Μήκος διαδρομής: 5 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά.

Ανάβαση: 113 μέτρα. Κατάβαση: 106 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση - Εύκολη.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, σε οικογένειες και σε όλες τις ηλικίες.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους.  

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

        Το πιο ήρεμο και χιλιοπερπατημένο μονοπάτι του Νομού Ξάνθης. Σίγουρα έχουν κάνει μια βόλτα όλοι οι συμπολίτες μας, αλλά και πολλοί συμπατριώτες μας από όλη την Ελλάδα. Τα 3,5 πρώτα χιλιόμετρα της διαδρομής είναι ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, ενώ τα υπόλοιπα, γίνονται μέσα σε Φύση που σε "πνίγει".

 

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή 5 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 4 χιλιόμετρα και 100 μέτρα είναι μονοπάτι, ενώ τα υπόλοιπα 900 μέτρα γίνονται με αποκλειστικά δική σας ευθύνη, πάνω στις γραμμές του τρένου. Γι΄ αυτό θα συνιστούσαμε μόνον άτομα εξοικειωμένα με ορειβασία, πεζοπορία ή και αθλητικές δραστηριότητες να ακολουθήσουν αυτή τη διαδρομή πάνω στις ράγες, με μόνο σκοπό, να βρουν το μονοπάτι που πάει στον εγκατελειμένο οικισμό του Κρωμνικού. Σε καμιά άλλη περίπτωση δεν συνιστούμε να τις ακολουθήσετε. Η διάρκειά της, είναι 1 ώρα και 40 λεπτά. Σήμανση δεν υπάρχει αλλά όλη η διαδρομή είναι ευδιάκριτη. Σήμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες υπάρχει καθ΄ όλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή εύκολη και μέχρι τις γραμμές μπορεί να γίνει και από παιδιά άνω των 6 ετών.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

- Κ. Υγείας Σταυρούπολης:      +30 25423-50000

- Ο.Σ.Ε.:                                  +30 25410-22581

 

      Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

       Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

Ειδικότερα:

      Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε την παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Καβάλας. Στα 7,5 χιλιόμετρα φτάνετε στον οικισμό του Πετροχωρίου, στον οποίο έχει φανάρι πάνω σε διασταύρωση. Αριστερά ακολουθείτε τον δρόμο για να βγείτε στην Εγνατία οδό, ενώ ευθεία ο δρόμος σας βγάζει στον οικισμό των Τοξοτών. Μετά το φανάρι λοιπόν, οδηγείτε 5,5 χιλιόμετρα και φτάνετε σε διασταύρωση στο δεξί σας χέρι (λίγο πριν την γέφυρα του Νέστου ποταμού) στην οποία πρέπει να στρίψετε, και μπαίνετε αμέσως στον οικισμό των Τοξοτών. 900 μετρά μετά την διασταύρωση και ενώ είστε μέσα στους Τοξότες θα φτάσετε σε φυλασσόμενη διάβαση του τρένου και αφού την περάσετε, οδηγείτε για άλλο 1 χιλιόμετρο και 800 μέτρα ακριβώς δίπλα στο ποτάμι, για να φτάσετε στον χώρο που θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας και θα ξεκινήσετε το περπάτημα (είναι αδιέξοδο), σε υψόμετρο μόλις 60 μέτρων.

 

 

      Όλη η διαδρομή, γίνεται σε πετρόχτιστο μονοπάτι (ήταν το μονοπάτι που είχαν φτιάξει οι εργάτες προκειμένου να κατασκευάσουν την σιδηροδρομική γραμμή και έμεινε συντηρημένο και σε πολύ καλή κατάσταση μέχρι τις μέρες μας). Έχετε ξεκινήσει λοιπόν το περπάτημα και σε περίπου 20 λεπτά και αφού έχετε διανύσει 1 χιλιόμετρο και 170 μέτρα φτάνετε σε μια θέση θέας με παγκάκια, σε υψόμετρο 95 μέτρων.

 

      Συνεχίζετε το περπάτημά σας, πάνω σε αυτό το πανέμορφο πέτρινο μονοπάτι και η διαδρομή θα σας κατεβάσει λίγο υψομετρικά και θα σας περάσει μέσα από ένα δάσος από άγρια πουρνάρια, που επειδή δεν τα ενοχλεί τίποτα, έχουν μεγαλώσει και έχουν γίνει δέντρα. Μόλις περάσετε αυτό το δασάκι, θα ανέβετε λίγο υψομετρικά και θα φτάσετε σε κάτι βράχια (σαν συμπληγάδες πέτρες), τα οποία είναι πολύ κοντά το ένα με το άλλο και θα πρέπει να περάσετε ανάμεσά τους. Έχετε ήδη περπατήσει άλλο 1 χιλιόμετρο και 770 μέτρα, σε περίπου 50 λεπτά και είστε σε υψόμετρο 90 μέτρων.

 

      Η διαδρομή για άλλα 600 μέτρα σας πηγαίνει δίπλα στο ποτάμι, έχοντας οπτική επαφή μαζί του και στη συνέχεια σας κατηφορίζει πάλι υψομετρικά και σας περνάει μέσα από δάσος με μεγάλα δέντρα και κλαδιά, τα οποία έχουν πλεχτεί το ένα με το άλλο και θυμίζουν λίγο τα σχοινιά με τα οποία πηδούσε από το ένα δέντρο στο άλλο, ο Ταρζάν. Η διαδρομή αυτή θα σας οδηγήσει κατευθείαν στις σιδηροδρομικές γραμμές και θα έχετε περπατήσει άλλο 1 χιλιόμετρο και 230 μέτρα σε άλλα 35 λεπτά φτάνοντας έτσι συνολικά τα 4 χιλιόμετρα και 110 μέτρα σε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά. Από άποψη υψομέτρου βρίσκεστε ήδη στα 75 μέτρα.

 

      Την υπόλοιπη διαδρομή θα συνιστούσαμε να μην την ακολουθήσετε, παρά μόνο αν είστε ορειβάτης ή φυσιολάτρης ή ασχολείστε με αθλητικές δραστηριότητες και έχετε λόγο να συνεχίσετε και αυτό γιατί θα πρέπει να συνεχίσετε πάνω στις γραμμές του τρένου. Έτσι λοιπόν αν θέλετε να βρείτε το μονοπάτι που έρχεται από τον εγκατελειμμένο οικισμό του Κρωμνικού, γιατί αυτός είναι ο προορισμός σας, θα πρέπει να περπατήσετε άλλα 570 μέτρα σε 10 περίπου λεπτά.

 

      Τέλος, αν προχωρήσετε άλλα 320 μέτρα σε 5 λεπτά περίπου φτάνετε στον τελικό προορισμό που είναι η στάση Κρωμνικού συνολικά σε 1 ώρα και 40 λεπτά και έχοντας διανύσει 5 χιλιόμετρα. Θα συνιστούσαμε, αν είστε αποφασισμένοι να φτάσετε στην στάση Κρωμνικού, να πάρετε πιο μπροστά τηλέφωνο τον Ο.Σ.Ε., για να μάθετε τα δρομολόγια των τρένων εκείνης της ημέρας και να είστε πιο σίγουροι για τη διάβαση των σιδηροδρομικών γραμμών.

     

      Όσον αφορά την επιστροφή, αυτή μπορεί να γίνει από το ίδιο μονοπάτι, από το οποίο ήρθατε, ή υπάρχει μια εναλλακτική λύση, να συνεννοηθείτε από πριν με κάποιο από τα γραφεία εναλλακτικού τουρισμού που κάνουν καταβάσεις στον Νέστο και να σας ενημερώσει σε ποιο σημείο θα σας περιμένει, για να κάνετε την κατάβαση του ποταμού μέχρι πίσω στη Γαλάνη με Kanoe-kayak.

      Ο συνδυασμός αυτός, πιστεύουμε ότι θα σας μείνει αξέχαστος και θα παραμιλάτε κάθε φορά που θα ακούτε για τον Νέστο Ποταμό.

ΧΜ ΧΜ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ Ή ΕΤΣΙ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ? ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ!!!