ξεκινάει ένας αγροτικός δρόμος (αν έχετε πλάτη το Δ.Χ. εκεί που θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας, στο σημείο που τελειώνει η άσφαλτος δηλαδή κοιτάξτε απλά δεξιά σας και θα δείτε και το εκκλησάκι αλλά και τον αγροτικό δρόμο). Η σημερινή σας περιπέτεια, λοιπόν ξεκινάει από τον αγροτικό δρόμο.

        

       Στα 700 περίπου μέτρα πάνω στον αγροτικό δρόμο και σε υψόμετρο 1.365 μέτρων, θα συναντήσετε διασταύρωση και δύο δέντρα στα οποία υπάρχουν κόκκινα σημάδια, ενώ λίγο πιο μέσα θα διακρίνετε την ύπαρξη άσπρου κτηρίου (πρόκειται για δεξαμενή από την οποία υδροδοτείται το δασικό χωριό). Δεν θα ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από αυτό το σημείο, γιατί θα σας οδηγήσει στην κορυφή της Χαιντού.

         

       Συνεχίζετε κανονικά πάνω στον αγροτικό δρόμο για άλλα 2 χιλιόμετρα οπότε φτάνετε σε ένα κιόσκι από το οποίο ξεκινάν 3 χωματόδρομοι. Εσείς δεν ακολουθείτε κανέναν διότι αν προσέξετε καλά ακριβώς πίσω από το κιόσκι ξεκινάει το πρώτο μέρος του μονοπατιού και θα το καταλάβετε εντοπίζοντας τα κόκκινα σημάδια που υπάρχουν πάνω στα δέντρα σε πολύ κοντινή απόσταση από το κιόσκι. Μόλις έχετε περπατήσει, λοιπόν τα πρώτα 2 χιλιόμετρα και 700 μέτρα σε 35 περίπου λεπτά και βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.400 μέτρων. Μια πολύ καλή προθέρμανση για την δύσκολη συνέχεια της διαδρομής.

      

       Το κομμάτι αυτό που ξεκινάει πίσω από το κιόσκι είναι το πρώτο μέρος του μονοπατιού καθότι μετά από 2 χιλιόμετρα και 40 περίπου μέτρα, θα σας ξαναβγάλει στον αγροτικό δρόμο μετά από περίπου 35 λεπτά περπατήματος και σε υψόμετρο 1.430 μέτρων. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας ότι από το κιόσκι ο δρόμος που λέει προς "Γυφτόκαστρο" (μεσαίος) θα σας βγάλει ξανά στο ίδιο σημείο που σας βγάζει και το μονοπάτι μόνο που είναι κατά 1 χιλιόμετρο και 240 μέτρα πιο μεγάλος σε σχέση με το μονοπάτι. Πάντως είναι στην επιλογή σας αν θα τον περπατήσετε όταν θα ανεβαίνετε ή όταν θα κατεβαίνετε από την κορυφή και πάντα σε συνάρτηση φυσικά από το πόσο κουρασμενοί νιώθετε.

             

       Αφού ξαναβγείτε λοιπόν στον αγροτικό δρόμο στρίβετε αριστερά και περπατάτε πάνω του για άλλα 800 μέτρα, οπότε θα δείτε την ύπαρξη σκαλοπατιών και από αριστερά και δεξιά να φεύγουν πάλι δύο αγροτικοί δρόμοι. Δεν ακολουθείτε κανέναν από αυτούς, κάνετε ένα μικρό διάλλειμα για ξεκούραση και ετοιμάζεστε να συνεχίσετε την πορεία σας από τα σκαλοπάτια πάνω από τα οποία ξεκινάει το δεύτερο και τελευταίο μέρος του μονοπατιού, το οποίο θα σας οδηγήσει στην κορυφή του Γυφτόκαστρου. Μέχρι εδώ έχετε περπατήσει 5 χιλιόμετρα και 540 μέτρα (3,5 χιλιόμετρα αγροτικού δρόμου και 2 χιλιόμετρα και 40 μέτρα μονοπατιού) σε 1 ώρα και 25 λεπτά και από τα 1.315 μέτρα υψόμετρο που είναι το σημείο που αφήσατε το αυτοκίνητό σας έχετε ανέβει 160 μέτρα υψομετρικά και τώρα βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.475 μέτρων.

      

       Από τα πρώτα κιόλας μέτρα της διαδρομής που ξεκινάει μετά τα σκαλοπάτια φαίνεται η "ενοχλητικά ανοδική" κλίση που θα έχει το μονοπατι από δω και πέρα. Πρόκειται να ανέβετε περίπου 140 υψομετρικά σε 1 χιλιόμετρο και θα σας πάρει περίπου 20 λεπτά για να το πετύχετε. Η διαδρομή από δω και πέρα γίνεται πιο βατή με μικρές εύκολες ανηφόρες. Σχεδόν αμέσως με το που θα τελειώσει η ανηφόρα θα δείτε στο βάθος έναν λόφο. Δεν πρόκειται για την κορυφή του "Γυφτόκαστρου" αλλά για αυτήν της "Διχάλας". Το μονοπάτι δεν περνάει από αυτήν την κορυφή (βέβαια αν το θέλετε εσείς, μπορείτε να το κάνετε να περάσει με μια πολύ μικρή απόκλιση) αλλά περνάει από πίσω και συνεχίζει ακριβώς από κάτω της.

 

       Από την ώρα που τελειώνει η ανηφόρα μέχρι που να φτάσετε δίπλα από την κορυφή της "Τσίχλας" θέλετε περίπου άλλο 1 χιλιόμετρο και 460 μέτρα σε 30 λεπτά και θα βρεθείτε σε υψόμετρο 1.730 μέτρων. Πεσμένο δέντρο με ταινία σήμανσης επάνω του θα σας δείξει ότι φτάσατε στην διασταύρωση για τις δύο κορυφές.  

       

       Από την διασταύρωση συνεχίζετε ευθεία χωρίς να στρίψετε δεξιά για να πάτε στην κορυφή της Διχάλας και στο 10λεπτο περίπου θα διακρίνετε μπροστά σας την κορυφή του Γυφτόκαστρου.      

 

       Από την διασταύρωση για την κορυφή της "Διχάλας" συνεχίζετε πάνω σε ευδιάκριτο μονοπάτι για άλλο 1 χιλιόμετρο και 700 μέτρα περπατάτε δηλαδή άλλα 25 λεπτά και θα φτάσετε σε σημείο από το οποίο στρίβετε για την κορυφή του Γυφτόκαστρου. Εσείς όμως δεν στρίβετε γιατί στόχος σας είναι η κορυφή "Μαλλιά".

     

       Προχωράτε άλλα 400 μέτρα και μετά από 5 λεπτά βρίσκεστε στην Πυραμίδα 64 πάνω στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα ακριβώς.

 

       Αν κοιτάξτε λίγο δεξιά σας, θα παρατηρήσετε ότι και από την πλευρά της Βουλγαρίας το βουνό έχει την ίδια ονομασία, καθότι υπάρχει σήμανση της γείτονας χώρας που χρησιμοποιεί την ίδια ακριβώς ονομασία, ενώ αν θέλετε πιο επίσημη εκδοχή μπορείτε να χτυπήσετε στο freemeteo την ονομασία Yiftokastron για να μαθαίνετε τον καιρό στην περιοχή.

 

       Αφού περάσετε και την 64, συνεχίζετε πάνω στο σύνορο άλλα 600 μέτρα σε 12 περίπου λεπτά και υψόμετρο 1.680 μέτρων και βρίσκετε...τι νομίζετε ότι βρίσκετε, εεεε???? Μα φυσικά την 65 πυραμίδα.

 

       Η θέα από τη συγκεκριμένη πυραμίδα είναι η εξής: Βλέπετε ότι μπροστά σας αρχίζει και κατεβαίνει σε μια "λάκα" και στην συνέχεια ξανά ανεβαίνει μια πλαγιά απέναντι στην οποία φαίνεται μια σιδερένια κατασκευή στο Βουλγάρικο έδαφος.

 

       Η απόσταση ανάμεσα στις δύο πυραμίδες 65-66 είναι 1 χιλιόμετρο και 400 μέτρα και θα χρειαστείτε περίπου 25 λεπτά για να την πραγματοποιήσετε. Είστε σε υψόμετρο 1.680 μέτρων.

 

       Η πορεία σας είναι όλο ευθεία και μετά από 260 μέτρα, περίπου 5 λεπτά θα δείτε στα δεξιά σας μια μεγάλη πράσινη σιδερένια κατασκευή που παλιά χρησιμοποιόταν ως σκοπιά και εξυπηρετούσε στρατιωτικούς σκοπούς και ακριβώς από κάτω ένα μικρό κιόσκι με παγκάκι στο οποίο μπορείτε να πάτε να ξεκουραστείτε. Θα κάνετε μια μικρή απόκλιση 100 περίπου μέτρων από την πορεία σας η οποία όμως αξίζει τον κόπο γιατί κάτι τέτοιο δεν βλέπετε συχνά.

 

       Αφού πάρετε τις απαραίτητες ανάσες, γυρνάτε πάλι από την κατεύθυνση την οποία ήρθατε. Στα 100 μέτρα θα δείτε διασταύρωση από δύο παράδρομους - μονοπάτια. Ο αριστερός σας οδηγεί στην πυραμίδα 66 οπότε δεν τον ακολουθείτε, κάτι το οποίο κάνετε όμως για τον δεξιό ο οποίος μετά από 200 μέτρα θα σας οδηγήσει σε μια παλιά στάνη την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε για να ξεκουραστείτε, είτε για να κοιμηθείτε (αν είστε κουρασμένοι) είτε γενικώτερα ως καταφύγιο ανάγκης.

 

       Βρίσκεστε λοιπόν πάνω σε κείνον τον παράδρομο - μονοπάτι και συνεχίζετε να τον περπατάτε για άλλα 900 μέτρα καθότι είναι σε καλή κατάσταση και ευδιάκριτος. Σε κάποιο σημείο όμως θα διαπιστώσετε ότι τον "κόβει" ένα ρυάκι που κατεβαίνει από μια πλαγιά στο αριστερό σας χέρι, σε υψόμετρο 1.625 μέτρων και αφού έχετε περπατήσει άλλα 15 λεπτά.

 

       Δεν περνάτε το ρυάκι, αλλά ανεβαίνετε από την αριστερή πλαγιά μέχρι που να φτάσετε στο ανώτερο σημείο της και στην συνέχεια περνάτε στην απέναντι (δεξιά) πλαγιά για να συνεχίσετε την πορεία προς την κορυφή που ολοένα και πλησιάζει και πιο πολύ.

 

       Από το ρυάκι μέχρι την κορυφή υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου 15 - 18 λεπτά, θα ανέβετε από τα 1.625 στα 1.699 και θα διανύσετε τα τελευταία 540 μέτρα της διαδρομής η οποία θα σας ανταμείψει με μια φανταστική θέα και μια ατελείωτη ευχαρίστηση η οποία θα πηγάζει από το γεγονός της κατάκτησης και της τρίτης ψηλότερης κορυφής του Νομού Ξάνθης, αυτής των "Μαλλιών".

 

       Τελειώνοντας την περιγραφή αυτής της πανέμορφης διαδρομής, θα θέλαμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα.

- Τη διαδρομή την περπατήσαμε το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015. Άλλο να σας περιγράφουμε μέσα από εικόνες και λέξεις αυτό που είδαμε και νιώσαμε κατά τη διάρκεια του περπατήματος και άλλο να το βιώνετε μόνοι σας. Πιστεύουμε ότι είναι από τις πιο όμορφες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε στον Νομό Ξάνθης και από την προσωπική μας εμπειρία πιστεύουμε ότι είναι και από τις πιο όμορφες όλης της χώρας μας.

- Η επιστροφή γίνεται από την ίδια διαδρομή από την οποία ανεβήκατε.

- Τέλος θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι όλες αυτές τις πληροφορίες μαζί με τις φωτογραφίες μπορείτε να τις τυπώσετε. Γνωρίζουμε ότι είναι αρκετές σελίδες, αλλά αν τις έχετε μαζί σας, έχουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να μην χαθείτε και να κάνετε μια πολύ ωραία και ευχάριστη βόλτα. Περιμένουμε τις απόψεις σας και τη γνώμη σας για το αν είμαστε εύστοχοι στην περιγραφή της διαδρομής. Μπορείτε να μας στείλετε email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και να μας πείτε τις απόψεις σας ή οτιδήποτε άλλο θέλετε όχι μόνο για αυτήν τη συγκεκριμένη διαδρομή, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη σας ενδιαφέρει μέσα από το νομό μας.

 

         Ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρεθούμε στα μονοπάτια των βουνών μας και να γνωριστούμε και από κοντά.

          Καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε.