Μήκος διαδρομής: 18,5 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 7 ώρες και 20 λεπτά.

Ανάβαση: 1.077 μέτρα.  Κατάβαση: 1.324 μ.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Διάσχιση - Μεγάλου Βαθμού δυσκολίας.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο.

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω, έχουν χαρακτηριστικά διάσχισης.

      

       Μια διαδρομή - διάσχιση μέσω της πιο δύσκολης κορυφής που υπάρχει στον Ν. Ξάνθης. Η διαδρομή ξεκινάει από τον ορεινό οικισμό του Λυκοδρομίου και μέσω της κορυφής του Άγιου Γεωργίου που είναι πιο γνωστή με το όνομα Τσαλ καταλήγει λίγο πιο έξω από την πόλη της Ξάνθης στο πάρκινγκ του εστιατορίου - καφετέριας "Ξανθίππη".

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή 18 χιλιομέτρων και 500 μέτρων, εκ των οποίων τα 2 χιλιόμετρα είναι χωματόδρομος και τα υπόλοιπα 16 χιλιόμετρα και 500 μέτρα μονοπάτι. Η διάρκειά της, είναι 7 ώρες περίπου. Η σήμανση στην αρχή ξεκινάει με πορτοκαλί πανάκια και κόκκινα σημάδια πάνω στα δέντρα. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην μεγάλη κλίση που έχει η διαδρομή καθώς και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει νερό παρά μόνο σε ένα σημείο καμιά ωρίτσα πριν φτάσετε στον προορισμό σας. Σήμα για τηλεφωνική επικοινωνία υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή δύσκολη και πρέπει να πραγματοποιείτε από άτομα που έχουν πείρα στην ορεινή πεζοπορία.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

      Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

 

      Κάνετε κλικ στην λέξη wikiloc στην επάνω δεξιά γωνία του πιο πάνω χάρτη για να μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής έχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650T της G a r m i n

 

Ειδικότερα:

      Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε την παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Δράμας (ακολουθείτε δηλαδή τον δρόμο για Σταυρούπολη). Στα 15 χιλιόμετρα και λίγο πριν φτάσετε στην πρώτη διασταύρωση για τον οικισμό του Λυκοδρομίου θα δείτε στο αριστερό σας χέρι διασταύρωση με αγροτικό δρόμο σε υψόμετρο 370 μέτρων. Στρίβετε και αφήνετε το αυτοκίνητό σας ή κατεβαίνετε από το λεωφορείο αν είστε με σύλλογο. Ετοιμάζετε τα πράγματά σας για τη σημερινή περιπέτεια. Είστε έτοιμοι; Ξεκινάτε!!!

 

       Εναλλακτικά αν θα θέλατε να διανυκτερεύσετε κάπου κοντά στην διαδρομή έτσι ώστε να ξεκινήσετε ξεκούραστοι την άλλη μέρα και μάλιστα πρωί πρωί, θα σας προτείναμε τον ξενώνα "Τζιβαέρι" μέσα στον οικισμό του Λυκοδρομίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ενότητα "Διαμονή".

 

       Είστε λοιπόν έτοιμοι και ξεκινάτε το περπάτημά σας. Έχετε την ευκαιρία να κάνετε ένα μικρό ζέσταμα καθότι τα 2 πρώτα χιλιόμετρα γίνονται πάνω στον ίδιο αγροτικό δρόμο στον οποίο αφήσατε το μεταφορικό σας μέσο. Ύστερα από 25 λεπτά περπατήματος λοιπόν φτάνετε σε ένα σημείο στο οποίο θα διαπιστώσετε ότι και δεξιά και αριστερά του δρόμου υπάρχουν δυο πορτοκαλί πανάκια κρεμασμένα σε κλαδιά δέντρων. Αν κοιτάξτε λίγο προσεκτικά θα διαπιστώσετε ότι στην πλαγιά (που βρίσκετε στο αριστερό σας χέρι) ξεκινάει μονοπάτι το οποίο και πρέπει να ακολουθήσετε. Είστε σε υψόμετρο 500 μέτρων.

 

       Κάθε βήμα που θα κάνετε από δω και πέρα, λόγω της μεγάλης κλίσης, θα είναι σαν να ανεβαίνετε υψομετρικά το λιγότερο ένα μέτρο. Όσο πιο πολύ ανεβένετε τόσο πιο ωραία και η θέα. Θα είναι σαν να είσαστε σε αεροπλάνο.

      

       Για την επόμενη ώρα το μόνο που θα σας απασχολεί θα είναι η κλίση. Περπατάτε σε μια διαδρομή η οποία είναι πολύ καλά σηματοδοτημένη από τον Νίκο τον Σουμάδη με κόκκινη μπογιά σε δέντρα και πέτρες, ενώ πάνω στα κλαδιά υπάρχουν πορτοκαλί πανάκια τα οποία εδώ και λίγες μέρες (Δεκέμβριος του 2015) έχουν τοποθετηθεί από τον Δημοσθένη Αθανασιάδη και την παρέα του. Σε κάποια στιγμή και αφού έχετε περπατήσει 2 περίπου χιλιόμετρα (σε υψόμετρο 850 μέτρων) θα φτάσετε σε ένα σημείο στο οποίο τελειώνουν τα σημάδια και τα πανάκια (προς το παρών) και θα πρέπει να συνεχίσετε αριστερά σας, πάνω στην κορυφογραμμή.

 

       Μετά από 1 χιλιόμετρο σε υψόμετρο 1.145 μέτρων φτάνετε σε μια κορυφή με την ονομασία "Γαλήνη". Από την ώρα που ξεκινήσατε να περπατάτε στο μονοπάτι, έχετε διανύσει 3 χιλιόμετρα σε 1 ώρα και 40 λεπτά και από το υψόμετρο των 500 μέτρων έχετε φτάσει στα 1.145. Από δω και μετά, αν είναι καθαρός ο καιρός, βλέπετε τις κεραίες που είναι τοθετημένες στο "Μικρό Τσαλ" και που αποτελεί τον επόμενο στόχο σας.

 

       Καλό θα είναι καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής να έχετε την διαδρομή αποθηκευμένη σε gps διότι από δω και πάνω και ανάλογα με την εποχή που θέλετε να κάνετε αυτήν εδώ την διαδρομή, υπάρχει μεγάλη περίπτωση να σας περικυκλώσει ομίχλη και να "χάσετε τα αυγά και τα πασχάλια" που λέει και ο λαός μας και να μην μπορέσετε ούτε καν να επιστρέψετε από το ίδιο μονοπάτι. Από τη κορυφή της "Γαλήνης" λοιπόν μέχρι που να φτάσετε στις κεραίες σε υψόμετρο 1.360 μέτρων, θα περπατήσετε άλλο 1 χιλιόμετρο και 700 μέτρα σε 55 περίπου λεπτά. Αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα βάζετε στόχο τις κεραίες και ανεβαίνετε, αν έχει ομίχλη υπάρχουν μονοπατάκια μικρά που θα σας οδηγήσουν απευθείας στον στόχο σας. Πιστέψτε μας, δεν υπάρχει περίπτωση να σας βγάλουν κάπου αλλού.

 

       Αφού φτάσετε λοιπόν στις κεραίες, έχετε σχεδόν φτάσει στην κορυφή. Θέλετε άλλη μισή ώρα περίπου και 1 χιλιόμετρο και 300 μέτρα για να φτάσετε στο πολυπόθητο υψόμετρο των 1.402 μέτρων στο οποίο βρίσκεται το ορόσημο που υποδηλώνει ότι έχετε φτάσει και έχετε κατακτήσει την πιο δύσκολη κορυφή του ν. Ξάνθης. Η διαδρομή (όπως έρχεστε από τις κεραίες) φαίνεται κάπως έτσι όταν έχει καθαρό καιρό.

 

       Η διαδρομή έτσι όπως φαίνεται από τον δρόμο (αριστερά σας) λίγο πριν φτάσετε στο Λυκοδρόμιο.

 

       Απολαύστε κάθε στιγμή όταν βρεθείτε στην κορυφή του Αγίου Γεωργίου (Τσαλ). Έχετε κουραστεί πραγματικά για να τα καταφέρετε (αφού έχετε περπατήσει 8 χιλιόμετρα με 1.040 μέτρα υψομετρικά σε 3,5 ώρες) και η θέα από εκεί επάνω ισοδυναμεί με όλα τα "λεφτά". Να έχετε οπωσδήποτε μαζί σας μπουφάν, κασκόλ και γάντια (για τους χειμερινούς μήνες) και να θυμάστε ότι, ό,τι εποχή και να ανεβείτε η κορυφή έχει πάντα αέρα. Λίγο πιο κάτω και αριστερά από το ορόσημο υπάρχει η λεγόμενη "γκαρσονιέρα" που κατασκευάστηκε από τους λάτρεις της κορυφής (όπως ο κύριος Σουμάδης) μόνο και μόνο για προστασία από τον μόνιμο αέρα.

 

       Αφού έχετε πάρει τις ανάσες σας λοιπόν και έχετε ξεκουραστεί, αρχίστε σιγά σιγά να ετοιμάζεστε για την συνέχεια στην σημερινή σας περιπέτεια. Η διαδρομή της επιστροφής (ξεκινάει από την "γκαρσονιέρα" ευθεία κάτω) είναι καλά σηματοδοτημένη από κόκκινα σημάδια σε πέτρες και σε πουρνάρια. Για το επόμενο δίωρο η διαδρομή είναι κατηφορική με μεγάλη κλίση και σε πετρώδες τερέν. Κατεβαίνετε στα 590 μέτρα και αφού έχετε περπατήσει 4 χιλιόμετρα και 600 μέτρα. Θα συναντήσετε αγροτικό δρόμο, ο οποίος έρχεται από τον οικισμό του Πιλλήματος και καταλήγει σε ένα μαντρί στον οικισμό του Μακάριου (Μάκακλαρ). Στην διασταύρωση θα συναντήσετε και την μόνη ποτίστρα της διαδρομής με τρεχούμενο νερό. Το μονοπάτι συνεχίζει ακριβώς απέναντι από τον δρόμο. Τον διασχίζετε και συνεχίζετε.

 

       Συνεχίζετε το περπάτημα για άλλα 40 λεπτά και βρίσκεστε στο τέλος του οικισμού του Μακάριου, σε υψόμετρο 635 μέτρων και αφού έχετε περπατήσει άλλα 2 χιλιόμετρα θα φτάσετε σε διασταύρωση η οποία δεξιά οδηγεί στην κορυφή Στ. Τσακίρης από την Δυτική πλευρά ενώ αν πάτε αριστερά (ακολουθήστε απλά το μονοπάτι) σας οδηγεί στην Ξάνθη που είναι και ο προορισμός σας.

 

       Πιο μπροστά και ενώ είστε μέσα στο Μακάριο θα δείτε μια χαρακτηριστική λιμνούλα που αν περάσετε χειμώνα συνήθως είναι παγωμένη.

 

       Ενώ αν γυρίσετε πίσω σας και κοιτάξτε, θα δείτε πόσο επιβλητικό βουνό και φαίνεται και είναι το Αχλαδόβουνο (Τσαλ) που μόλις πριν λίγη ώρα είχατε ανέβει.

 

       Συνεχίζετε πάνω στο μονοπάτι για άλλο 1 χιλιόμετρο και 900 μέτρα και σε 40 λεπτά (σε υψόμετρο 480 μέτρων) φτάνετε σε διασταύρωση με το κλσικό μονοπάτι που ανεβαίνει στην κορυφή Στ. Τσακίρης και που έρχεται από την Εκκλησιαστική Σχολή. Στρίβετε αριστερά (κάτω) και συνεχίζετε το περπάτημά σας.

 

       Στο επόμενο χιλιόμετρο, περίπου 15 λεπτά, τελειώνει το μονοπάτι και οδηγεί σε ένα χώρο σαν γήπεδο που στο βάθος έχει μια δεξαμενή. Όταν φτάσετε στην δεξαμενή θα δείτε δεξιά σας νέο μονοπάτι το οποίο μετά από 20 λεπτά και αφού διανύσετε άλλο 1 χιλιόμετρο θα σας οδηγήσει στο τέλος της σημερινής διαδρομής σας, δηλαδή στο πάρκινγκ της Καφετέριας - Εσταιατόριο "Ξανθίππη" .

 

       Κατά την δική μας προσωπική και φτωχή γνώμη, είναι σημαντικό να κάνετε μια στάση για να πιείτε έναν καφέ ή ακόμη και να φάτε στις παρυφές αυτού του δύσκολου βουνού που έχει ο ν. Ξάνθης γιατί έτσι θα καταλάβετε και θα κατανοήσετε και το μέγεθος και την δυσκολία της διαδρομής που μόλις περπατήσατε. 18,5 χιλιόμετρα σε 7 ώρες και 20 λεπτά με 1.077 υψομετρικής διαφοράς δεν γίνονται και κάθε μέρα, δεν γίνονται και από τον καθένα. Οπότε μια μικρή παραβίαση των διατροφικών σας συνηθειών, νομίζουμε ότι επιβάλλεται και πρέπει να γίνει.

- Γενικά για την διαδρομή:

1. Καλό είναι όταν θα πηγαίνετε το πρωί στο Λυκοδρόμιο, να αφήσετε ένα από τα αυτοκίνητα της παρέας στο πάρκινγκ της καφετέριας, έτσι ώστε στην επιστροφή να έχετε έναν τρόπο να γυρίσετε πίσω στο Λυκοδρόμιο. Αν δεν έχετε άλλο αυτοκίνητο θα μπορούσατε να πάρετε τηλέφωνο το radio taxi της Ξάνθης για να μπορέσει ο οδηγός ή οι οδηγοί να επιστρέψουν στα αυτοκίνητά τους.

2. Το πετρώδες πεδίο στο οποίο πρέπει να περπατάτε καθ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, μπορεί να κρύβει φίδια τα οποία μπορείτε να δείτε από μακρυά ή και από κοντά. Η παρουσία αυτών των ερπετών μπορεί να χαρακτηρίσει την διαδρομή ως επικίνδυνη για τους καλοκαιρινούς μήνες και γι αυτόν τον λόγο προτείνουμε να γίνεται από Οκτώβριο μέχρι Μάιο. Επίσης και η έλλειψη πηγών, με τρεχούμενο πόσιμο νερό είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα της διαδρομής.

        Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο emai μας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που, για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέφτεστε την σελίδα μας.