Μήκος διαδρομής: 3 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 2 ώρες.

Ανάβαση: 721 μέτρα. Κατάβαση: 1 μ.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.

       Όπως είναι γνωστό, η πόλη της Ξάνθης και γενικότερα ολόκληρος ο Νομός περιβάλλεται από ορεινούς όγκους με πολλές κορυφές, από τις οποίες οι περισσότερες θεωρούνται "αδικημένες", καθότι μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισαν να περπατιούνται. Μία από αυτές τις κορυφές είναι και η Μέλτη με υψόμ. 973 μ. (πιο γνωστή και ως Μισκίν Τε Πε).

       Σίγουρα η περιοχή μας και γενικότερα η Θράκη δεν χαρακτηρίζεται από ψηλές κορυφές. Μπορεί όμως κάποιος, που είναι πραγματικός "εραστής της Φύσης" και Φυσιολάτρης, να βρει διαδρομές και μονοπάτια που οδηγούν σε πραγματικούς Παραδείσους. Μια τέτοια Παραδεισένια διαδρομή, θα σας βοηθήσουμε να γνωρίσετε μέσα από αυτό εδώ το άρθρο. Μια διαδρομή που συνιστούμε ανεπιφύλακτα, σε ορειβατικούς συλλόγους αλλά και σε μεμονωμένους ορειβάτες, να την περπατήσουν, για να γνωρίσουν έτσι το μεγαλείο της Φύσης που απλόχερα έχει δοθεί από τον "Δημιουργό" στην περιοχή μας.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 2,6 χιλιόμετρα μονοπάτι και τα 400 μέτρα αγροτικός δρόμος. Υψομετρική κλίση (ανηφόρα) έχει 721 μέτρα και διάρκεια με πολύ χαλαρό περπάτημα να υπολογίζετε 2 ώρες περίπου. Γενικώς χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριου βαθμού δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά, εφηβικής όμως ηλικίας.

     ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

          Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

          Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 Ειδικότερα:

          Ξεκινάτε από την πόλη της Ξάνθης και ακολουθείτε τον δρόμο που σας οδηγεί στον οικισμό της Χρύσας. Στρίβετε δεξιά στον δρόμο αμέσως μετά την εκκλησία και φτάνετε στο Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, εκεί όπου τελειώνει και ο δρόμος. Από το κέντρο της πόλης είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Υπάρχει χώρος στάθμευσης (υψόμετρο 215) των αυτοκινήτων σας και αριστερά και δεξιά του δρόμου.

 

          Ακολουθείτε τον χωματόδρομο που υπάρχει αριστερά για 400 περίπου μέτρα, (οπότε θα δείτε να ξεκινάει η σηματοδότηση ενός μονοπατιού που κατεβαίνει σε μια χαράδρα). Πολύχρωμα πανάκια, κυρίως κίτρινα, πάνω σε δέντρα και θάμνους θα είναι τα φιλαράκια σας από δω και πέρα σε όλο το ανάπτυγμα της διαδρομής. Εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμα και με ομίχλη τα πανάκια φαίνονται από μακρυά.

 

 

          Μόλις περάσετε τη χαράδρα και αρχίσετε να ανεβαίνετε, θα δείτε διασταύρωση στο αριστερό σας χέρι, 15 λεπτά αφού ξεκινήσατε το περπάτημα και σε υψόμετρο 230 μέτρων. Τη διασταύρωση την υποδυκνείουν τα πανάκια. Αριστερά οδηγεί στην κορυφή Μέλτη, ενώ αν συνεχίσετε ευθεία, θα ακολουθήσετε το μονοπάτι του "Ρέματος της Χρύσας".

 

 

         Η πορεία από δω και πέρα είναι αργή και βασανιστική. Με αργό ρυθμό όχι μόνο για να ανέβετε ευχάριστα, αλλά και για να βλέπετε πίσω σας την πόλη της Ξάνθης, από ψηλά, αλλά και γειτονικές κορυφές δεξιά σας όπως η "Τρύφαινα" και η κορυφή Στ. Τσακίρης (γνωστή και ως Αυγό). Με αυτό το τέμπο, και με τα διαλείμματά σας, δεν θα χρειαστείτε πάνω από δυο ώρες, για να ανέβετε τα 721 υψομετρικά που απαιτούνται για να φτάσετε στην κορυφή "Μέλτη"σε υψόμετρο 973 μέτρων και να περπατήσετε 3 χιλιόμετρα από το σημείο που αφήσατε τα αυτοκίνητά σας. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε φτάσει εκεί από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου που υπάρχει πάνω στην κορυφή. Θαυμάστε τη θέα από εκεί επάνω, ξεκουραστείτε λίγο και πιείτε το καφεδάκι σας από ένα από τα πιο ωραία σημεία που προσφέρει η πόλη μας, Ξάνθη. Για την επιστροφή εννοείτε ότι σας προτείνουμε να γυρίσετε από την ίδια διαδρομή.

 

Ειδική Μνεία:

      Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, που έχουν κάνει το βουνό δεύτερο σπίτι τους. Χαίρεσαι να τους μιλάς και όταν τους συναντάς πάνω στο βουνό, ηρεμείς και απολαμβάνεις την διαδρομή, γιατί γνωρίζεις ότι ξέρουν το βουνό σπιθαμή προς σπιθαμή. Τρεις φίλοι, λοιπόν, ο Νάκης, ο Δημήτρης και ο Στάθης είναι υπεύθυνοι για την σηματοδότηση του μονοπατιού που μόλις περιγράψαμε. Έκαναν τη σηματοδότηση "Εγνατία". Ακόμη και σε ομίχλη, τα πανάκια που έχουν τοποθετήσει έχουν τέτοιο χρώμα, που φαίνονται από μακρυά. Εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε, γιατί έχουν αρχίσει και σηματοδοτούν μια περιοχή πολύ "σκοτεινή" από ορειβατικής απόψεως, τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδική Επισήμανση:

      Επειδή η ανάβαση μέχρι την κορυφή Μέλτη, γίνεται σε πετρώδες έδαφος, καλό θα ήταν τους μήνες Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο να την αποφεύγετε, λόγω του ότι θα συναντήσετε αρκετές οχιές. Αντίθετα τους υπόλοιπους μήνες του έτους, μπορείτε να βάλετε στο πρόγραμμά σας, την κατάκτηση και αυτών των κορυφών και σίγουρα θα σας ανοίξει η όρεξη και για τις υπόλοιπες του Νομού μας.

      Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.