Μήκος διαδρομής: 20,7 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 6 ώρες.

Υψομετρική κλίση: 592 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση - Μέτριου βαθμού δυκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, καθώς και σε άτομα με κάποια σχετική εμπειρία στα βουνά.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους.

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

       Μια πανέμορφη διαδρομή που συνδυάζει περπάτημα δίπλα στον Νέστο, επίσκεψη στο εγκατελειμμένο χωριό του Κρωμνικού, όπου αν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε και άγρια άλογα από κοντά, γνωριμία με τα Κομνηνά και τη Σταυρούπολη και τέλος μπορείτε να θαυμάσετε όλη τη διαδρομή που περπατήσατε μέσα από το τρένο, με το οποίο σας προτείνουμε να επιστρέψετε.

      Τα 3,5 πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, ενώ τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης διαδρομής γίνονται σε ορεινό μονοπάτι που οδηγεί σε τοπία σπάνιας ομορφιάς.

 

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων και 700 μέτρων, εκ των οποίων τα 13 χιλιόμετρα και 700 μέτρα είναι μονοπάτι, 3 χιλιόμετρα και 200 μέτρα χωματόδρομος και 3 χιλιόμετρα και 800 μέτρα άσφαλτος. Η διάρκειά της είναι 6 ώρες περίπου. Σήμανση στα στενά του Νέστου δεν υπάρχει, αλλά όλη η διαδρομή είναι ευδιάκριτη. Αντίθετα, από την ώρα που θα περπατήσετε πάνω στις ράγες, για να βρείτε το μονοπάτι για Κρωμνικό υπάρχει σήμανση, η οποία σας οδηγεί μέχρι λίγο πιο έξω από το χωριό των Κομνηνών.Σήμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας, κυρίως λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης που πρέπει να διανύσετε. Εμείς από την μεριά μας, σας εφιστούμε την προσοχή στο κομμάτι, στο οποίο πρέπει να περπατήσετε πάνω στις γραμμές του τρένου, για να βρείτε το μονοπάτι που φεύγει για Κρωμνικό. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και καλού - κακού πάρτε τηλέφωνο στον Ο.Σ.Ε. πιο μπροστά, για να μάθετε τις ώρες δρομολογίων των τρένων.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:      +30 25423-50000

- Ο.Σ.Ε.:                                  +30 25410 22581

 

      Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

       Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

Ειδικότερα:

      Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε την παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Καβάλας. Στα 7,5 χιλιόμετρα φτάνετε στον οικισμό του Πετροχωρίου, στον οποίο έχει φανάρι πάνω σε διασταύρωση. Αριστερά ακολουθείτε τον δρόμο για να βγείτε στην Εγνατία οδό, ενώ ευθεία ο δρόμος σας βγάζει στον οικισμό των Τοξοτών. Μετά το φανάρι λοιπόν, οδηγείτε 5,5 χιλιόμετρα και φτάνετε σε διασταύρωση στο δεξί σας χέρι (λίγο πριν την γέφυρα του Νέστου ποταμού) στην οποία πρέπει να στρίψετε, και μπαίνετε αμέσως στον οικισμό των Τοξοτών. 900 μετρά μετά την διασταύρωση και ενώ είστε μέσα στους Τοξότες θα φτάσετε σε φυλασσόμενη διάβαση του τρένου και αφού την περάσετε, οδηγείτε για άλλο 1 χιλιόμετρο και 800 μέτρα ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, για να φτάσετε στον χώρο που θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας και θα ξεκινήσετε το περπάτημα (είναι αδιέξοδο), σε υψόμετρο μόλις 60 μέτρων.

 

 

      Όλη η διαδρομή, γίνεται σε πετρόχτιστο μονοπάτι (ήταν το μονοπάτι που είχαν φτιάξει οι εργάτες προκειμένου να κατασκευάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή και έμεινε συντηρημένο και σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τις μέρες μας). Έχετε ξεκινήσει λοιπόν το περπάτημα και σε περίπου 15 λεπτά και αφού έχετε διανύσει 1 χιλιόμετρο και 170 μέτρα φτάνετε σε μια θέση θέας με παγκάκια, σε υψόμετρο 95 μέτρων.

 

      Συνεχίζετε το περπάτημά σας πάνω σε αυτό το πανέμορφο πέτρινο μονοπάτι και η διαδρομή θα σας κατεβάσει λίγο υψομετρικά και θα σας περάσει μέσα από ένα δάσος από άγρια πουρνάρια, που επειδή δεν τα ενοχλεί τίποτα, έχουν μεγαλώσει και έχουν γίνει δέντρα. Μόλις περάσετε αυτό το δασάκι, θα ανέβετε λίγο υψομετρικά και θα οδηγηθείτε σε κάτι βράχια (σαν συμπληγάδες πέτρες), τα οποία είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και θα πρέπει να περάσετε ανάμεσά τους. Έχετε ήδη περπατήσει άλλο 1 χιλιόμετρο και 770 μέτρα, σε περίπου 30 λεπτά και είστε σε υψόμετρο 90 μέτρων.

 

      Η διαδρομή για άλλα 600 μέτρα σας πηγαίνει δίπλα στο ποτάμι, έχοντας οπτική επαφή μαζί του και στη συνέχεια σας κατηφορίζει πάλι υψομετρικά και σας περνάει μέσα από δάσος με μεγάλα δέντρα και κλαδιά, τα οποία έχουν πλεχτεί το ένα με το άλλο και θυμίζουν λίγο τα σχοινιά, με τα οποία πηδούσε από το ένα δέντρο στο άλλο ο Ταρζάν. Η διαδρομή αυτή θα σας οδηγήσει κατευθείαν στις σιδηροδρομικές γραμμές και θα έχετε περπατήσει άλλο 1 χιλιόμετρο και 230 μέτρα σε άλλα 30 λεπτά, φτάνοντας έτσι συνολικά τα 4 χιλιόμετρα και 110 μέτρα σε περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Από άποψη υψομέτρου βρίσκεστε ήδη στα 75 μέτρα.

 

      Για να βρείτε το μονοπάτι που έρχεται από τον εγκατελειμμένο οικισμό του Κρωμνικού, θα πρέπει να περπατήσετε άλλα 570 μέτρα σε 10 περίπου λεπτά, πάνω στις γραμμές του τρένου.

 

       Από δω και μετά το μονοπάτι αρχίζει και ανηφορίζει. Έχετε ήδη ξεκινήσει για το χωριό Κρωμνικό, που δυστυχώς έχει εγκαταλειφθεί. Πρόκειται για ένα μονοπάτι πολύ ευδιάκριτο και μεγάλο. Κατά διαστήματα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν παγκάκια και ξύλινα σπιτάκια (σαν στάσεις), στα οποία μπορείτε να προστατευτείτε από άσχημες καιρικές συνθήκες, αν συναντήσετε, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας. Αφού λοιπόν αφήσετε τις ράγες και περπατήσετε περίπου 4,5 χιλιόμετρα μετά από 1 ώρα και 15 λεπτά, σε υψόμετρο 340 μέτρων θα περάσετε διασταύρωση στο δεξί σας χέρι με ένα άλλο μονοπάτι λίγο πιο μικρό σε φάρδος. Δεν το δίνετε σημασία, γιατί είναι το παλιό μονοπάτι που ερχόταν από το χωριό του Κρωμνικού, το οποίο τώρα έχει κλείσει.

 

       Μετά από 900 μέτρα (στα 10 χιλιόμετρα ακριβώς) σε υψόμετρο 455 μέτρων και αφού έχετε περπατήσει άλλα 25 λεπτά, θα φτάσετε σε μια μεγάλη βρύση με τρεχούμενο πόσιμο νερό, η οποία είναι στην είσοδο του εγκατελειμμένου οικισμού "Κρωμνικό".

     

       Πρέπει να διασχίσετε όλο το χωριό και να βγείτε στον πάνω μαχαλά, για να συναντήσετε την άσφαλτο, κάτι το οποίο θα γίνει μετά από 900 μέτρα και 10 περίπου λεπτά. Όταν φτάσετε στη διασταύρωση, αριστερά η άσφαλτος φεύγει για τα "Κομνηνά" ενώ αν την διασχίσετε και περάσετε απέναντι, θα δείτε ταμπέλα ξύλινη, από την οποία ξεκινάει το μονοπάτι για το χωριό των "Κομνηνών".

 

       Ενώ είστε στο "Κρωμνικό" ακόμη, θαυμάστε τι σας προσφέρει η Φύση.

 

       Και αν είστε τυχεροί θαυμάστε και την αγέλη των άγριων αλόγων που συχνάζουν εδώ και στα "Λιβερά".

 

       Έχετε ξεκουραστεί λοιπόν από τον πρώτο στόχο σας που ήταν να φτάσετε στο "Κρωμνικό" και το έχετε καταφέρει αυτό περπατώντας 10 χιλιόμετρα και 900 μέτρα μονοπατιού σε περίπου 3 ώρες και 40 λεπτά (μαζί με τις στάσεις). Από την ξύλινη ταμπέλα λοιπόν ξεκινάει το μονοπάτι που θα σας βγάλει λίγο πριν τον οικισμό των "Κομνηνών".

 

       Ακολουθείστε το μονοπάτι για περίπου 2 χιλιόμετρα και 800 μέτρα. Είναι όλο κατηφορικό και πετρόχτιστο και από το υψόμετρο των 515 μέτρων που ήσασταν στο ανώτερο σημείο του, δηλαδή στην άσφαλτο, θα σας οδηγήσει σε υψόμετρο 185 μέτρων μετά από 1 ώρα περπατήματος. Αν συναντήσετε βροχή κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας, να προσέξετε τις πέτρες οι οποίες γλυστράνε επικίνδυνα. Στο τέλος του μονοπατιού θα συναντήσετε πάλι άσφαλτο, στην οποία θα πρέπει να στρίψετε δεξιά, για να σας οδηγήσει στα "Κομνηνά".

 

       Την ακολουθείτε για άλλα 2 χιλιόμετρα και μετά από 20 περίπου λεπτά, σε υψόμετρο 120 μέτρων, θα βρεθείτε στα ενοικιαζόμενα σπιτάκια της τουριστικής μονάδας του "Ηνίοχου" μέσα στον οικισμό των "Κομνηνών", όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να πιείτε και καφέ αν θέλετε (περισσότερα στοιχεία για τον ξενώνα δείτε στην ενότητα "Διαμονή").

 

       Μετά τον "Ηνίοχο" στα 100 περίπου μέτρα είναι η πλατεία του χωριού. Πριν φτάσετε, υπάρχει δρόμος αριστερά σας, ο οποίος θα σας βγάλει σε χωματόδρομο έξω από το χωριό, προς Σταυρούπολη.

 

       Με το που ξεκινάει ο χωματόδρομος, αρχίζουν και οι τάμπελες που σας κατευθύνουν προς τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης. Θα φτάσετε μετά από 2 χιλιόμετρα, περίπου 25 λεπτά αφού έχετε αφήσει τον ξενώνα και ενώ βρίσκεστε σε υψόμετρο 80 μέτρων.

 

       Συνεχίζετε να περπατάτε στον χωματόδρομο που φεύγει δεξιά από τη Μονή και 200 μέτρα μετά, θα περάσετε τις γραμμές του τρένου. Μόλις τις περάσετε, στα 100 περίπου μέτρα, ακολουθείτε δεξιό, μικρό χωμάτινο παράδρομο που θα δείτε στη πρώτη διασταύρωση.

      

       Ακολουθείτε αυτόν τον παράδρομο για άλλα 900 μέτρα, 20 λεπτά περίπου, μέχρι που να σας βγάλει σε διασταύρωση με άσφαλτο, στην οποία πρέπει να στρίψετε αριστερά.

      

       Μόλις βγείτε στην άσφαλτο την ακολουθείτε για άλλο 1 χιλιόμετρο και 700 μέτρα και μετά από ένα τελευταίο εικοσάλεπτο, μπαίνετε στα πρώτα σπίτια της Σταυρούπολης. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι πίσω από τα σπίτια οι γραμμές του τρένου δεν είναι περιφραγμένες. Με δική σας ευθύνη περνάτε απέναντι και φτάνετε στο κτήριο του σιδηροδρομικού σταθμού.

     

       Αυτό ήταν, φτάσατε στον προορισμό σας. Έχετε περπατήσει 20 χιλιόμετρα και 700 μέτρα σε 6 ώρες και ανεβήκατε υψομετρικά 592 μέτρα. Τώρα έρχεται η ώρα της επιστροφής. Εμείς προτείνουμε να απολαύσετε ό,τι ανεβήκατε. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ξέρετε τα δρομολόγια του τρένου. Γι αυτό θα πρέπει να πάρετε τηλέφωνο στον Ο.Σ.Ε. κανα δυο μέρες νωρίτερα για να μάθετε τα δρομολόγια και ανάλογα να φτιάξετε το πρόγραμμά σας. Η διάρκεια της επιστροφής είναι περίπου 20 λεπτά και το τρένο μπορεί να σας αφήσει είτε στους Τοξότες είτε στην Ξάνθη.

 

       Για τους πιο τολμηρούς προτείνουμε να συνεννοηθούν από πιο μπροστά με κάποια από τα γραφεία εναλλακτικού Τουρισμού (κοιτάξτε στην ενότητα "Δραστηριότητες") και να επιστρέψουν μέσω του Νέστου κάνοντας Rafting ή Kanoe-Kayak!

      Σίγουρα όμως υπάρχουν και αυτοί που θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν από την ίδια διαδρομή, από την οποία ήρθαν. Εμείς πρέπει να επισημάνουμε σε αυτά τα άτομα ότι, όταν θα είναι στο Κρωμνικό στη μεγάλη βρύση, δεν πρέπει να φύγουν ευθεία, όπως φαίνεται ότι πάει το μονοπάτι (είναι το παλιό μονοπάτι που έχει κλείσει), αλλά αμέσως από τη βρύση να φύγουν λοξώς δεξιά κάτω, για να ξαναβρούν τα σημάδια και να ξαναμπούν επομένως στο μονοπάτι.

 

       Να επισημάνουμε ότι τη διαδρομή την περπατήσαμε, την Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες συνοδεύουν την περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από τη σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο emai μαςl: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν υπάρχουν ασάφειες ή λάθη να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέφτεστε τη σελίδα μας.