Μήκος διαδρομής: 15,5 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 7 ώρες.

Ανάβαση: 1.062 μέτρα.  Κατάβαση: 1.240 μ.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Κυκλική - Μεγάλου βαθμού δυσκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο.

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω αφορούν κυκλική διαδρομή.

       Μια κυκλική διαδρομή που είναι χαρακτηρισμένη ως το "Βάπτισμα του Πυρρός στο χώρο της Ορειβασίας", πεζοπόρων - ορειβατών που είναι ακόμη στα πρώτα τους βήματα, λόγω της μεγάλης κλίσης της μέχρι την κορυφή. Είναι ένα δώρο από έναν άνθρωπο που αφιέρωσε την ζωή του στα βουνά και μας έχει αφήσει παρακαταθήκη πολλές διαδρομές μέσα στα βουνά όλης της χώρας. Ο κ. Σουμάδης Νίκος έχει "Σουμαδέψει" το μεγαλύτερο μέρος των βουνών του νομού μας αλλά και άλλων σε όλη την έκταση της χώρας μας. Σε μας μένει να σταθούμε άξιοι συνεχιστές του και τουλάχιστον θα πρέπει να διατηρήσουμε και να αναδείξουμε τις διαδρομές που μας έχει χαρίσει. Την συγκεκριμένη διαδρομή, μετά από πρόταση συμπολιτών μας, μπορούμε να την ονομάσουμε "Κόψη Νίκου Σουμάδη" ως μία μικρή αναγνώριση του έργου που έχει προσφέρει στον χώρο της ορειβασίας. Η συγκεκριμένη διαδρομή λοιπόν ξεκινάει από τον ορεινό οικισμό του Γέρακα, ανεβαίνει στην κορυφή του Άγιου Γεωργίου που είναι πιο γνωστή με το όνομα Τσαλ και μέσω του ορεινού οικισμού του Πιλήματος καταλήγει ξανά στον Γέρακα.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή 15 χιλιομέτρων και 500 μέτρων, εκ των οποίων τα 2 χιλιόμετρα και 700 είναι χωματόδρομος, 1 χιλιόμετρο και 460 μέτρα άσφαλτος (είναι ο δρόμος που διασχίζει τα χωριά) και τα υπόλοιπα 11 χιλιόμετρα και 340 μέτρα μονοπάτι. Η διάρκειά της είναι 7 ώρες περίπου. Η σήμανση αποτελείται από πορτοκαλί πανάκια και κόκκινα σημάδια πάνω σε δέντρα και πέτρες. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην μεγάλη κλίση που έχει η διαδρομή καθώς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νερό παρά μόνο σε ένα σημείο καμιά ωρίτσα πριν φτάσετε στον ορεινό οικισμό του Πιλήματος. Σήμα για τηλεφωνική επικοινωνία υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή δύσκολη και πρέπει να πραγματοποιείται από άτομα που έχουν πείρα στην ορεινή πεζοπορία.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

      Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

      Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω.

Ειδικότερα:

      Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε την παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Δράμας (ακολουθείτε δηλαδή τον δρόμο για Σταυρούπολη). Στα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης (Ο.Τ.Ε.) θα δείτε στο αριστερό σας χέρι διασταύρωση που οδηγεί στον ορεινό οικισμό του Γέρακα. Στρίβετε και μετά από 1 χιλιόμετρo και 800 μέτρα και αφού έχετε διασχίσει όλο το χωριό φτάνετε στα τελευταία σπίτια σε υψόμετρο 365 μέτρων, σημείο όπου αφήνετε το αυτοκίνητό σας για να ξεκινήσετε το περπάτημα... Είστε σίγουροι??

   

      Έχετε μια τελευταία ευκαιρία να το ξανασκεφτείτε. Σε 3 χιλιόμετρα και 880 μέτρα θα ανέβετε 1.062 υψομετρικά...μιλάμε για ταλαιπωρία έτσι? Δεν πειράζει όμως...κατεβείτε από το αυτοκίνητο και μην το σκέφτεστε καθόλου. Κάθε βήμα αυτής της διαδρομής αξίζει τον ιδρώτα που θα ρίξετε...Δείτε το σαν εμπειρία. Ας μην αναφέρουμε και το τσίπουρο που θα πιείτε μετά. Μέχρι και τα γράδα του θα υπολογίσετε ένα ένα. Σας πείσαμε μάλλον γιατί βλέπουμε ότι κατεβαίνετε από το αυτοκίνητο. Είστε έτοιμοι; Βαθιά ανάσα και ξεκινάτε... όχι ευχαριστούμε, εμείς δε θα έρθουμε, θα σας βλέπουμε από κάτω με τα κιάλια!!!

      

      Τα πρώτα 300 μέτρα γίνονται πάνω σε παλιό χωματόδρομο ο οποίος σχεδόν έχει κλείσει και φαίνεται σαν μονοπάτι. Θα φτάσετε μετά από 10 λεπτά περίπου σε σημείο διασταύρωσης μονοπατιών σε υψόμετρο 415 μέτρων και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η αριστερή διαδρομή καταλήγει πάλι στον Γέρακα, ευθεία φεύγει για τον οικισμό του Πιλήματος ενώ δεξιά είναι η διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσετε και θα το καταλάβετε από τα πορτοκαλί πανάκια που ξεκινούν από αυτό το σημείο και είναι κρεμασμένα πάνω σε δέντρα.

      

      Περπατάτε μέσα σε δάσος βελανιδιάς ανέμελοι και νομίζετε ότι τελικά είναι ωραία η διαδρομή και ότι αν συνεχίσει έτσι, δεν είναι και τίποτα το δύσκολο και ότι τελικά θα τα καταφέρετε. Μπριτς!!! Ξαφνικά βλέπετε από μακριά να έρχεται ένας βράχος κατά πάνω σας ή τουλάχιστον εκεί σας οδηγούν τα σημάδια. Επάνω του χωρίς να υπάρχει διαφυγή αριστερά ή δεξιά. Είναι σαν να τον έχουν φυτέψει εκεί και τα σημάδια σας δείχνουν ότι πρέπει να τον ανέβετε. Άντε βοήθειά σας...Τέρμα οι διάλογοι, τέρμα τα αστεία... Αρχίστε τις σκέψεις για το τσίπουρο που λέγαμε νωρίτερα και να θυμάστε ότι κάθε βήμα που κάνετε σας φέρνει πιο κοντά στην πραγματοποίηση της πρώτης σας Α Ν Τ Ρ Ι Κ Η Σ  Δ Ι Α Δ Ρ Ο Μ Η Σ. Να το θυμάστε αυτό που σας γράψαμε μόλις τώρα.

     

      Κάθε βήμα που θα κάνετε από δω και πέρα, λόγω της μεγάλης κλίσης, θα είναι σαν να ανεβαίνετε υψομετρικά το λιγότερο ένα μέτρο. Όσο πιο πολύ ανεβαίνετε τόσο πιο ωραία και η θέα. Είναι σαν να είσαστε σε αεροπλάνο.

    

      Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το έργο της Φύσης. Για να προστατέψει όλα τα είδη φυτών, τα δίνει την ευκαιρία να παρατηρούν από μακριά και ψηλά, τον άθλιο κόσμο που δημιουργήσαμε εμείς τα "ανώτερα πλάσματα", προστατεύοντας τα συγχρόνως και από τις καιρικές συνθήκες. Τέτοιες ανεμώνες "ντυμένες" νομίζω ότι σπάνια μπορεί κάποιος να παρατηρήσει.

     

      Για την επόμενη ώρα το μόνο που θα σας απασχολεί θα είναι η κλίση. Περπατάτε σε μια διαδρομή η οποία είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη από τον Νίκο τον Σουμάδη με κόκκινη μπογιά σε δέντρα και πέτρες, ενώ πάνω στα κλαδιά υπάρχουν πορτοκαλί πανάκια τα οποία εδώ και λίγους μήνες (Ιανουάριος του 2016) έχουν τοποθετηθεί από τον Δημοσθένη Αθανασιάδη και την παρέα του.

     

      Μετά από 2 χιλιόμετρα σε υψόμετρο 890 μέτρων από το σημείο που αφήσατε τα αυτοκίνητα και περίπου 1/1,5 (μιάμιση) ώρα αργότερα βγαίνετε από το δασωμένο μέρος της διαδρομής. Έχετε επιτέλους ορίζοντα καθαρό μπροστά σας αλλά τι βλέπετε? Βλέπετε αυτό που σας περιμένει να το ανέβετε. Μια τελευταία κόψη ίσως και την πιο δύσκολη που παλιά την ονομάζαμε το "Μικρό Matterhorn". Σας κλείνει το μάτι και σας προκαλεί να κάνετε μια τελευταία υπέρβαση.

     

      Θα χρειαστείτε περίπου ένα 20λεπτο για να ξεπεράσετε και αυτό το εμπόδιο...και από δω και πέρα σας έχουμε τα καλά νέα. Η κορυφή στο βάθος είναι τα καλά νέα...αυτή την φορά πλησιάζει η κορυφή σε σας και τα χαμόγελα αρχίζουν να σπάνε τα σφιγμένα χείλη που είχατε μέχρι τώρα από την προσπάθεια.

     

      Όταν έχετε τέτοια θέα ευχάριστη μπροστά σας αρχίζετε και βλέπετε ότι υπάρχει και άλλου είδος ζωής σε αυτόν τον "πλανήτη".

     

      Από την στιγμή που ανεβήκατε και το "μικρό Matterhorn" υπολογίστε περίπου άλλα 60 - 70 λεπτά για την κορυφή η οποία ναι μεν μπορεί να φαίνεται αλλά μέχρι να φτάσετε θα σας βγάλει τα λάδια. Κάτι βέβαια που θα ξεπεράσετε πολύ εύκολα μόλις αγγίξετε το ανεμοδαρμένο ορόσημό της σε υψόμετρο 1.402 μέτρων.

     

      Κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσετε με τίποτα είναι ο αέρας που επικρατεί στην κορυφή και όσο πιο χειμωνιάτικος είναι ο μήνας που ανεβαίνετε τόσο πιο έντονο το κρύο και η παγωνιά εκεί ψηλά στην κορυφή. Ούτε καν τα έντομα μπορούν να το αποφύγουν και "μαζεύονται για να ζεσταθούν".

     

      Λίγο πιο κάτω από την κορυφή βρίσκεται η λεγόμενη γκαρσονιέρα η οποία μπορεί να σας προστατέψει από τις ριπές του αέρα και σας δίνει την ευκαιρία να αλλάξετε ρούχα και να πιείτε ένα γρήγορο καφεδάκι ή να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας τρώγοντας τα απαραίτητα που έχετε κουβαλήσει μαζί σας.

     

      Αφού έχετε πάρει τις ανάσες σας λοιπόν και έχετε ξεκουραστεί, αρχίστε σιγά σιγά να ετοιμάζεστε για την συνέχεια στην σημερινή σας περιπέτεια. Η διαδρομή της επιστροφής (ξεκινάει από την "γκαρσονιέρα" ευθεία κάτω) είναι καλά σηματοδοτημένη από κόκκινα σημάδια σε πέτρες και σε πουρνάρια.

     

      Για την επόμενη μιάμιση ώρα η διαδρομή είναι κατηφορική με μεγάλη κλίση και σε πετρώδες τερέν. Κατεβαίνετε στα 590 μέτρα και αφού έχετε περπατήσει 4 χιλιόμετρα και 720 μέτρα. Θα συναντήσετε αγροτικό δρόμο, ο οποίος έρχεται από τον οικισμό του Πιλήματος και καταλήγει σε ένα μαντρί στον οικισμό του Μακάριου (Μάκακλαρ). Στην διασταύρωση θα συναντήσετε και την μόνη ποτίστρα της διαδρομής με τρεχούμενο νερό. Στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε το περπάτημα πάνω στον αγροτικό δρόμο.

     

      Συνεχίζετε το περπάτημα πάνω στον αγροτικό δρόμο για άλλα 3 χιλιόμετρα και 100 μέτρα σε περίπου 50 λεπτά και βρίσκεστε στον οικισμό του Πιλήματος, σε υψόμετρο 315 μέτρων. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής το έχετε πραγματοποιήσει. Έτσι λοιπόν συστήνουμε μια μικρή στάση στην ταβέρνα του χωριού με την ονομασία Ταβέρνα "Το Πίλημα" (τηλέφωνο 25410 24242) είτε για να πιείτε ένα καφεδάκι ή ένα χυμό ή ακόμη κι αν θέλετε να τερματίσετε την πορεία σας και να ξεκουραστείτε τρώγοντας και απολαμβάνοντας την κουζίνα του μαγαζιού που είναι πραγματικά πολύ ωραία.

     

      Για όλους τους υπόλοιπους όμως, που θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους συνεχίζουμε την περιγραφή της διαδρομής η οποία έχει ως εξής: Ακριβώς έξω από την ταβέρνα συνεχίζει ο δρόμος του χωριού τον οποίο και ακολουθείτε μέχρι που να φτάσετε στα τελευταία και πιο ψηλά σπίτια του, δηλαδή για άλλο 1 χιλιόμετρο και 60 μέτρα. Θα φτάσετε σε περιφραγμένο οικόπεδο δεξιά σας σε υψόμετρο 400 μέτρων ενώ ο αγροτικός δρόμος που περπατούσατε στρίβει αριστερά. Δεν στρίβετε αλλά συνεχίζετε ευθεία στην ρεματιά μέσα και λίγο λοξός αριστερά.

     

      Από δω ξεκινάει το μονοπάτι που θα σας οδηγήσει πίσω στον οικισμό του Γέρακα, κάτι που θα γίνει ύστερα από 1 χιλιόμετρο και 480 μέτρα τα οποία θα κάνετε σε 25 λεπτά. Είναι ένα πανέμορφο μονοπάτι το οποίο προτείνουμε, αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι του να περπατηθεί και από οικογένειες με παιδιά λόγω της εύκολης πρόσβασης του αλλά και της έλλειψης τεχνικών δυσκολιών. Θα ξαναβγείτε στην αρχική διασταύρωση από την οποία είχε αρχίσει η άνοδος για το βουνό. Θα σας είναι γνώριμη δηλαδή αλλά αυτή τη φορά θα στρίψετε κάτω, πάλι δεξιά (μέσα στα δέντρα) για να φτάσετε στα αυτοκίνητά σας.

     

      Μετά από 5 λεπτά έχετε φτάσει στον τερματισμό της σημερινής σας περιπέτειας. Είναι δύσκολο να καταλάβετε και να κατανοήσετε αμέσως το μέγεθος και την δυσκολία της πρώτης σας "αντρικής διαδρομής" που μόλις περπατήσατε. 15,5 χιλιόμετρα σε 7 ώρες με 1.062 υψομετρικής διαφοράς δεν γίνονται και κάθε μέρα, δεν γίνονται και από τον καθένα. Οπότε μια μικρή παραβίαση των διατροφικών σας συνηθειών (πιείτε και ένα τσιπουράκι παραπάνω σήμερα), νομίζουμε ότι επιβάλλεται και πρέπει να γίνει.

- Γενικά για την διαδρομή:

      Το πετρώδες πεδίο στο οποίο πρέπει να περπατάτε καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μπορεί να κρύβει φίδια τα οποία μπορείτε να δείτε από μακριά ή και από κοντά. Η παρουσία αυτών των ερπετών μπορεί να χαρακτηρίσει την διαδρομή ως επικίνδυνη για τους καλοκαιρινούς μήνες και γι' αυτόν τον λόγο προτείνουμε να γίνεται από Οκτώβριο μέχρι Μάιο. Επίσης και η έλλειψη πηγών, με τρεχούμενο πόσιμο νερό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της διαδρομής.

      Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο email μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας.