Ανάβαση στα 5 ψηλότερα βουνά της χώρας μας… Γκιώνα, Γράμμος, Σμόλικας, Βόρρας και Όλυμπος.

Ανάβαση στην κορυφή Άθως του Άγιου όρους και επίσκεψη σε μονές του!!!
31 December 2025
9η ορεινή πεζοπορική διάσχιση νομού Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων.
29 December 2025

Ανάβαση στα 5 ψηλότερα βουνά της χώρας μας… Γκιώνα, Γράμμος, Σμόλικας, Βόρρας και Όλυμπος.

Η εταιρεία μας “Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη” μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (Σ.Ε.Τ.Ε.Υ.Δ.Α.) μετά το πολύ επιτυχημένο δεκαήμερο στα ψηλότερα βουνά της χώρας μας που πραγματοποιήθηκε τις τρεις τελευταίες χρονιές 2023 – 2025  επαναλαμβάνει τη συγκεκριμένη δράση και το 2026 και πιο συγκεκριμένα από τις 24 Ιουλίου (Παρασκευή) μέχρι και τις 02 Αυγούστου (Κυριακή) 2026. Ναι καλά διαβάσατε μέλη της εταιρείας μας, θα επαναλάβουν το μαγικό αυτό 10ήμερο από τις 11 Ιουλίου μέχρι και τις 20 Ιουλίου 2025 μαζί με 8 τυχερούς ορειβάτες. Η σειρά που θα ακολoυθηθεί και θα αναλύσουμε παρακάτω, έχει ως εξής: Γκιώνα, Γράμμος, Σμόλικας, Βόρρας και τέλος φυσικά ο ακαταμάχητος Όλυμπος . Παράλληλα θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και την δρακόλιμνη του Σμόλικα που είναι στη διαδρομή μας και δεν θα παραλείψουμε να επισκεφθούμε.

       Το γκρουπ θα απαρτίζεται από 8 άτομα και η μεταφορά τους καθ΄ όλη τη διάρκεια του 10ημέρου θα γίνει με το mini mountain van της εταιρείας μας. 

Η δράση απευθύνεται μόνο σε έμπειρους ορειβάτες με Άριστη Φυσική Κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας δοκιμάζει τα όρια και τις αντοχές του από μόνος του και θα πρέπει να έχει τις γνώσεις και την εμπειρία να ανταπεξέλθει σε δύσκολα περάσματα!!!

Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα, το κόστος συμμετοχής καθώς και τι αυτό περιλαμβάνει.

 

  • 1η ημέρα: Παρασκευή 24 Ιουλίου 2026.

Το ραντεβού μας δίνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης στις 10.00 το πρωί. Το μέρος θα καθοριστεί από τους συμμετέχοντες κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως. Υπάρχει η δυνατότητα αν μένετε σε άλλες πόλεις όπως Καβάλα, Κατερίνη, Λάρισα να σας πάρουμε από τον τόπο διαμονής σας. Επίσης όσοι έρχεστε από Αθήνα δεν χρειάζεται να ανέβετε Θεσσαλονίκη αλλά μπορείτε να κατέβετε στο μαγαζί που κάνουν στάση τα λεωφορεία στην Λαμία και να σας πάρουμε από εκεί.

* Προσοχή όμως δε θα μπορέσουμε να σας επιστρέψουμε κιόλας οπότε αν θέλετε να βγάλετε εισιτήρια μπορείτε να βγάλετε για Λαμία (για να έρθετε) και εισιτήριο για επιστροφή από Θεσσαλονίκη.

Από Θεσσαλονίκη θα χρειαστούμε περίπου 5 ώρες για να φτάσουμε στο χωριό Καλοσκοπή (υψόμ. 1.130 μ.) στον νομό Φωκίδας όπου θα κάνουμε και τη διανυκτέρευσή μας σε ξενώνα που υπάρχει εκεί.

 

  • 2η ημέρα: Σάββατο 25 Ιουλίου 2026.

Το πρόγραμμά μας ξεκινάει με την 5η ψηλότερη κορυφή της χώρας μας. Κορυφή Πυραμίδα με υψόμετρο 2.510 μέτρα την οποία θα ανέβουμε από διαδρομή που ξεκινάει από το χωριό της Καλοσκοπής. Θα χρειαστούμε περίπου 5 ώρες για να ανέβουμε στην κορυφή αφού διανύσουμε 12 χιλιόμετρα με 1.450 υψομετρικά. Γι αυτό το λόγο θα ξεκινήσουμε από τις 5 το πρωί για να έχουμε ανέβει κορυφή όταν θα ζεστάνει αρκετά η μέρα. Η επιστροφή μας θα γίνει από τη ίδια διαδρομή και θα χρειαστούμε άλλες 4 ώρες περίπου για να φτάσουμε στον ξενώνα όπου θα κοιμηθούμε και δεύτερο βράδυ.

Συνολικά θα περπατήσουμε 25 χιλιόμετρα με 1.556 υψομετρικά και άλλα τόσα μέτρα κατηφόρας.

 

  • 3η ημέρα: Κυριακή 26 Ιουλίου 2026.

Αναχώρηση από το χωριό της Καλοσκοπής κατά τις 08.00 το πρωί με σκοπό να φτάσουμε στο χωριό της Αετομηλίτσας (υψόμ. 1.450 μ.) μετά από ένα χαλαρό 5ωρο στο βανάκι. Στο χωριό της Αετομηλίτσας θα ξεκουραστούμε, θα κοιμηθούμε και θα φάμε σε ξενώνα του χωριού.

 

  • 4η ημέρα: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026.

Το εγερτήριό μας αυτήν την ημέρα θα δοθεί πάλι στις 05.00 το πρωί. Μετά το πρωινό αναχωρούμε για την δεύτερη κορυφή του προγράμματος αυτήν της Τσούκα Πέτσικ με υψόμετρο 2.520 μέτρα την 4η ψηλότερη κορυφή της χώρας μας. Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε 6 ώρες για να περπατήσουμε αυτά τα 13,5 χιλιόμετρα που χρειάζονται για να ανέβουμε στην κορυφή με 1.297 υψομετρικά και 185 μέτρα κατηφόρας. Η επιστροφή μας θα γίνει από την ίδια διαδρομή σε περίπου 5 ώρες για να επιστρέψουμε ξανά στο χωριό της Αετομηλίτσας όπου θα ξεκουραστούμε και 2η συνεχόμενη ημέρα.

Συνολικά θα περπατήσουμε 27,5 χιλιόμετρα με 1.482 υψομετρικά και άλλα τόσα μέτρα κατηφόρας.

 

  • 5η ημέρα: Τρίτη 28 Ιουλίου 2026.

Πρωί αναχωρούμε στις 08.00 για το χωριό Πάδες σε υψόμετρο 1.140 μέτρων. Περίπου δύο ώρες θα χρειαστεί για να φτάσουμε με το 9θέσιο βανάκι της εταιρείας μας. Θα κοιμηθούμε στον ξενώνα Munti Smolikas και όπως καταλάβατε ετοιμαζόμαστε για την δεύτερη ψηλότερη κορυφή της Χώρας μας.

 

  • 6η ημέρα: Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026.

Άλλο ένα βάρβαρο εγερτήριο θα βάλουμε στο πρόγραμμα μας και αυτό διότι θα ξεκινήσουμε από το χωριό Πάδες για να ανέβουμε στην κορυφή Γέρος του δεύτερου πιο ψηλού βουνού της χώρας μας, αυτό του Σμόλικα. Υπολογίζουμε ότι μέχρι την δρακόλιμνη είναι 6 χιλιόμετρα και άλλα 3 μέχρι την κορυφή. Θα χρειαστούμε περίπου 5 ώρες για να φτάσουμε κορυφή και περίπου 1.400 υψομετρικά. Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή.

Αφού επιστρέψουμε αργά το μεσημέρι Πάδες μπαίνουμε στο βανάκι και φεύγουμε κατευθείαν για το Ροδοχώρι ένα χωριό του Βοίου όπου θα κάνουμε την διανυκτέρευση μας και θα δοκιμάσουμε την απίθανη κουζίνα του Κώστα στο εστιατόριο που έχει στο χωριό Αρώματα και Γεύσεις Γης Βοίου

Συνολικά θα περπατήσουμε 20 χιλιόμετρα με 1.494 υψομετρικά και άλλα τόσα μέτρα κατηφόρας.

 

  • 7η ημέρα: Πέμπτη 30 Ιουλίου 2026.

Μετά τη πρωινή βόλτα στο χωριό του Ροδοχωρίου ξεκινάμε για το χιονοδρομικό Κέντρο του Βόρρα και ανάβαση στο 3ο ψηλότερο βουνό της χώρας μας και στην κορυφή Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 2.524 μ. Η ανάβαση θεωρείται εύκολη. Είναι μόλις 3 χιλιόμετρα και άλλα τόσα η επιστροφή. Μέσα σε ένα 3ώρο θα έχουμε ανέβει και θα έχουμε κατέβει στο βανάκι. Φεύγουμε κατευθείαν για μπάνιο και χαλάρωση στα ιαματικά λουτρά στο Λουτράκι.

Και για φαγητό στο χωριό της Όρμα όπου θα φάμε σε παραδοσιακό ταβερνάκι στην Πλατεία του χωριού και θα κοιμηθούμε στην αυλή της εκκλησίας.

Συνολικά θα περπατήσουμε 7,5 χιλιόμετρα με 483 υψομετρικά και άλλα τόσα μέτρα κατηφόρας.

 

  • 8η ημέρα: Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026.

Ξεκινάει το πιο σημαντικό διήμερο της δράσης καθότι από το χωριό της Όρμα θα ξεκινήσουμε για τη θέση Πριόνια στον Όλυμπο. Θα χρειαστούμε περίπου 3 ώρες για να φτάσουμε με το 9θέσιο βανάκι μας στο πάρκινγκ των Πριονίων όπου θα αφήσουμε το αυτοκίνητο και μετά από 3 ώρες περπατήματος θα φτάσουμε στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός σε υψόμετρο 2.100 μέτρων όπου θα ξεκουραστούμε για το υπόλοιπο της ημέρας και θα πάρουμε και το γεύμα μας από τη  πολύ ωραία κουζίνα του καταφυγίου.

Συνολικά θα περπατήσουμε 6 χιλιόμετρα με 994 υψομετρικά και 31 μέτρα κατηφόρας.

 

  • 9η ημέρα: Σάββατο 01 Αυγούστου 2026.

Ημέρα σημαντική σήμερα καθώς όπως έχετε καταλάβει ξεκινάμε για να ανέβουμε στην ψηλότερη κορυφή της χώρας μας αυτής του Πάνθεον (πιο πολύ γνωστή ως Μύτικας) του πιο ψηλού  βουνού της χώρας μας, του Ολύμπου. Θα ακολουθήσουμε τη διαδρομή της Κακόσκαλας η οποία μετά από 3 ώρες περπατήματος θα μας οδηγήσει στην ψηλότερη κορυφή του με υψόμετρο 2.918,80μ. Για την επιστροφή θα περάσουμε από τις κορυφές Σκολιό και Αγιαντώνης για να καταλήξουμε στην διασταύρωση για τα ζωνάρια και από εκεί να ακολουθήσουμε πάλι την ίδια διαδρομή για το αταφύγιο Σπ. Αγαπητός όπου θα καταλήξουμε και το σημερινό τελευταίο βράδυ του προγράμματος για τη τελευταία μας διανυκτέρευση.

Συνολικά θα περπατήσουμε 9,5 χιλιόμετρα με 993 υψομετρικά και 839 μέτρα κατηφόρας.

 

  • 10η ημέρα: Κυριακή 02 Αυγούστου 2026.

Μετά το απαραίτητο πρωινό ανηφορίζουμε για τα ζωνάρια τα οποία θα μας οδηγήσουν στο οροπέδιο των Μουσών. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να πιούμε και το τελευταίο μας καφεδάκι σε κάποιο από τα πιο ψηλά καταφύγια που υπάρχουν στην χώρα μας. Στη συνέχεια η επιστροφή μας θα πραγματοποιηθεί από την Πετρόστρουγκα και την Γκορτσιά για να πάρουμε το mini mountain van της εταιρείας μας και να αρχίσουμε την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά θα περπατήσουμε 18 χιλιόμετρα με 514 υψομετρικά και 1.619 μέτρα κατηφόρας.

Είναι η μέρα που τελειώνει το απίστευτο αυτό δεκαήμερο που μας οδήγησε στις ψηλότερες κορυφές της χώρας μας. Από την εμπειρία μας από τις τρεις πρώτες χρονιές το 2023, το 2024 αλλά και το 2025 μπορούμε να σας πούμε ότι δεν είναι μόνο το ορειβατικό σκέλος αυτό που μας ενώνει αλλά και όλο το πακέτο που περιλαμβάνει γνωριμία με τα πιο όμορφα χωριά της Πίνδου και του Βοίου, γνωριμία με ανθρώπους που μένουν μόνιμα σε αυτά τα χωριά και ο συνδυασμός όλων, είναι αυτός που κάνει απίστευτο αυτό το δεκαήμερο. Ακόμη και το ότι όταν ταξιδεύουμε με το βανάκι είμαστε όλοι μαζί έχει και αυτό την ομορφιά του καθότι δενόμαστε πιο πολύ ως παρέα και τα πειράγματα του ενός με του άλλου δίνουν και παίρνουν αβέρτα. Αν και εσείς λοιπόν θέλετε να ζήσετε αυτή την εμπειρία μάλλον θα τα πούμε τον Ιούλιο στην “παρέα των βουνών”.

Για όσους κρατούν στατιστικά στοιχεία συνολικά στο 10ήμερο θα περπατήσουμε 113,5 χιλιόμετρα με 7.516 υψομετρικά και 7.504 μέτρα κατηφόρας και θα είμαστε στο βανάκι για 1.900 χιλιόμετρα (στα 400 θα συμμετέχουν όσοι ξεκινήσουν μαζί μου από Ξάνθη).

       Το κόστος του 10ημέρου ανέρχεται στα 590,00 ευρώ και περιλαμβάνει:

  • Αστική ευθύνη για όλους τους συμμετέχοντες.
  • Διανυκτέρευση 5 βράδια σε ξενώνα και 2 βράδια στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός του Ολύμπου.
  • Πρωινό και γεύμα και τις 10 ημέρες της δράσης (δεν περιλαμβάνονται αλκοολούχα ποτά σε οποιαδήποτε ποσότητα).
  • Μεταφορά με το mini mountain bus της εταιρείας μας.
  • Χρήση ορειβατικού εξοπλισμού όπως: κράνη και μπατόν.

Σε όλους εσάς που αρέσει η εκδήλωση και θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να κλείσετε θέση θα πρέπει πρώτα να έρθετε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους διοργανωτές:

– Πορφυλλίδου Ιωάννα – Γεωργιάδης Βασίλης (+30 6989 47 48 44)

και στη συνέχεια θα πρέπει να καταθέσετε 300,00 ευρώ προκαταβολικά στον λογαριασμό με ΙΒΑΝ GR87 0110 4350 0000 4350 1699 607 της Εθνικής Τράπεζας και δικαιούχο την εταιρεία μας “Δράση και Ενέργεια: Νέστος Ροδόπη Θράκη”. Στην αιτιολογία θα πρέπει να βάλετε το ονοματεπώνυμό σας και την ονομασία της εκδήλωσης “Πεζοπορώ στα 5 ψηλότερα βουνά”. Η κατάθεση θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026 για να επικυρωθεί η θέση σας στην δράση.

  • Σε περίπτωση ακύρωσης μια βδομάδα πριν τη δράση (δηλαδή από την ημέρα Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 και μετά) η προκαταβολή δεν επιστρέφεται.

Μόλις κάνετε την κατάθεση στείλτε μας το αντίγραφο του καταθετηρίου στο email: nes.rod.th@gmail.com

       Κάπως έτσι θα κλείσει και η νέα αυτή δράση της εταιρείας μας, την οποία χάρη στη δική σας συμμετοχή έχει αρχίσει και γίνεται γνωστή για τις πολυήμερες δράσεις που διοργανώνουμε ανά την Ελλάδα και για αυτό τον λόγο σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.