Μήκος διαδρομής: 3,8 χιλιόμετρα.

Διάρκεια: 2 ώρες και 50 λεπτά.

Ανάβαση: 841 μέτρα.  Κατάβαση: 5 μέτρα.

Χαρακτηρισμός διαδρομής: Ανάβαση - Δύσκολη.

Προτείνεται: Σε όλους τους Ορειβατικούς Συλλόγους της χώρας.

Περίοδος: Από Οκτώβριο μέχρι Μάιο.

* Τα στοιχεία που αναφέρονται πιο πάνω είναι μόνο για να πάτε. 

       Μια διαδρομή που ανήκει στην κατηγορία "Σουμάδη". Ο κύριος Νίκος την σηματόδοτησε και δημιούργησε την πρόσβαση από τα Ίμερα, σε αυτήν την κορυφή.

Γενικές πληροφορίες:

      Πρόκειται για μια διαδρομή 3 χιλιομέτρων και 800 μέτρων, εκ των οποίων τα 3 χιλιόμετρα είναι μονοπάτι, και 800 μέτρα χωματόδρομος. Η διάρκειά της, είναι 3 ώρες περίπου. Η σήμανση ξεκινάει μέσα από το χωριό. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε στην πυκνή βλαστηση. Σήμα για τηλεφωνικές επικοινωνίες υπάρχει καθόλη την διάρκεια της διαδρομής. Γενικά χαρακτηρίζεται ως διαδρομή δύσκολη και θα εξηγήσουμε παρακάτω τους λόγους.

      ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: 

- Ευρωπαικός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης:  112

- Πυροσβεστική:                                          199

- ΕΚΑΒ:                                                        166

 

      Όλα τα παραπάνω, συνοψίζονται στον ακόλουθο χάρτη:

Powered by Wikiloc

     Κάνετε κλικ πάνω στην λέξη "Wikiloc" στην πάνω δεξιά γωνιά του χάρτη για να  μπορέσετε να αποθηκεύσετε τη διαδρομή σε συσκευή gps Garmin ή σε Androit ή Smartphone συσκευή. Επίσης έχετε τη δυνατότητα, αν θέλετε, να τυπώσετε μόνο τις πληροφορίες χωρίς τις εικόνες που παραθέτουμε πιο κάτω. Η καταγραφή της διαδρομής εχει γίνει με την βοήθεια του gps Montana 650t της G a r m i n

 Ειδικότερα:

      Ξεκινάτε από την Ξάνθη και ακολουθείτε την παλιά Ε.Ο. Ξάνθης - Καβάλας. Στα 7,5 χιλιόμετρα φτάνετε στον οικισμό του Πετροχωρίου, στον οποίο έχει φανάρι πάνω σε διασταύρωση. Αριστερά ακολουθείτε τον δρόμο για να βγείτε στην Εγνατία οδό, ενώ ευθεία ο δρόμος σας βγάζει στον οικισμό των Τοξοτών. Μετά το φανάρι λοιπόν, οδηγείτε 5,5 χιλιόμετρα και φτάνετε σε διασταύρωση στο δεξί σας χέρι (λίγο πριν την γέφυρα του Νέστου ποταμού) στην οποία πρέπει να στρίψετε, και μπαίνετε αμέσως στον οικισμό των Τοξοτών. 900 μετρά μετά την διασταύρωση και ενώ είστε μέσα στους Τοξότες θα φτάσετε σε φυλασσόμενη διάβαση του τρένου. Ακριβώς πριν τις γραμμές, θα δείτε ότι ξεκινάει δρόμος στο δεξί σας χέρι, ο οποίος φαίνεται ότι καταλήγει σε αδιέξοδο (έχει σπίτι) μετά από 200 μέτρα, αλλά αν πλησιάσετε θα δείτε ότι ο δρόμος κάνει δεξιά στροφή και σας οδηγεί έξω από το χωριό των Τοξοτών. Ακολουθείτε αυτόν τον δρόμο για 5 χιλιόμετρα περίπου και θα δείτε νέα διασταύρωση πάλι στο δεξί σας χέρι που μετά από 500 μέτρα θα σας οδηγήσει μπροστά στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου μέσα στον οικισμό των Ίμερων, σε υψόμετρο 475 μέτρων. Εδώ αφήνετε το αυτοκίνητό σας ή κατεβαίνετε από το λεωφορείο αν είστε με σύλλογο. Ετοιμάζετε τα πράγματά σας για τη σημερινή περιπέτεια. Είστε έτοιμοι; Ξεκινάτε!!!

 

 

      Έχετε παρκάρει τα αυτοκίνητά σας, μπροστά στον μόνο αγροτικό δρόμο που διασχίζει το χωριό. Ακολουθείτε τον δρόμο λοιπόν για 800 μέτρα σε περίπου 20 λεπτά (υψόμετρο 495 μέτρα) και βλέπετε στο αριστερό σας χέρι βελάκι που σας υποδυκνύει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τον δρόμο και να συνεχίσετε το περπατημά σας από το μονοπάτι.

      Το μονοπάτι θα μπορούσατε να το χωρίσετε σε 2 ζώνες;

      1η ζώνη: Από την ώρα που θα στρίψετε σε υψόμετρο 495 μέτρων, μέχρι τα 950 μέτρα υψόμετρο υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση από πουρνάρια, τα οποία έχουν εξελιχθεί σε μεγάλους θάμνους. Το μονοπάτι δεν περπατιέται πολύ συχνά και κοντεύει να κλείσει από την άγρια βλάστηση. Μέχρι εδώ έχετε φτάσει τα 2 χιλιόμετρα και 800 μέτρα περπατήματος (από το χωριό) σε περίπου 2 ώρες.

 

      2η ζώνη: Μόλις τελειώσει η βλάστηση αρχίζουν τα βράχια και το σκαρφάλωμα. Από τα 950 μέτρα υψόμετρο, τελειώνει η βλάστηση και η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη πάνω σε βράχια.

 

      Θα χρειαστείτε περίπου άλλα 50 λεπτά για να περπατήσετε το τελευταίο χιλιόμετρο πριν την κορυφή και να σκαρφαλώσετε τα τελευταία 338 μέτρα για την κορυφή.

 

      Έχετε λοιπόν καταφέρει μέσα σε 2 ώρες και 50 λεπτά να περπατήσετε 800 μέτρα αγροτικού δρόμου και 3 χιλιόμετρα μονοπατιού με υψομετρική κλίση 841 μέτρα. Προσπάθεια πολύ έντονη με πολύ έντονη αποζημίωση όμως. Αν πετύχετε καθαρό καιρό μπορείτε να δείτε τα πάντα από κει πάνω.

 

- Για την επιστροφή: θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, κυρίως για να ξαναβρείτε τα σημάδια που θα σας οδηγήσουν με ασφάλεια πίσω στα αυτοκίνητά σας. Θα πρέπει να υπολογίσετε άλλες 2,5 ώρες.

- Γενικά για την διαδρομή:   Η πυκνή βλάστηση (κυρίως από πουρνάρια), τα βράχια στα οποία μπορεί φίδια να έχουν κάνει τις φωλιές τους (κυρίως οχιές) ή και απλά να τα συναντήσετε, έχουν κάνει την διαδρομή επικίνδυνη για τους καλοκαιρινούς μήνες και γι αυτόν τον λόγο προτείνουμε να γίνεται από Οκτώβριο μέχρι Μάιο.

        Να επισημάνουμε ότι την διαδρομή την περπατήσαμε, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 και την ίδια μέρα συλλέξαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που αναφέραμε, όπως επίσης και όσες φωτογραφίες έχουμε περάσει στην περιγραφή του μονοπατιού. Επειδή είμαστε υπεύθυνα άτομα, το ίδιο υπεύθυνα βλέπουμε και εσάς που αγαπάτε την Φύση και το περπάτημα και θέλετε να γνωρίσετε νέους τόπους και περιοχές. Θα θέλαμε, αν περπατήσετε τη συγκεκριμένη διαδρομή ή οποιαδήποτε άλλη προτείνουμε μέσα από την σελίδα μας, να μας αναφέρετε (στο emai μαςl: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) κατά πόσο είμαστε σωστοί στην περιγραφή και αν κάπου χανόμαστε να μας πείτε που για να διορθώσουμε αμέσως τα "κακώς κείμενα".

 

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και επισκέφτεστε την σελίδα μας.