Μήκος διαδρομής: 11 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 4 ώρες και 30 λεπτά.

Ανάβαση: 1.283 μέτρα.  Κατάβαση: 91 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.   

        Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να λέγεται, ότι η πόλη της Ξάνθης είναι η πόλη με τα χίλια χρώματα λόγω των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κατά περιόδους. Εμείς θα λέγαμε πάνω από όλα ότι είναι μια 'ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΗ" πόλη στην οποία ο καθένας από μας που ψάχνεται πραγματικά μπορεί να βρει και να του δοθεί η ευκαιρία να ακολουθήσει οποιοδήποτε χόμπυ ή άθλημα επιθυμεί. Είναι μια πόλη που συνδυάζει την θάλασσα με το Βουνό, το τρέξιμο με την Πεζοπορία, την ποδηλασία με την Ορειβασία. Για μας είναι η "Πόλη με τα Χίλια Μονοπάτια".

       Η συγκεκριμένη διαδρομή που προτείνουμε σε αυτήν εδώ την περιγραφή, είναι από τις πιο παλιές στον Νομό Ξάνθης. Στην δεκαετία του 1980 μέλη του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης την είχαν ανοίξει για να μπορούν να ανεβαίνουν στην πιο δύσκολη, εντυπωσιακή και ταυτόχρονα άκρως ορειβατική διαδρομή που παράλληλα ήταν και κοντά την πόλη της Ξάνθης. Ήταν, είναι και θα παραμείνει η πιο δύσκολη κορυφή του Νομού μας. Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν ανοιχτεί και άλλες διαδρομές.

Δείτε Εδώ και Εδώ τις εναλλακτικές διαδρομές που σας προτείνουμε για την κορυφή.

       Την χαρακτηρίζουμε ως μέτριου βαθμού δυσκολίας λόγω των πολλών χιλιομέτρων και υψομετρικών που απαιτούνται για να ανέβετε στην κορυφή και σίγουρα την προτείνουμε σε άτομα με προηγούμενη εμπειρία σε ορεινές και πεζοπορικές διασχίσεις και όχι σε άτομα που τώρα θέλουν να ξεκινήσουν ή έχουν ξεκινήσει σε μικρό βαθμό να ασχολούνται με το άθλημα της Πεζοπορίας - Ορειβασίας. Αν διαθέτετε όλα τα εφόδια που αναφέραμε λίγο πιο πάνω και είστε έτοιμοι λοιπόν πάρτε σακίδιο ρίξτε νερό, φρούτα και αδιάβροχο (γιατί τώρα τους καλοκαιρινούς μήνες οι μπόρες είναι ξαφνικές και ιδιαίτερα πάνω στο βουνό και δυνατές) και ξεκινάτε για την σημερινή σας περιπέτεια.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων όλα σε μονοπάτι με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 1.283 μέτρα. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και 30 λεπτά. Κατά μήκος του μονοπατιού υπάρχουν ταμπελάκια πάνω σε δέντρα και αργότερα κόκκινη μπογιά σε δέντρα και πέτρες ενώ σήμα από τηλεφωνικές εταιρείες υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

  Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc
    

      Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 Ειδικότερα:

       Ξεκινάτε από το parking της καφετέριας Ξανθίππη, υψόμετρο 160 μέτρα (Εικόνα 1) και αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας περπατάτε προς την πόλη για περίπου 50 μέτρα μέχρι που να συναντήσετε μια άσπρη βρύση και να δείτε τα πρώτα σημάδια της διαδρομής δεξιά μέσα στο δάσος (ταμπελάκια πάνω σε δέντρα) τα οποία σας υποδυκνείουν την διαδρομή μέχρι το γήπεδο - αλάνα από όπου ξεκινάει το κλασικό μονοπάτι για την ανάβαση στην κορυφή Στ. Τσακίρης. 

Εικόνα 1


        Αφού περπατήσετε 550 μέτρα (10 λεπτά περίπου) και σε υψόμετρο 240 μέτρων θα δείτε διασταύρωση και ταμπελάκια που σας υποδυκνείουν να προτιμήσετε ή την αριστερή ή την δεξιά διαδρομή (Εικόνα 2). Και οι δυο θα σας οδηγήσουν στον ίδιο σημείο (στο γήπεδο που λέγαμε νωρίτερα), απλά αν πάτε αριστερά βγαίνετε κατευθείαν εκεί ενώ αν στρίψετε δεξιά θα περάσετε από τα τείχη της Βυζαντινής Ξάνθειας και θα ομορφήνετε ακόμη πιο πολύ την ήδη ωραία διαδρομή που αποφασίσατε να περπατήσετε.

Εικόνα 2


       Μετά από 10 λεπτά περίπου και αφού διανύσετε άλλα 600 μέτρα σε υψόμετρο 250 μέτρων, φτάνετε στο γήπεδο - αλάνα για το οποίο έγινε λόγος νωρίτερα (Εικόνα 3) και από το οποίο ξεκινάει η κλασική διαδρομή για την κορυφή Στ. Τσακίρης (Αβγό) μέρος της οποίας θα χρειαστεί να περπατήσετε για να φτάσετε στο σημερινό σας στόχο - κορυφή που είναι αυτή του Φινέα.

Εικόνα 3


       Περπατήστε περίπου 10 λεπτά πάνω στο μονοπάτι για 450 μέτρα και βγαίνετε σε ένα πρώτο ξέφωτο σε υψόμετρο 325 μέτρα (Εικόνα 4) στο οποίο έχετε θέα 360 μοιρών και από το οποίο μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα της Ξάνθης και των υπόλοιπων βουνών που την περιτρυγυρίζουν.

Εικόνα 4

 
       Μετά από άλλα 450 μέτρα (περίπου 14 λεπτά αργότερα) το μονοπάτι σας οδηγεί σε ένα δεύτερο ξέφωτο (Εικόνα 5) σε υψόμετρο 420 μέτρων από το οποίο έχετε πανοραμική θέα και μέχρι και την κορυφή του όρους Άθως μπορείτε να δείτε από εκεί αν είστε τυχεροί και έχει καθαρή ατμόσφαιρα. Πάντως το μόνο σίγουρο έιναι ότι θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο διαφορετική φαίνεται η κορυφή Στ. Τσακίρης καθώς πλησιάζετε.

Εικόνα 5

 

      Συνεχίζετε το περπάτημα για άλλα 350 μέτρα πάνω στο κλασικό μονοπάτι οπότε φτάνετε στην μέση του περίπου, μετά από 8 λεπτά και σε υψόμετρο 465 μέτρων. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει διασταύρωση (Εικόνα 6)και οι ταμπελίτσες που υπάρχουν σας ενημερώνουν ότι αν συνεχίσετε ευθεία (αριστερά δηλαδή) φεύγετε για την κορυφή Στ. Τσακίρης ενώ αν στρίψετε δεξιά ακολουθείτε την διαδρομή για Μακάριο και Τσαλ. Όπως καταλάβατε ενημέρωση για την κορυφή Φινέας δεν υπάρχει, να γνωρίζετε όμως ότι είστε στον σωστό δρόμο.

Εικόνα 6

 

      Από τη διασταύρωση και μετά περπατάτε άλλο 1 χιλιόμετρο, σε περίπου 20 λεπτά και σε υψόμετρο 585 μέτρων το μονοπάτι κάνει μια στροφή αριστερή (κάτι σαν "μύτη" σκεφτείτε το) και αρχίζουν να φαίνονται από την απέναντι πλαγιά τα χωριά και το μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμού (Εικόνα 7).  

Εικόνα 7

 

       Σε εκείνο το σημείο να θυμάστε ότι δεν στρίβετε στην πλαγιά που υπάρχει αριστερά σας (η οποία σας οδηγεί στην κορυφή του Φινέα), αλλά συνεχίζετε ευθεία πάνω στο μονοπάτι (Εικόνα 8).

Εικόνα 8

       

       Στην συνέχεια ακολουθείτε το μονοπάτι για άλλο 1 χιλιόμετρο και 50 μέτρα περίπου και μετά από 17 λεπτά βρίσκεστε στον εγκατελειμένο οικισμό του Μακάριου σε υψόμετρο 625 μέτρων (Εικόνα 9).

Εικόνα 9

 

       Αφού διασχίσετε όλον τον οικισμό του Μακάριου το μονοπάτι συνεχίζει μέσα σε δάσος βελανιδιάς για άλλο 1 χιλιόμετρο και 850 μέτρα. Θα χρειαστείτε δηλαδή άλλα 30 λεπτά (μισή ώρα) για να φτάσετε σε αγροτικό δρόμο (σε υψόμετρο 585 μέτρων), τον οποίο αφού διασχίσετε και περάσετε απέναντί του θα διαπιστώσετε την ύπαρξη ποτίστρας. Η διαδρομή συνεχίζει στην πλαγιά που υπάρχει από την ποτίστρα και πάνω και στην ουσία ξεκινάει η καλή κόψη - τραβέρσα της διαδρομής μέχρι την κορυφή (Εικόνα 10).

Εικόνα 10

 

       Καθώς θα ανεβαίνετε την πλαγιά, θα αρχίστε να ξεχωρίζετε σιγά σιγά και την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσετε στην κορυφή (Εικόνα 11).

Εικόνα 11

 

       Ενώ αν γυρίσετε πίσω σας, θα μπορέσετε να θαυμάσετε τις κορυφές που βρίσκονται γύρω από την πόλη της Ξάνθης, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία (Εικόνα 12).

Εικόνα 12

 

       Μετά από άλλα 3 χιλιόμετρα αφού αφήσετε την ποτίστρα σε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά φτάνετε στον 1ο Λόφο που πρέπει να περάσετε προς την κορυφή. Βρίσκεστε σε υψόμετρο 1.075 μέτρων (Εικόνα 13).

Εικόνα 13

 

       Αν είστε τυχεροί εκεί πάνω, μέχρι και αγέλη άγριων αλόγων μπορείτε να συναντήσετε (Εικόνα 14).

Εικόνα 14

 

        Ενώ και από κει πάνω η θέα είναι φανταστική όσον αφορά τις γειτονικές κορυφές (Εικόνα 15).

Εικόνα 15

 

       Από εκεί για να φτάσετε στον δεύτερο λόφο θα χρειαστεί να περπατήσετε άλλο 1 χιλιόμετρο σε περίπου άλλα 30 λεπτά (μισή ώρα) και θα φτάσετε σε υψόμετρο 1.280 μέτρων (Εικόνα 16).

Εικόνα 16

 

       Σας απομένει η τελευταία ανηφόρα για να φτάσετε στην κορυφή. Τα τελευταία 650 μέτρα τα οποία θα χρειαστεί ένα τελευταίο μισάωρο για να τα ανέβετε και να φτάσετε στον πολυπόθητο στόχο σας που δεν έινα άλλος, από αυτόν της κατάκτησης της κορυφής του "Αγίου Γεωργίου" που είναι ευρέως γνωστή ως "Τσαλ" και βρίσκεται στο υψόμετρο των 1.402 μ. (Εικόνα 17).

Εικόνα 17

 

       Λίγο πριν φτάσετε θα γνωρίσετε και την περιβόητη "γκαρσονιέρα" την οποία σίγουρα θα επισκεφθείτε κατά την παραμονή σας στην κορυφή ότι εποχή και να πάτε, ότι καιρικές συνθήκες και να έχει (Εικόνα 18).

Εικόνα 18

 

       Μόλις φτάσετε στην κορυφή μπορείτε να διακρίνετε το "Μικρό Τσαλ" με τις κεραίες του που είναι η μόνη Α Σ Χ Η Μ Ι Α που μπορεί να σας προσφέρει η σημερινή διαδρομή (Εικόνα 19).

Εικόνα 19

 

       Γιατί όπου αλλού και να κοιτάξετε μόνο όμορφες εικόνες μπορεί να προσφέρει, είτε προς τα πομακοχώρια (Εικόνα 20).

Εικόνα 20

 

       Είτε προς την Ξάνθη (Εικόνα 21).

Εικόνα 21

 

       Τελειώνοντας την περιγραφή της σημερινής διαδρομής έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε μια σκέψη μας. Μένοντας στον οικισμό του Γέρακα που βρίσκεται στους πρόποδες αυτού εδώ του βουνού, και βλέποντας το σε καθημερινή βάση (το πρώτο πράγμα το πρωί και το τελευταίο πριν κοιμηθούμε το βράδυ) έχει αρχίσει να αποτελεί για την οικογένειά μας το "Μικρό Everest"(τουλάχιστον τα παιδιά μας, έτσι το αποκαλούν). Το να περιγράψουμε τις διαδρομές τις οποίες μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να καταφέρει να ανέβει στην κορυφή του ήταν για μας το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε, μια μικρή επιβράβευση που μας αφήνει και το "παίρνουμε μάτι" κάθε μέρα ή που μας αφήνει και το ανεβαίνουμε όποτε το σχεδιάζουμε χωρίς προβήματα (Εικόνα 22).

Εικόνα 22

 

       Χρειαστήκατε λοιπόν 4 ώρες και 30 λεπτά με πολύ χαλαρό περπάτημα και 11 χιλιόμετρα, για να απολαύσετε αυτήν την καταπληκτική διαδρομή η οποία όμως πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι λίγο κουραστική λόγω των πολλών χιλιομέτρων που πρέπει να διανύσετε. Για την επιστροφή σας, προτείνουμε ανεπιφύλακτα να ακολουθήσετε πάλι την ίδια δυστυχώς, διαδρομή γιατί από όλες όσες υπάρχουν είναι η πιο βατή και θα κατέβετε ξεκούραστα πίσω στα αυτοκίνητά σας και στην προσωπική σας ζωή. Από οπουδήποτε αλλού και να αποφασίσετε να κατέβετε θα έχετε πρόβλημα την επόμενη μέρα σε πόδια και γόνατα (να μου το θυμηθείτε). Η μόνη εναλλακτική που υπάρχει και που μορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι αυτή του αγροτικού δρόμου που υπάρχει από την πίσω πλευρά του βουνού και που κατασκευάστηκε για να ανέβουν οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας αλλά είναι 16 χιλιόμετρα και θα σας βγάλει στην διασταύρωση για τον οικισμό του Λυκοδρομίου, στην μέση του πουθενά δηλαδή αν κεφτείτε ότι θα χρειαστεί να περπατήσετε και άλλα 18 περίπου χιλιόμετρα για να φτάσετε στην πόλη της Ξάνθης. Πιο κάτω σας δίνουμε την δυνατότητα να κάνετε αποθήκευση και τον αγροτικό δρόμο. Δώστε προσοχή στις πληροφορίες που υπάρχουν στα σχόλια της διαδρομής στο προφίλ μας στην σελίδα του wikiloc για τις διασταυρώσεις και χρησιμοποιήστε τον μόνο σε περίπτωση ανάγκης.

Αγροτικός Δρόμος για κορυφή "Άγιος Γεώργιος" (Τσαλ)...

Powered by Wikiloc

 

       Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, την Πέμπτη 5 Μαίου 2016 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.