Από το Γυφτόκαστρο στη Θάλασσα για βουτιά…κάνοντας τρίαθλο (πεζοπορία, ποδήλατο, καγιάκ).

Nestos Rodopi Trail. Ελάτε να περπατήσουμε στο μονοπάτι πολιτισμού της Ξάνθης.
7 February 2022
6η ορεινή πεζοπορική διάσχιση ν. Ξάνθης και Θρακικών Μετεώρων.
7 February 2022

Από το Γυφτόκαστρο στη Θάλασσα για βουτιά…κάνοντας τρίαθλο (πεζοπορία, ποδήλατο, καγιάκ).

Από τη ψηλότερη κορυφή της Θράκης και του νομού Ξάνθης, το Γυφτόκαστρο και τα 1828 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας θα ξεκινήσουμε τη συγκεκριμένη δράση με την οποία αφού κάνουμε 63 χιλιόμετρα πεζοπορία, 39 χιλιόμετρα ποδήλατο και 4 ναυτικά μίλια (2,5 ώρες) καγιάκ θα μας οδηγήσουν στη θάλασσα για να απολαύσουμε τη πανσέληνο και να αποχαιρετίσουμε το καλοκαίρι του 2022 με αυτόν τον μάχιμο τρόπο.

Η δράση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 με μεγάλη επιτυχία, αντοχή και κούραση ταυτόχρονα από τους συμμετέχοντες και μεγάλο θαυμασμό στο τέλος για ότι είχαμε καταφέρει να επιτύχουμε.

Το ραντεβού μας δίνεται στις 14.00 το μεσημέρι της Παρασκευής 09 Σεπτεμβρίου στους Τοξότες για να αφήσουμε τα ποδήλατά μας στα γραφεία της Riverland. Στη συνέχεια όσοι είστε από περιοχές εκτός Ξάνθης θα μας ακολουθήσετε στο πάρκινγκ της Γαλάνης για να παρκάρετε τα αυτοκίνητά σας και από εκεί με οχήματα δικά μας θα ανέβουμε στο Δασικό Χωριό Ερυμάνθου. Η διαδρομή από το Δασικό Χωριό μέχρι το Γυφτόκαστρο είναι 10.3 χιλιόμετρα και θα χρειαστούμε περίπου 3 ώρες για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη κορυφή που όπως προείπαμε είναι η ψηλότερη κορυφή της Ελληνικής (Δυτικής) Θράκης. Εκεί υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε στις 19.00 το απόγευμα και μέχρι τις 21.00 που ξεκινάει η εκδήλωση θα ξεκουραστούμε.

Πρέπει να πούμε ότι η εκδήλωση επίτηδες γίνεται τις συγκεκριμένες ημερομηνίες επειδή είναι ακριβώς πάνω στην πανσέληνο του Σεπτεμβρίου και θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να περπατήσουμε βράδυ στα βουνά της Ροδόπης και να χαρούμε έτσι το φως της πανσελήνου που θα είναι ακόμη έντονο.  Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι θα υπάρχει ένα μοτίβο στο κομμάτι της πεζοπορίας δηλαδή χωρίζουμε σε τρία τμήματα τη διαδρομή:

– Γυφτόκαστρο – Λειβαδίτης (χωριό)
– Λειβαδίτης (χωριό) – Σταυρούπολη
– Σταυρούπολη – Γαλάνη

Για κάθε τμήμα θα περπατάμε 8 ώρες και θα ξεκουραζόμαστε 4 μια που όπως καταλάβατε δεν υπάρχει η δυνατότητα για διανυκτέρευση. Ας δούμε όμως πιο κάτω, αναλυτικά πως χωρίζουμε το κάθε άθλημα και πως θα περνάμε την κάθε ώρα της δράσης.

1ο Άθλημα : Πεζοπορία
Συνολικό ανάπτυγμα: 63 χιλιόμετρα

– 1ο τμήμα:
Γυφτόκαστρο – Λειβαδίτης (21,7 χλμ).

Όπως προείπαμε η εκδήλωση δηλαδή το πρώτο άθλημα θα ξεκινήσει στις 21.00 το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου 2022 από την κορυφή του Γυφτόκαστρου. Θα περπατήσουμε τις πρώτες 8 ώρες από τις οποίες θα περάσουμε από το Δασικό χωριό Ερυμάνθου, τον καταρράκτη και μέχρι τις 05.00 τα ξημερώματα αναμένεται να φτάσουμε στο χωριό του Λειβαδίτη όπου θα ακολουθήσει 4ωρη ξεκούραση.

Συνολικά θα περπατήσουμε 21,7 χιλιόμετρα με 503 μέτρα ανόδου και 1.043 μέτρα καθόδου. Θα ξεκουραστούμε στο μαγαζί όπου κάποτε δούλευε η ταβέρνα του Καππαδόκα και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης θα φάμε και ένα καλό πρωινό.

– 2ο τμήμα:
Λειβαδίτης – Σταυρούπολη (20,3 χλμ).

Στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου 2022 ξεκινάμε για να περπατήσουμε το δεύτερο τμήμα της διαδρομής όπου θα μας οδηγήσει στην Σταυρούπολη. Σε αυτό το δεύτερο 8ωρο περπατήματος θα περάσουμε από τον οικισμό του Κάτω Καρυοφύτου πριν φτάσουμε Σταυρούπολη.

Συνολικά θα περπατήσουμε 20,3 χιλιόμετρα με 616 μέτρα ανόδου και 1.680 μέτρα καθόδου. Θα καταλήξουμε στο γήπεδο της Σταυρούπολης όπου θα ξεκουραστούμε για τις επόμενες 4 ώρες και θα φάμε το γεύμα της ημέρας που δεν θα είναι άλλο από μακαρόνια με κιμά.

– 3ο τμήμα:
Σταυρούπολη – Γαλάνη (21 χλμ).

Στις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου ξεκινάμε για το τελευταίο 8ωρο περπάτημα. Θα περάσουμε από τα Κομνηνά και το Κρωμνικό και θα καταλήξουμε στο πάρκινγκ της Γαλάνης εκεί όπου θα είναι παρκαρισμένα και τα αυτοκίνητα.

Σε αυτό το τμήμα θα περπατήσουμε 21 χιλιόμετρα με 605 μέτρα ανόδου και 745 μέτρα καθόδου. Θα ακολουθήσει ξεκούραση μέχρι τις 07.00 το πρωί οπότε θα μας έρθουν και τα ποδήλατα για να ξεκινήσουμε το δεύτερο άθλημα.

Συνολικά όσον αφορά την πεζοπορία θα περπατήσουμε 63 χιλιόμετρα με 1.724 μέτρα ανόδου και 3,468 μέτρα καθόδου.

2ο Άθλημα: Ποδηλασία.
Γαλάνη – Χρυσούπολη – Δέλτα Νέστου.
Συνολικό ανάπτυγμα: 39 χιλιόμετρα

Στις 07.00 το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου 2022 θα ξεκινήσουμε το δεύτερο άθλημα της δράσης που θα είναι αυτό της ποδηλασίας. Θα περάσουμε από τους οικισμούς του Παραδείσου και της Χρυσούπολης, και μετά το χωριό και ακολουθώντας έναν χωματόδρομο θα καταλήξουμε στο Δέλτα του Νέστου όπου θα μας περιμένουν οι άνθρωποι της Riverland για να τους παραδώσουμε τα ποδήλατα και να μας δώσουν τα καγιάκ. Υπολογίζουμε ότι περίπου στις 10.00 το πρωί της Κυριακής θα έχουμε τελειώσει και με το άθλημα της ποδηλασίας.

3ο Άθλημα: Καγιάκ.
Δέλτα Νέστου – Θρακικό πέλαγος (παραλία καλύβες των ψαράδων).
Συνολικό ανάπτυγμα (4 ναυτικά μίλια).

Το αργότερο στις 10.30 θα έχουμε ξεκινήσει το καγιάκ πάνω στον Νέστο ποταμό όπου μετά από 2,5 ώρες θα μας οδηγήσει στο σημείο όπου ενώνεται με την Θάλασσα για να κάνουμε έτσι την βουτιά αποχαιρετώντας με αυτό τον μάχιμο τρόπο το καλοκαίρι του 2022. Αν μας βγουν οι ώρες και το πρόγραμμα έτσι όπως τα έχουμε υπολογίσει ακριβώς στις 40 ώρες θα είμαστε στη Θάλασσα για τη βουτιά μας.

Το κόστος συμμετοχής λοιπόν σε αυτό το τρίαθλο είναι 120 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει:
– Μεταφορά στο Δασικό χωριό Ερυμάνθου από το πάρκινγκ της Γαλάνης πριν ξεκινήσει η εκδήλωση.
– Το κάθε 8ώρο θα έχετε 2 σάντουιτς, νερό εμφιαλωμένο και 3 μπανάνες.
– Γεύμα το απόγευμα του Σαββάτου και 2 πρωινά το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί.
– Αποθήκευση των ποδηλάτων σας στις εγκαταστάσεις της Riverland.
– Όποιος δεν έχει ποδήλατο μπορεί να το νοικιάσει από τη Riverland την εταιρία που θα μας δώσει και τα καγιάκ με μια μικρή επιβάρυνση των 10 ευρώ.
– Ενοικίαση καγιάκ και οδηγό για 2,5 ώρες πάνω στο ποτάμι.
– Μεταφορά των καγιάκ, των ποδηλάτων και εσάς των ίδιων στην Γαλάνη όταν τελειώσει η εκδήλωση.

Για να κλείσετε θέση πρέπει να προκαταβάλλεται το ποσό των 60,00€ στον λογαριασμό με ΙΒΑΝ GR54 0110 4350 0000 4350 1152 151 της Εθνικής Τράπεζας και δικαιούχο την εταιρία “Δράση και Ενέργεια Νέστος Ροδόπη Θράκη”. Για να πραγματοποιηθεί το τριήμερο πρέπει να έχουμε συμμετοχές 10 ατόμων. Αφού προκαταβάλλεται τα χρήματα τηλεφωνήστε μας στο 6948363078 (Γεωργιάδης Βασίλειος) για να μας επικυρώσετε και επισήμως τη συμμετοχή σας αλλά και για να σας λύσουμε οποιαδήποτε απορία τυχόν έχετε.

Εσείς τι θα πρέπει να έχετε:

– Πολύ καλή φυσική κατάσταση.
– Φακό κεφαλής ο οποίος θα συνοδεύεται από καινούριες μπαταρίες.
– Αδιάβροχο.
– Κάριματ με υπνόσακο (διότι κατά τη διάρκεια των 4ώρων της ξεκούρασης θα μπορούμε και να κοιμόμαστε).
– Καπέλο.
– Γυαλιά Ηλίου και αντηλιακή.
– Φλις ή ελαφρύ μπουφανάκι για τα μεγάλα υψόμετρα και τις βραδινές ώρες πεζοπορίας ή στην περίπτωση που πέσουμε σε άσχημο καιρό.

Αυτό ήταν λοιπόν. Το σχεδιάσαμε, το οργανώσαμε, το ανακοινώσαμε και σας περιμένουμε για ένα αξέχαστο τριήμερο δοκιμάζοντας τα όριά σας σε τρία αθλήματα και κάνοντας μια υπέροχη διαδρομή από την ψηλότερη κορυφή της Δυτικής Θράκης στην θάλασσα για ένα δροσερό μπανάκι.

Σας περιμένουμε, έρχεστε?