Μήκος διαδρομής: 3,7 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Ανάβαση: 610 μέτρα.  Κατάβαση: 17 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Μέτριου βαθμού δυσκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας, σε οικογένειες και σε παιδιά άνω των 15.

Περίοδος: Όλες τις εποχές του έτους. 

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε.   

        Συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια να λέγεται, ότι η πόλη της Ξάνθης είναι η πόλη με τα χίλια χρώματα λόγω των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κατά περιόδους. Εμείς θα λέγαμε πάνω από όλα ότι είναι μια 'ΕΥΛΟΓΗΜΈΝΗ" πόλη στην οποία ο καθένας από μας που ψάχνεται πραγματικά μπορεί να βρει και να του δοθεί η ευκαιρία να ακολουθήσει οποιοδήποτε χόμπυ ή άθλημα επιθυμεί. Είναι μια πόλη που συνδυάζει την θάλασσα με το Βουνό, το τρέξιμο με την Πεζοπορία, την ποδηλασία με την Ορειβασία. Για μας είναι η "Πόλη με τα Χίλια Μονοπάτια".

       Ζούμε σε μια πόλη, στην οποία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει από το κέντρο της πόλης με τα πόδια, χωρίς να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο και μετά από 3 χιλιόμετρα και 700 μέτρα να πατήσει κορυφή, ή αν θέλει ακολουθώντας άλλα μονοπάτια να χαθεί στα δάση και τις κορφές και να περπατάει μέρες ολόκληρες. Σήμερα θα κάνουμε αυτήν ακριβώς την περιγραφή. Ετοιμαστείτε για λίγη δράση - προπόνηση πάρτε μικρό σακιδιάκι (τώρα που καλοκαιριάζει) και φύγαμε. Πάμε για κορυφή.      

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων και 700 μέτρων και πιο συγκεκριμένα 830 μέτρων καλντεριμιού, 370 μέτρων τσιμεντένιου δρόμου με λίγη άσφαλτο, 200 μέτρων χωματόδρομου και 2 χιλιομέτρων και 300 μέτρων μονοπατιού με υψομετρική κλίση (ανηφόρα) 610 μέτρα. Η διάρκειά της είναι 1 ώρα και 30 λεπτά. Κατά μήκος του μονοπατιού δεν υπάρχει καθόλου σήμανση οπότε καλό είναι πριν αποφασίσετε να την κάνετε να την έχετε αποθηκεύσει πιο μπροστά στο κινητό ή στο φορητό gps σας, ενώ σήμα από τηλεφωνικές εταιρείες υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή μέτριας δυσκολίας και μπορεί να πραγματοποιηθεί και από παιδιά ηλικίας άνω των 15 ετών.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

      Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc
    

      Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 Ειδικότερα:

       Ξεκινάτε από το Δημαρχείο σε υψόμετρο 80 μέτρων που βρίσκετε στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης και ανεβαίνετε από την Μ. Βόγδου δηλαδή από την αριστερή πλευρά του Δημαρχείου (έτσι όπως το βλέπετε). 

 

       Πάνω στην Μ. Βόγδου περπατάτε περίπου 200 μέτρα και φτάνετε σε φανάρι, το οποίο βέβαια τώρα δεν λειτουργεί αλλά είναι αρκετό για να σας θυμίσει ότι πρέπει να στρίψετε δεξιά στην Βενιζέλου και να ακολουθήσετε πορεία ανάποδη με αυτή των αυτοκινήτων.

 

      Μετά από 120 μέτρα στρίβετε στην πρώτη διασταύρωση που θα συναντήσετε στο αριστερό σας χέρι και ακολουθείτε την ΙΧ Μεραρχίας μέχρι που να σας βγάλει στην παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Δράμας. Μόλις στρίψετε στην ΙΧ Μεραρχίας έχετε και μια πρώτη θέα της κορυφής στην οποία μετά από λίγη ώρα θα φτάσετε.

 

      Περπατήστε 510 μέτρα επί της Ι.Χ. Μεραρχίας η οποία θα σας οδηγήσει στην παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Δράμας και διασχίστε τον δρόμο. Θα δείτε πεύκα να πηγαίνουν κατά μήκος ενός κτηρίου που είναι το στρατοδικείο Ξάνθης.

 

       Αρχίζετε να ανεβαίνετε την ανηφοριά πηγαίνοντας παράλληλα με το συρματόπλεγμα και αφού περάσετε ένα συγκρότημα κτηρίων που αποτελούν το 3ο Λύκειο Ξάνθης φτάνετε σε σημείο στο οποίο η άσφαλτος συνεχίζει αριστερά σας κάνοντας στροφή, ενώ δεξιά σας βλέπετε να ξεκινάει μονοπάτι. Βουνίσιοι δεν δηλώνετε? Ακολουθήστε το λοιπόν. Έχετε περπατήσει άλλα 370 μέτρα.

 

      Περπατάτε πάνω στο μονοπάτι περίπου 300 μέτρα και σας βγάζει σε χωματόδρομο. Στρίβετε αριστερά και ακολουθείτε τον χωματόδρομο για άλλα 200 μέτρα οπότε και καταλήγει σε αδιέξοδο, αλλά από εκείνο το σημείο ξεκινάει επιτέλους το μονοπάτι για την κορυφή. Μέχρι εδώ λοιπόν έχετε περπατήσει 1 χιλιόμετρο και 700 μέτρα σε 30 λεπτά και από το υψόμετρο των 80 μέτρων (πλατεία) έχετε φτάσει στα 220. Από δω και πέρα προσοχή. Ξεκινάει μονοπάτι με δυνατή κλίση αλλά και ωραία θέα της πόλης. Συνεχίζετε λοιπόν πάνω στο μονοπάτι για άλλα 250 μέτρα, περίπου 10 λεπτά και φτάνετε σε υψόμετρο 280 μέτρων και σε σημείο που κάποτε υπήρχε ξύλινο παρατηρητήριο το οποίο το χρησιμοποιούσαν οι δασοπυροσβέστες για να εποπτεύουν την περιοχή για τυχόν πυρκαγιές. Σήμερα όμως αυτό το παρατηρητήριο δεν υπάρχει αλλά στην θέση του υπάρχει αυτό....

 

      Απο κει και πάνω η πορεία συνεχίζεται όλο ευθεία μέχρι που να φτάσετε σε μικρό δασάκι. Δεν το διασχίζετε αλλά πηγαίνετε παράλληλα με αυτό από την έξω μεριά του και το οποίο θα σας οδηγήσει στο ανώτερο σημείο του 1ου δασωμένου λόφου έτσι όπως φαίνεται από μακρυά (από την πόλη της Ξάνθης).

 

       Έχετε περπατήσει άλλα 750 μέτρα, σε 15 λεπτά και βρίσκεστε στο ανώτερο σημείο του 1ου λόφου, σε υψόμετρο 430 μέτρων το οποίο σας το υποδεικνύουν μια σειρά από βράχια.

 

     Στην συνέχεια κατεβαίνετε λίγο υψομετρικά και 5 λεπτά αργότερα και αφού έχετε περπατήσει άλλα 350 μέτρα φτάνετε στην βάση του "Λαιμού" σε υψόμετρο 415 μέτρων. Από αυτό το σημείο αν κοιτάξετε την κορυφή θα δείτε πόσο διαφορετική φαίνεται.

 

       Από δω και πέρα ξεκινάει η κουραστική ανάβαση. Σε περίπου 30 λεπτά θα ανέβετε 250 υψομετρικά και θα περπατήσετε τα τελευταία 650 μέτρα. Η κούραση την ώρα που θα ανεβαίνετε μπορεί να είναι έντονη αλλά η αποζημίωση που προσφέρει η κορυφή, μεγάλη. Κάτω από την ΓαλανόΛευκη για την οποία όλοι μας αισθανόμαστε υπερήφανοι τα πάντα μοιάζουν μικρά και μεγάλα, σημαντικά και ασήμαντα ταυτόχρονα. Πρέπει να το δοκιμάσετε μια φορά και να ανέβετε στην κορυφή για να αισθανθείτε και εσείς αυτό που σας λέμε.

 

Χρειαστήκατε λοιπόν 1 ώρα και 30 λεπτά με πολύ χαλαρό περπάτημα, για να απολαύσετε την πόλη της Ξάνθης από μεγάλο υψόμετρο. Να έχετε οπωσδήποτε τα υλικά σας για καφέ, γιατί ο καφές εκειί επάνω είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΩΡΑΙΟΣ

Ιστορία: Για όλους εσάς που θέλετε να μάθετε για ποιον λόγο η κορυφή πήρε το όνομα Στ. Τσακίρης, να σας ενημερώσουμε ότι ο συγκεκριμένος συμπολίτης μας ήταν ο καλύτερος ορειβάτης στην δεκαετία του 1980 και στις αρχές του 90, κατακτώντας πολλές κορυφές στο εξωτερικό. Δυστυχώς όμως σε μια αποστολή στις Άνδεις δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή στο camp "Berlin" σε υψόμετρο 5.900 μέτρα. 

 

Η Ώρα της επιστροφής:

       Σε καμιά περίπτωση δε σας προτείνουμε να κατέβετε από την ίδια διαδρομή από την οποία ανεβήκατε. Γνωρίζουμε ότι αν ακολουθήσετε την συγκεκριμένη διαδρομή η κούραση που θα έχετε θα είναι μεγάλη. Γι αυτόν τον λόγο προτείνουμε να επιστρέψετε από την κλασική διαδρομή, το κλασικό μονοπάτι που μπορεί να σας οδηγήσει ξεκούραστα πίσω στο σημείο από όπου ξεκινήσατε. Συνολικό μήκος της διαδρομής της επιστροφής είναι άλλα 3 χιλιόμετρα και 700 μέτρα. Το κλασικό μονοπάτι σας οδηγεί από την κορυφή (664 υψόμετρο) σε μια αλάνα που είναι γνωστή ως γήπεδο, σε υψόμετρο 250 μέτρων. Θα χρειαστεί να περπατήσετε 2 χιλιόμετρα και 600 μέτρα σε περίπου 40 λεπτά. Από την αλάνα ακολουθείτε διαδρομή που ξεκινάει από την αριστερή πλευρά στο μέσον της περίπου και η οποία περνάει μέσα από τα τείχη της Βυζαντινής Ξάνθειας και μετά από 1 χιλιόμετρο και 100 μέτρα και περίπου 20 λεπτά σας οδηγεί στο πάρκινγκ της καφετέριας "Ξανθίππη" και "Αλεξάνδρας". Από το σημείο αυτό και μετά, μπορείτε να ειδοποιήσετε κάποιον γνωστό σας ή κάποιο ταξί να έρθει να σας κατεβάσει στην πόλη ή μπορείτε να συνεχίσετε και με τα πόδια μέσω της Παλιάς Πόλης και να ξαναβγείτε στην πλατεία. Ένα καφεδάκι ή μια παγωμένη μπυρίτσα με θέα την Ξάνθη, σε μια από τις δύο αυτές καφετέριες θα ήταν το καλύτερο τελείωμα της σημερινής σας περιπέτειας.

       Δείτε εδώ την διαδρομή:

Powered by Wikiloc

 

     Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, το Σάββατο 7 Μαίου 2016 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.